Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2024 15:21

Росія знищує економіку України. Що нам робити?

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Війна триває не лише на полі бою і потребує креативу для Перемоги

Рада директорів МВФ схвалила виділення траншу кредиту розміром $2,2 млрд для України. Фонд знизив прогноз зростання українського ВВП з 3-4% до 2,5-3,5%. Причина – атаки на енергетичну інфраструктуру та перебої з електропостачанням, міграція громадян, відтік робочої сили, в чому числі пов’язаний з мобілізацією.

Аналогічно знижено прогноз зростання ВВП і на 2025 – з 6,5 до 5,5%. Причина – руйнування енергетичних потужностей нашої держави агресором.

МВФ прогнозує, що дефіцит електроенергії й загроза відключень зберігатиметься до 2026 року.

За оцінкою Міжнародного валютного фонду, внаслідок російських обстрілів енергосистеми в Україні було знищено 80% теплової генерації та 40% потужностей гідроелектростанцій.

Жодна енергосистема в сучасному світі не переживала подібного масштабу руйнувань. Загалом Україна втратила близько половини своїх генеруючих потужностей.

Масові атаки на енергетичну інфраструктуру підірвали впевненість бізнесу та його очікування. Дефіцит енергії впливає на домогосподарства та промисловість, оскільки ремонт об’єктів генерації потребує часу. На тлі планового ремонту атомних електростанцій ситуація ще більш ускладнилась.

Нагадаю, що лише навесні через російські ракетні атаки енергетичний сектор зазнав України збитків на понад $1 млрд. У МВФ також підтвердили, що в результаті повномасштабного вторгнення росії енергетичному сектору України було завдано багатомільярдних збитків.

Водночас за даними МВФ, витрати на відновлення енергетики напряму не вплинуть на державний бюджет. На думку експертів Фонду, вітчизняні енергетичні компанії, зокрема, той самий ДТЕК, відновлювані роботи проводять за власний кошт.

Головна проблема сьогодні у засобах ППО. Як би не старалися українські енергетики, ніхто системи ППО та ПРО їм не продасть і не передасть. Тому аби не допустити нових масштабних руйнувань, Захід має посилити українську протиповітряну оборону. І зробити це якомога швидше.

Маємо також розуміти, що Україні самостійно повністю відновити зруйновану інфраструктуру навіть в теорії неможливо. Тому нашій державі потрібна цільова програма відбудови енергетики з боку західних партнерів і союзників. Це можуть бути гранти, кредити чи інвестиції. Відповідно, висновки і прогнози МВФ сприятимуть кращому розумінню проблеми нашими західними партнерами.

Що стосується нас самих, то логічною виглядає валютна лібералізація, яка сприятиме залученню іноземних інвестицій. Досить гратися з інструментами командно-адміністративної економіки у протистоянні з монстром, яким є росія. Потрібні креативні та виважені рішення.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи