Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.10.2024 19:04

Премія навздогін

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Державні монополії продовжують дивувати своїми підходами до використання грошей

Колишній голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький, як свідчить звіт правління НЕК «Укренерго», отримав за вересень 17 мільйонів гривень. Щоправда, 1 вересня була неділя, а вже 2 вересня Кудрицького було звільнено (зі скандалом, ніде правди діти). Більше того – два іноземних члени наглядової ради НЕК «Укренерго» склали з себе повноваження. Вірогідно, рішення про виплату підписав в.о. голови правління «Укренерго» Олексій Брехт? Він відповідає за експлуатацію, відновлення та розвиток високовольтної інфраструктури і має розуміти, що зайвих коштів у енергетиці сьогодні нема.

З отриманої у вересні суми, як годиться, були сплачені податки та військовий збір. І все було б нічого, але вона включає не лише компенсацію за невикористану відпустку, але і – увага – 11 мільйонів премії, яка накопичилася у 2021 – 2023 роках. Мабуть, логічно виплатити ці гроші менеджеру, якого звільнено, проте не зовсім зрозуміло, чому це потрібно зробити саме зараз, коли «Укренерго» переживає непрості часи?

Відтак постає питання: хто санкціонував виплату премії Кудрицькому у розмірі 11 мільйонів гривень? «Укренерго» стверджує, що це заборгованість по преміях за 2021 – 2023 роки. Складно заперечувати право компанії вести подібну бухгалтерію, якщо вона приватна. І дуже цікаво, як це проводять у державній компанії, де, за великим рахунком, зайвих грошей немає і бути не може. «Безмежна вдячність» Володимиру Кудрицькому виглядала б логічною після завершення опалювального сезону, коли об’єкти «Укренерго» витримали б цілком вірогідні російські атаки. Прийде весна 2025-го – отримай гроші. Зрештою, він чекав кілька років, щоб отримати преміальні кошти, то чому б не почекати ще кілька місяців.

Проте Володимир Кудрицький не вперше діє широко. Наприклад, навесні 2022 року «Укренерго» поставило електроенергії на 1,4 мільярда гривень компанії «Юнайтед Енерджі», і тепер судиться через це з банком «Альянс», який був гарантом кредитування. Фінансова установа виграла два позови і прагне притягнути Кудрицького до відповідальності. На цьому фоні зловживання при закупівлі бронежилетів навесні 2022 року виглядають чимось дрібним, хоча Кудрицький і там уникає співпраці зі слідством.

Хочу нагадати, що війна з Росією передбачає максимальну мобілізацію всіх ресурсів, і «зайвих коштів» в енергетиці не може бути за визначенням. Як і той факт, що колишні успіхи не можуть бути індульгенцією на все життя. Тим більше – в умовах екзистенційного протистояння з ворогом, який хоче нас знищити.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи