Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.07.2023 11:26

Навички – валюта майбутнього

Голова Національного агентства кваліфікацій

Роботодавець, система кваліфікацій і освіта мають «ходити тримаючись за руки». Це єдиний шанс встигнути за розвитком технологій, за зміною вимог ринків праці.

Сьогодні європейська економіка відчуває нестачу працівників з необхідними навичкамиЗокремаце цифрові та «зелені» екологічні навички.

Саме тому 2023 рік в країнах ЄС проголошено Європейським роком навичокУкраїна також приймає участь на запрошення Європейської Комісії.

На початку червня я був на зустрічі Національних координаторів Європейського року навичок в БрюсселіОбговорювали головний порядок денний розвитку європейського кваліфікаційного просторуЗ чим зіштовхуються європейціЗ тимщо кваліфікаційний розрив через застарілість систем організації людського капіталу зростаєОсвітакласична освітастандартні форми підходу до освіти не встигають за розвитком технологій і за розвитком прогресів.

«Європа потребує революції навичок і потребує її заразРозмова про навички має бути у кожному містіНе лише в Брюсселі», — наголошено під час «Making Skills Count Conference» керівництвом ЄС.

Така ж гостра потреба у перезавантаженні всього процесу здобуття навичок стоїть і перед УкраїноюНашим роботодавцям потрібні кваліфіковані працівники вже зараза не через рокиІ війна тільки посилила тиск на HR- департаментиа нас ще чекає повоєнна відбудова.

Створення умов для інвестицій це не тільки про податкову систему це також потреба у людському капіталіу кваліфікованих працівниках.

Роботодавецьсистема кваліфікацій і освіта мають «ходити тримаючись за руки». Це єдиний шанс встигнути за розвитком технологійза зміною вимог ринків праці.

Щоб не було такщо наші діти граючись у Roblox, Minecraft і будуючи віртуальні світизаробляючи віртуальні гроші здобувають у 10 років більші знання ніж студенти 2-3 курсів «Маркетингу», де вчать як створити сторінку в соціальних мережах.

Саме соціальний діалог бізнесуосвіти та профспілок може зробити цю «революцію навичок».

На завершення дам динаміку української системи кваліфікаційяка незважаючи на війну набирає обертів.

На кінець червня в Україні діє 29 кваліфікаційних центріву яких можна присвоїти професійну кваліфікацію на базі самоосвітибез необхідності навчання у закладі освітиІ такою можливістю скористалися вже 1364 особиРозроблено і затверджено 277 професійні стандартиВідібрано 230 експертів з акредитації кваліфікаційних центрів. І ця справа лише набирає обертів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]