Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.07.2023 15:36

Енергонезалежність країни починається з будинків

Директор Фонду енергоефективності

Які гранти Фонд енергоефективності надає ОСББ?

Питання енергоощадності, необхідності остаточно позбутися залежності від країни-агресорки для України постало з особливою актуальністю з початком повномасштабної війни. Руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок російських обстрілів вплинули на життя кожного українця та знову примусили профільні структури задуматися про пошуки шляхів економії енергії та розвиток відновлюваних джерел. Важливе значення у цьому має і робота Фонду енергоефективності, заснованого п’ять років тому.

Не змінюючи своєї головної місії — підняти Україну до європейського рівня енергоефективності завдяки зменшенню енергоспоживання та викидів СО2 у житловому секторі, нам вдається реагувати на виклики часу. Під час війни Фонд розробив зміни до Програми «Енергодім», які надають змогу ОСББ якнайшвидше встановлювати у будинках індивідуальні теплові пункти. Запустив Програму «ВідновиДІМ», яка допомагає ремонтувати пошкоджені внаслідок бойових дій будинки. І вже формує концепцію нової Програми «ГрінДІМ», яка стимулюватиме впровадження альтернативних джерел енергії у житловому секторі.

Протягом п’яти років Фонд енергоефективності дотримується принципів відкритості та невтручання — всі ОСББ країни мають рівний доступ до наших програм і самостійно вибирають підрядні організації. Залишається і сталою позиція міжнародних донорів та партнерів: гранти від Фонду енергоефективності отримують виключно ОСББ — відповідальні власники, які об’єднуються і разом дбають про своє житло. Серед незмінних правил Фонду — і експертність. Всі заходи, які ОСББ впроваджують у межах програм, відповідають сучасним енергоефективним нормам.

Програма «Енергодім»: можливості та зміни

З 2019 року Фонд енергоефективності реалізує Програму енергомодернізації багатоповерхових будинків «Енергодім» — ОСББ отримують гранти, що компенсують від 40 до 70% вартості проєктів. За отримані кошти учасники модернізують інженерні системи будинків, проводять теплоізоляцію стін, дахів і підвалів, міняють двері та вікна у місцях загального користування, встановлюють індивідуальні теплові пункти, а також проводять інші заходи, що сприяють підвищенню енергоефективності будівель. У такий спосіб ОСББ зменшують енергоспоживання (а отже — рахунки за комунальні послуги), покращують технічний стан і зовнішній вигляд будинків (а отже — підвищують вартість нерухомості), поліпшують власні умови життя. 

Програма «Енергодім» стала дієвим механізмом підвищення енергоефективності житлового сектору країни. Та повномасштабна війна вплинула на її реалізацію — банки не можуть кредитувати ОСББ. А саме у такий спосіб учасники Програми раніше залучали кошти на витрати, які не покривав розмір гранту. Надважливими на цьому етапі стали місцеві програми співфінансування енергоефективних заходів. Такі, зокрема, ухвалені в Охтирці Сумської області та Борисполі Київської області.

В нових умовах частина ОСББ не проводила роботи, але за ними була зарезервована значна сума коштів, виділена міжнародними партнерами та Україною на реалізацію Програми. Фонд енергоефективності був змушений припинити прийом нових заявок і шукати інструменти виходу зі складної ситуації. Шукати механізм, який і надалі давав би можливість українцям робити свої будинки енергоощадними. У липні 2023 року Фонд розробив спрощений пакет заходів і розпочав прийом заявок. ОСББ, які беруть у ньому участь, достатньо встановити або модернізувати індивідуальні теплові пункти, за необхідності — встановити вузол комерційного обліку тепла. Це дасть змогу задіяти менші суми коштів і максимально швидко модернізувати більшу кількість будинків, забезпечивши високий показник економії енергії на рівні 20%. Отже — підготуватися до непростої зими, знизивши навантаження на енергосистему країни та підвищивши комфорт у квартирах. Таким ОСББ Фонд енергоефективності надає гранти у розмірі 40% вартості проєктів.

Ми вже провели перемовини з партнерами і стейкхолдерами щодо авансування проєктів за Програмою «Енергодім» на рівні 30% до початку робіт, а також щодо зменшення вдвічі обов'язкового власного внеску ОСББ. Наразі чекаємо погодження від Координаційної ради донорів після чого ці нововведення будуть імплементовані в Програму найближчим часом. Крім того, шукаємо і нових партнерів у банківському середовищі, які готові вже зараз, в умовах воєнного часу, кредитувати ОСББ. Працюємо з місцевими органами влади щодо запровадження програм підтримки ОСББ, а також над розвитком револьверних фондів. Зокрема, налагоджуємо співпрацю з револьверним фондом Асоціації «Енергоефективні міста України», який надає кошти ОСББ для початку робіт за проєктами.

