Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2024 16:46

Уряде, грай по-чесному

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Прагнення уряду махлювати у питанні заборони грального бізнесу є огидним

Місяць тому Президент України ввів у дію рішення РНБО щодо ринку азартних ігор. Ним глава держава доручив протягом двох тижнів – трьох місяців (до липня цього року) Кабміну, Нацбанку, ЗСУ та Мінцифри розробити ряд заходів щодо обмеження азартних ігор.

Оцінимо ситуацію станом на сьогодні. Одразу зауважимо, що Верховна Рада (їй президент доручати не може, що очевидно) не поспішає пропонувати якісь кроки-законопроєкти. Слугам народу не до того. Мабуть, чекають законодавці, яка масть випаде, наче за столом з картами. Це у них традиційно виходить непогано. Хіба що Микита Потураєв (звісно, виключно з добрими намірами, як інакше) публічно вступився за рекламу грального бізнесу.

Тому уряд узявся самотужки регулювати азартний ринок. Зокрема, уряд встановив обмеження на рекламу, заборонив використовувати символіку ЗСУ у цій рекламі, заборонив створювати декілька рахунків для одного гравця, запровадив обов’язкові перерви у грі, встановив ліміт коштів, які може використати гравець протягом місяця, обмежив доступ до нелегальних вебсайтів гравцям.

На перший погляд, все логічно. Проте це нагадує ситуацію, коли новачок, який вперше прийшов до казино, виграє та вірить у те, що так буде завжди. Розчарування настає з порожніми кишенями, боргами та візитами до ломбардів. Насправді ситуація дещо інша: дії влади працюють на користь одного гравця гемблінгового ринку – компанії Favbet. До речі, ця компанія домінує на ринку азартних ігор, заробивши у 2023 році біля 10 мільярдів гривень. Вона виявилася настільки незамінною, що уряд навіть намагався забронювати її співробітників від мобілізації, проте змушений був схаменутися під тиском суспільної думки та відкликати це рішення.

Очевидно, на руку Favbet зіграв і арешт рахунків двох представників топ-5 гемблінгового бізнесу - ТОВ "Укр Гейм Технолоджі" (Pin-Up) та ТОВ "Вбет Україна" (Vbet), яким інкримінують співпрацю з російськими гемблінговими структурами. Прикро, що сотні мільйонів гривень з 54 мільярдів (!) гривень, які заробили гемблінгові компанії, перетекли до російських та офшорних (проміжних на шляху до російських) кишень. Дуже прикро. Разом з тим є висока вірогідність того, що гральний ринок зачищають під одного гравця, який лояльний владі – Favbet. Зрозуміло, що тоді можна буде сказати, що гральний бізнес під контролем.

Але це – брехня. Брехня з корупційним підтекстом. Гральний бізнес має бути повністю заборонений, оскільки в умовах війни він стає фактором розмивання ресурсів та створення дешевих (насправді – дорогих) ілюзій легкого розслаблення. Уряд повинен діяти у цій ситуації чесно.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи