Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2021 10:07

Роль Ради громадського контролю у кадровому відборі до БЕБ

Голова Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки України, доктор юридичних наук, адвокат

Вже минулого тижня стартував перший етап наймасштабнішого конкурсу до Бюро економічної безпеки.

До БЕБ по всій Україні набиратимуть 4000 співробітників. Наразі, для запуску роботи центрального апарату в найкоротші терміни конкурсні комісії відбиратимуть 30% відсотків від граничної чисельності, що в абсолютних цифрах сягає 210 співробітників.

Хто обиратиме співробітників до БЕБ?

Хочу зробити акцент на тому, що всі вакансії до БЕБ заповнюватимуться за підсумками конкурсних процедур. Законодавство не передбачає автоматичне переведення до БЕБ з інших органів влади. 

Конкурсна комісія вже сформована та складається із трьох членів Ради громадського контролю. Наразі ще п`ятеро - це представники від різних Міністерств та центральних органів влади. 

Наразі вже сформована перша конкурсна комісія, однак, вочевидь одна вона не зможе оперативно працювати та оцінити усіх, хто бажає працювати в БЕБ. 

Простий приклад: при конкурсі 2 претенденти на 1 місце в БЕБ, конкурсна комісія має перевірити 8000 тис. кандидатів. Якщо 3 претенденти, то вже 12 000 тис. кандидатів і т.д.

Що стосується Ради громадського контролю, - у разі, якщо конкурсних комісій у майбутньому буде декілька, члени РГК, які були делеговані до її складу, мають входити до всіх без виключення конкурсних комісій з відбору працівників БЕБ. 

Якими будуть критерії для відбору співробітників до БЕБ?

Для органу який буде єдиним в країні забезпечувати економічну безпеку важливі, в першу чергу, професійні якості працівників. 

Однак, БЕБ потребує не лише досвідчених працівників, а й молодих людей з досвідом. Найголовніше - високі знання, бажання працювати та вчитися.

Водночас претендентам із системи не варто перейматися про те, що їх досвід у структурах, які зараз ліквідуються (зокрема ДФС чи підрозділ “К” СБУ) стане негативним фактором. Це не так. У таких випадках комісія буде додатково приділяти увагу питанням, чи тягнуться за таким претендентом корупційні скандали, чи ситуації, пов’язані із “тиском” на бізнес. Якщо людина не заплямувала свою репутацію на минулій службі - вона цілком може пробувати себе у БЕБ.

Впевнений, що на самому початку роботи без професіоналів з досвідом не обійтися, адже до БЕБ одночасно перейдуть багато справ їх підслідності від інших структур. За попередніми підрахунками, лише від ДФС, що ліквідується, перейдуть понад 1000 справ. 

Треба розуміти, що на перших етапах конкурсів робити висновки про роботу БЕБ зарано. Коли штат буде сформовано, можна буде робити прогнози, виходячи із фаховості працівників БЕБ.

Яка роль РГК у конкурсах до БЕБ?

Під час конкурсного відбору члени Ради громадського контролю, які входять до складу конкурсної комісії, в першу чергу стежитимуть за прозорістю обрання на посади у БЕБ. 

Згідно з наказом про створення конкурсної комісії, РГК у першому конкурсному відборі представлятимуть Ганна Майборода, Денис Жело та Михайло Лавровський. 

У процесі кадрового відбору до Бюро економічної безпеки громадська увага до роботи конкурсної комісії буде надвисокою. Бюро покликане працювати за новою філософією, стандартами та принципами, тому БЕБ потрібні люди, які можуть їх розділяти. 

Члени конкурсної комісії від РГК, а також інші її члени будуть ретельно перевіряти кожного конкурсанта, та, у разі невідповідності, будуть доносити свою позицію до комісії, Директора БЕБ та громадськості. 

Нагадаю, раніше я вже писав про те, що в Україні стартувала реформа системи забезпечення економічної безпеки.  

Успіх цієї реформи напряму залежить від успіху роботи конкурсних комісій та тих майбутніх фахівців, які працюватимуть у Бюро. Тому я й надалі у своєму блозі буду інформувати громадськість про хід конкурсних процедур до Бюро економічної безпеки України. Попереду ще багато конкурсів - тому слідкуйте за оновленням Єдиного порталу вакансій державної служби (career.gov.ua), сайту БЕБ (esbu.gov.ua)і подавайте документи на заміщення посад.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]