У Програмі «Енергодім» вже взяли участь майже 65 000 родин, яким Фонд виплатив гранти на суму понад 885 млн грн. Сьогодні запрошуємо ОСББ подавати заявки та реалізовувати заходи за спрощеним пакетом Програми.

Програма «ВідновиДІМ»: швидка відповідь на руйнування

Програма відновлення будинків, пошкоджених внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, діє з листопада 2022 року. Фонд почав працювати над нею фактично з початку бойових дій, побачивши масштаби руйнувань житлового сектору. Запуску Програми передувала копітка робота — розробка механізму, переговори з міжнародними донорами, внесення змін до законодавства України.

«ВідновиДІМ» також дотримується наших принципів роботи в умовах воєнного стану: максимально дієвий ефект за максимально стислі терміни. ОСББ-учасники Програми, яка фінансується виключно коштом Європейського Союзу, отримують гранти у розмірі 100% вартості проєктів. Для по-справжньому швидкої допомоги ми пішли на безпрецедентний крок — 70% суми гранту надаємо авансом. За ці кошти ОСББ можуть відновити конструктивну оболонку будинку: замінити або відремонтувати віконні блоки і блоки балконних дверей, зовнішні двері, відремонтувати фасади і покриття, обладнання дахових котелень та інженерних мереж.

І цей принцип швидких дій працює: перші ОСББ з Ірпеня, які подали заявки до Фонду одразу після запуску Програми, закінчили роботи протягом двох місяців. Невимовне щастя бачити, як люди повертаються у свої домівки, відновлені та модернізовані з огляду на енергоефективні вимоги. Наразі Фонд отримав понад 160 заявок на участь у Програмі «ВідновиДІМ» на загальну суму 340 млн грн.

Ми реагуємо на потреби і регулярно вносимо зміни і до цієї Програми. Так, максимальна сума гранту на один об’єкт відновлення вже збільшилася до 7,2 млн грн. Розширилася і географія Програми — сьогодні вона діє на території Чернігівської, Київської, Сумської, Житомирської, Миколаївської та Дніпропетровської областей, а також у місті Київ.

У Програмі «ВідновиДІМ» беруть участь будинки без порушення механічної стійкості несучих конструкцій. Якщо наявні такі порушення, їх необхідно усунути до участі у Програмі Фонду. І знову ми говоримо про важливість підтримки ОСББ органами місцевого самоврядування. Необхідна така підтримка і для фінансування витрат, які не покриває грант: виготовлення проєктно-кошторисної документації, дефектних актів, авторський і технічний нагляди. Деякі міста, зокрема Житомир, розробили програми підтримки ОСББ і фінансують ці роботи — закликаємо приєднуватися й інші громади.

Наразі ми закінчуємо реалізацію пілотного та переходимо до основного етапу Програми «ВідновиДІМ» з розширеним пакетом заходів, який буде включати також ремонти в МЗК, протиаварійні роботи та забезпечення безбар’єрного доступу для маломобільних груп населення. Для ефективної реалізації збираємо інформацію від регіонів щодо будинків, які зазнали пошкоджень внаслідок бойових дій. Це дасть нам змогу правильно сформувати бюджет і налагодити роботу — чекаємо на інформацію від міст.

Маркетплейс: місце зустрічі замовників і виконавців послуг

Часто ОСББ стикаються з проблемою — де знайти необхідних фахівців або відповідні матеріали для виконання проєктів? Щоби допомогти учасникам програм Фонду, ми створили маркетплейс — онлайн-майданчик, на якому зустрічаються замовники і виконавці послуг. На маркетплейсі створений і каталог товарів зі всім необхідним для термомодернізації та відновлення будинків. Платформа покликана сформувати прозору комунікацію та пришвидшити реалізацію відбудовних та енергоефективних проєктів. Запрошуємо представників бізнесу та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків реєструватися на порталі!

Замість підсумків

Фонд енергоефективності залишається унікальним потужним майданчиком, що реалізує проєкти, спрямовані на підвищення енергоефективності житлового сектору, пом’якшення наслідків зміни клімату і формування інституту відповідального власника житла. Працюючи у співпраці з урядами України та Німеччини, Європейським Союзом, Світовим банком, IFC, GIZ, ПРООН, ми заклали міцний фундамент побудови енергонезалежного майбутнього країни. Для подальшого будівництва важливі й ініціативи на місцях, й активна підтримка держави, й стабільний економічний розвиток країни після закінчення війни, й проактивна позиція українського народу. Надважлива синергія зусиль всіх учасників процесу та спільна візія майбутнього країни. Продовжуємо працювати та впроваджувати нові ініціативи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]