Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2021 16:55

Clubhouse – чи є сенс використовувати нову соціальну мережу для бізнесу?

Директор комунікаційної агенції Action Ukraine, part of Action Global Communications

Рівно рік тому була створена соціальна мережа, в яку мало хто вірив, проте цієї зими вона здійснила справжній фурор.

Що це – вдала комунікаційна кампанія, щасливий випадок – згадка від Ілона Маска, чи справді перспективна соціальна мережа, яку доречно використовувати на благо власного бізнесу? 

У квітні 2020 була запущена нова соціальна мережа, формат якої викликав сумніви щодо її популярності серед широкого загалу – виключно аудіо-чати в закритому мобільному додатку для IOS з обмеженою кількістю запрошень. Проте, через рік після запуску, стало відомо, що за соціальну мережу Twitter пропонував $4 мільярди доларів, за останні півроку кількість пошукових запитів зросла у 9 разів, а закритий додаток встановили вже більше 10 мільйонів користувачів.

Згідно з даними  Exploding Topics, пік інтересу до мережі був 1 лютого – якраз коли на неї звернув увагу Ілон Маск,  після чого закріпився на стабільному рівні. Щодня з’являються новини щодо мережі – обговорюють запуск монетизації, коли з’явиться мобільний додаток на Android, скандал з витоком даних користувачів, запуск схожих функцій від Facebook, Twitter та LinkedIn.  

Джерело: Exploding Topics

Не зважаючи на репутаційні скандали та дії конкурентів, соціальна мережа вже набрала хороший хід та зайняла вузьку нішу серед сегменту платоспроможної аудиторії. Відповідно, Clubhouse можна ефективно використовувати, якщо ваші цілі відповідають наступним критеріям:

• Розвиток навичок публічного виступу. Страх виступу перед аудиторією, згідно з дослідженнями Університету Чемпена в 2014 році є одною з головних фобій респондентів. І це дійсно так, погодьтеся – навчитися виступати публічно доволі складно, це завжди перемога над собою. Clubhouse надає унікальну можливість почати виступати з правом на помилку – в будь-який зручний для вас час, на будь-яку комфортну для вас тему, до того ж, аудиторія не буде бачити вашу нервову міміку та жести.

• Пошук нових контактів. У Clubhouse традиційно учасники пишуть у біографії свою посаду та інтереси. Це гарна можливість завести якісні робочі контакти, спілкуючись на спільні неформальні теми. Вже існує ряд прикладів, як фахівці знаходили партнерів, клієнтів та кандидатів на роботу через Clubhouse.

• Розвиток галузі та платформа для нетворкінгу. Як тільки з’явилась можливість створювати клуби, ми створили UA Communications Club – спільнота, яка об’єднує комунікаційний ринок України. Всього за 2 тижні в спільноті з’явилось більше 200 комунікаційних експертів, фахівців найвищого рівня та керівників комунікаційних відділів. Зважаючи на те, що аналогічні спільноти у FB мають всього 2000 підписників, результат вражаючий. 

Проте, оскільки Clubhouse переростає у нішеву соціальну мережу, а інтерес серед масової аудиторії поступово спадає, ця соціальна мережа не буде ефективною, якщо її використовувати для аналогічних цілей як і Facebook, Youtube, Instagram:

• Традиційно, аудіо-контент досить складно монетизувати, яскравий приклад – найпопулярніший австралійський подкаст - The Daily Talk Show - Australian Podcast за рік заробив лише $446 від монетизації (без врахування прямої колаборації з брендами). Для порівняння – український YouTube канал «Трендець» з 300 000 підписників, отримує близько $20 000 від монетизації за рік. Тому, попри те, що Clubhouse вже запустив систему монетизації, розраховувати на капіталізацію власного бренду або бізнесу не варто.

• Підвищення рівня знання про бренд/особу серед широкого загалу. Найпопулярніші кімнати серед українського сегменту зазвичай набирають по 1000-2000 слухачів. Відповідно, будь-яка комунікація в Clubhouse є дуже таргетованою на релеватну аудиторію, проте її не можливо використати для комунікації на широкий загал. До того ж, якщо комунікувати на не цікаві для аудиторії теми, іноді це і розповідати про власний бізнес, аудиторія швидко зменшується.

Пол Девісон, один з розробників Clubhouse, анонсував запуск мобільного додатку на Android вже за декілька місяців. Це, безумовно, сприятиме новій хвилі хайпу навколо мережі та притоку нової аудиторії. Варто поспостерігати, до яких результатів це призведе, – це може бути як другою хвилею різкого зростання, так і початком кінця.

Теги: Clubhouse, бізнес
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]