Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.02.2012 10:55

Антиконкурентні дії проти українців

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Українські підприємства нерідко стають жертвами дискредитації та антиконкурентних узгоджених дій з боку нерезидентів – потужних закордонних виробників. Вони узурпують наші ринки, базуючи свою систему просування на зловживанні своїм монопольним становищем,


Для відомого українського товариства «Арм-Еко» (м. Рівне) останні три роки стали вкрай важкими – їх колишній діловий партнер з Республіки Білорусь – великий товаровиробник «Торгмаш» (м. Барановичі) вирішив анулювати повноваження компанії, як свого сервісного центру, й припинити дилерську угоду. Причому, це відбулося без будь-яких пояснень та причин. Рівняни інвестували значні кошти у цей проект та працювали з усіма без виключення регіонами України, активно пропагуючи продукцію білорусів. А тому наразі несуть значних збитків.
 
Здавалося б, звична справа – припинити дилерство. Але річ у тім, що у той же час (з благословення «Торгмашу»), несподівано у Києві створилася інша фірма, яка відразу привласнила усю клієнтську базу та вже підготовлений національний ринок. До того ж, білоруські виробники припинили такі ж угоди і з іншими дилерами в Україні. І єдиним їх представником стала компанія «Бі Ем Джі Груп» (м. Київ). Саме вона і отримали вершки від багаторічної важкої роботи ТОВ «Арм-Еко». До того ж, колишні постачальники звинуватили рівненську фірму у недобросовісних діях та надали зобов’язання для своїх партнерів припинити поставки до Рівного цієї продукції, вказавши, що відтепер і вона повинна купувати продукцію за звичайними цінами (без дилерської знижки) у киян.
 
Отож виходить, що ціна продукції для українців у такий спосіб має зрости на 7-10% від колишньої ціни. І це без будь-яких економічних підстав, виключно із суб’єктивної позиції іноземного товаровиробника. Що до того ж, робило пропозицію місцевої компанії неконкурентоздатною на інших ринках.
 
Такі дії антимонопольне законодавство визначає, як антиконкурентні узгоджені й такими, що дискредитують суб’єкта господарювання. Вони призводять до погіршення якості життя громадян та мають негативний вплив на інвестиційних клімат країни. З огляду на те що, Рівненський регіональний центр з інвестицій та розвитку, провівши перевірку усіх фактичних обставин справи, підготував звернення до Антимонопольного комітету України через свій орган - патентного повіреного - з вимогою розпочати розгляд справи проти ТОВ «Торгмаш» та компанії «Бі Ем Джі Груп».
 
Нещодавно, листом заступника голови – державного уповноваженого Антимонопольного комітету України № 242-29/03-935 Лариси Колісник проінформовано Заявника про заведену справу за цим фактом проти Відповідачів та про початок розслідування проти Відповідачів.
 
Цікаво, що пан Гарячий (директор підприємства-відповідача зі столиці) телефонував до співробітників Комітету і погрожував переслідуванням прокуратури та «замовленням» Заявником цієї справи. З огляду на що, представники Заявника надавали окремі пояснення, а департамент розслідувань АМКУ проводив службову перевірку. Що ж, вчинки таких керівників можна назвати одним словом – істерика. А пояснюється вона просто: за вчинення порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій та зловживання монопольним становищем передбачена відповідальність у вигляді штрафу  до 10% річного валового доходу підприємства-порушника. У даному випадку, гранична межа штрафних санкцій може скласти десятки мільйони українських гривень.
 
Отож, маємо сподівання, що наміри порушувати законодавство України у білорусів надовго відпаде, а методи їх роботи будуть знешкоджені повністю. Рівненські ж платники податків зможуть надалі вільно працювати і розвиватися, чого їм усі і бажаємо!
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]