Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2021 11:15

Декілька порад українцям щодо вибору зубної щітки

Засновник стоматологічного медичного центру Yarema Dental

Чищення зубів – це вкрай важлива процедура, що забезпечує необхідну гігієну та свіжість ротової порожнини й дозволяє попередити зубні захворювання.

Стоматологи вважають його основним інструментом у боротьбі з зубним нальотом та найкращою профілактикою появи пародонту чи карієсу. 

Сьогодні професійний лікар повинен не тільки розповідати пацієнтам про ефективну техніку чищення зубів, але й надавати їм актуальну інформацію щодо ефективності, властивостей дизайну та інших особливостей зубних щіток. Самостійно розібратися з цим питанням досить складно, в ЗМІ та на тенетах інтернету шириться багато недостовірної інформації. 

Забігаючи наперед, відзначу, що далеко не всі щітки добре виконують свою роботу. Тому пацієнтам необхідно порадити ту, що забезпечує належний рівень догляду та гігієни ротової порожнини у проміжку між відвідуваннями стоматології. Лише комбінуючи можливості якісної щітки та правильну техніку чищення можна досягти найкращого результату. 

Не просто зубна щітка, а інструмент захисту 

А тепер давайте детальніше поговоримо про боротьбу з зубним нальотом, та те, як дизайн вашої щітки може впливати на її ефективність. Почнемо з початку. Зубний наліт змінює середовище існування мікроорганізмів ротової порожнини, що призводить до захворювань зубів та запальних процесів у тканинах. Аби м’які тканини та зуби залишались здоровими, необхідно вилучати цей наліт з ясен, проміжку між яснами та зубами, поверхні зубів і в інших важкодоступних місцях ротової порожнини. 

Саме зубна щітка є головною зброєю у цій боротьбі. Але ми так її використовуємо, що далеко не завжди це дозволяє досягти високого результату. 

Наприклад, як пише AEGIS Dental Network, під час одного з досліджень, після 2 хвилин чищення зубів, наліт залишився на 50% поверхонь зубів, а в результаті іншого дослідження, у третини учасників - на 90% поверхонь. Враховуючи, що більшість людей чистять зуби менше 1 хвилини, ми ще раз підтверджуємо необхідність підбирати максимально ефективну зубну щітку. 

Наліт зазвичай залишається у важкодоступних місцях, куди більшість зубних щіток не можуть дістатись через особливості свого дизайну. Розуміння функціоналу усіх елементів зубної щітки допоможе вам вибрати найкращу. 

Ручка, головка та щетина - вивчаємо анатомію щітки 

Отже зубна щітка складається з трьох головних елементів - ручки, головки та щетини. Кожен з них виконує надважливу роль під час чищення зубів. Розпочнемо ознайомлення з ручки. Ідеальним вважається такий захват ручки, що дозволяє розташувати щетину під кутом 45 градусів до довгої осі зуба. Довжина ручки також важлива. Вона повинна бути достатньо аби забезпечити міцний хват для повного контролю, а відстань між областю захвату і головою повинна забезпечувати легкий доступ до найвіддаленіших зубів. 

Головка зубної щітки є продовженням ручки. Вона повинна бути компактною, щоб легко діставатись до задньої частини ротової порожнини та інших важкодоступних місць. Саме на головці розташована щетина - круглі нейлонові нитки. Круглі кінчики ниток у щітці набули широкого поширення в 1940-х роках після того, як стало зрозуміло, що гострі кінчики травмують ясна. З того часу заокруглена щетина стала стандартом. 

Ступінь твердості або жорсткості щітки визначається саме характеристиками цієї нитки - її діаметром, довжиною, а також еластичністю. Тверда щетина має нитки з більшим діаметром, які не згинаються, а отже, чинять більший тиск на м’які тканини і не так легко дістаються у важкодоступні місця. Відповідно, м’яка щетина призначена для мінімізації травматизму м’яких і твердих тканин, одночасно максимізуючи очищення. Конфігурація щетини також важлива. Розміщення пучків ниток під кутом від 10 до 20 градусів до вертикальної осі щітки збільшує їх проникнення та підвищує ефективність чищення. 

Це далеко не всі технічні характеристики зубної щітки. У світі щодня з’являються безліч нових досліджень та різноманітних розробок, тому дуже важливо аби ваш стоматолог міг професійно обрати та запропонувати вам найбільш ефективну щітку. І не забувайте, що допустимий строк використання для однієї щітки складає 2 місяці, після чого необхідно купувати нову. Обирайте лише продукцію перевірених виробників. 

І наостанок. Щітка - це лише один з інструментів для підтримки належної гігієни роту, хоч і дуже важливий. Щоб максимізувати ефект варто також користуватися зубною ниткою та іншими пристроями для чищення простору між зубами, наприклад, інтерпроксимальною щіткою - спеціальним йоржиком, що за допомогою механічних коливань очищує широкі міжзубні проміжки. Нажаль, за даними все тієї ж асоціації AEGIS Dental Network, зубною ниткою користуються лише 30% людей. Тому культуру чищення зубів треба постійно розвивати. 

Бережіть себе та свої зуби змолоду аби потім не витрачати кошти на відновлення своєї усмішки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]