Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.10.2023 17:24

Люблін 3,5

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

У Вільнюсі говорили про реалії Люблінської четвірки – ядра Балто-Чорноморського регіону

Проведення дискусії про ситуацію у ядрі Балто-Чорноморського регіону виглядає дуже важливим саме зараз, коли на офіційному рівні відносини Польщі та України стали помітно прохолодними. Проте це не завадило відвертій дискусії про ситуацію в регіоні та шляхи формування спільного регоінального наративу, який міг би стати альтернативою наративу "русского мира". Дії Росії в Україні учасники Форуму оцінюють адекватно, відкривав його засідання міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, відомий своєю принциповою позицією щодо дій Кремля. Литовські, польські, українські політики, експерти, військові у відвертих дискусіях викладали власне бачення ситуації, обговорювали перспективи перемоги над агресором та розширення ЄС та НАТО. Не обійшлося без короткої, але насиченої дискусії на тему українського зерна у Польщі між парламентаріями Миколою Княжицьким та Анною Фотигою.  

Показово, що організатори відвели цілу дискусійну панель для обговорення геополітичного вибору Білорусі. Фахівці з Литви, Польщі, Німеччини, власне Білорусі та України. Розмова пройшла на основі реалістичних підходів до держави, яка стала єдиним офіційним союзником Росії в агресії проти України. Тому я наголосив на тому, що "Живє Беларусь" має стати гаслом європейської політики безпеки, а без демократичної Білорусі немає безпечної Європи. Проте варто відзначити, що представники Білорусі були лише на двох панелях з чотирьох, що і обумовлює "половинчатий" статус цієї присутності.

Політична ситуація в регіоні, перспективи розширення ЄС та НАТО, значення історичних наративів в умовах широкомасштабної агресії Росії стали темами обговорення на Форумі Люблінської четвірки. підтведивши спроможність представників інтелектуальної еліти не лише дискутувати, але і пропонувати оригінальні підходи. Наступне зібрання відбудеться у 2024 році в польському Любліні, а у 2025 році організатори розраховують зустрітися в Україні.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]