Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.05.2022 13:41

Соціальна фінансова допомога для українців в Польщі, як отримати?

Адвокат

Перебуваєте в Польщі з 24.02.2022 року або плануєте виїзд? Дана стаття буде корисною для Вас.

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації на території України чимало українців змушені були поспіхом покинути свої домівки тікаючи від війни. За статистикою більша частина українців виїхала до сусідньої держави Польщі.

Отже, якщо ви перебуваєте в Польщі, або плануєте виїзд до цієї країни, дана стаття буде вам корисною.Отже, прибувши на територію Польщі, перше що вам необхідно буде зробити це легалізуватися. Від 24 лютого 2022 року діє спрощений метод легалізації перебування людей з України. Так, прибувши на територію Польщі для того щоб отримати виплати, медичну допомогу, освітні послуги та мати право на працевлаштування та перебування на території Польщі більше ніж 90 днів, вам необхідно отримати польський ідентифікаційний код PESEL. Даний номер дається разово на все життя.

Номер PESEL (соціального забезпечення) отримуватимуть особи, які прибули з 24 лютого 2022 року на польську територію безпосередньо з території України у зв'язку з проведеними в Україні військовими діями.

Для того щоб отримати номер PESEL. подається заява в паперовому варіанті з власноручним підписом, заповнена заявником та наступні документи:

- документ, що підтверджує особу або заяву про персональні дані особи під суворістю кримінальної відповідальності та перетин українсько-польського кордону,

- адресу електронної пошти та номер мобільного телефону – для надання довіреного профілю та електронної ідентичності;

- фотографії, відповідні певним параметрам.

У випадку, якщо ви не маєте фотокарток, вас сфотографують на місці. Важливо, якщо ви заповняєте заяву від імені дитини, дитина від 12 років має прибути з вами на подання заяви, оскільки при наданні ідентифікаційного номеру відбираються відбитки пальців, і в дітей від 12 років також.

Станом на сьогоднішній день такі заявки можна подати лише на Національному стадіоні (Stadion Narodowy).

Після того, як ви оформили PESEL ви маєте право на наступні види соціальної допомоги: одноразову грошову допомогу у розмірі 300 злотих; допомогу на догляд за дитиною по 500 злотих на дитину та допомогу від ООН.

Важливо, що для подання документів на виплати вам необхідно відкрити рахунок у польському банку.

Одноразова грошова допомога 300 злотих, як отримати?

Для отримання виплати необхідно подати письмову заяву встановленого зразка. Від імені неповнолітніх (дітей) заяву можуть подавати батьки, а також тимчасовий опікун або особа, яка фактично опікується дитиною.

Куди подавати заяву на 300 злотих? Заява про виплату одноразової допомоги подається війту [голові гміни], бургомістру [міській голові] або президенту міста, компетентним за місцем перебування особи, яка подає заяву.

Наступний вид виплат, це виплати на дітей.

Допомога на дітей, її ще називають «500 плюс» для «біженців» з України виплачується на аналогічній основі, як і для громадян Польщі. Дана сума нараховується на кожну дитину.

Умовою для отримання допомоги є постійне проживання в Польщі. Заяву про призначення допомоги може подати особа, яка:

- є громадянином України або подружжям громадянина України; легально проживає у Польщі;

- опікується дитиною (вона є його батьком або тимчасовим опікуном), яка має громадянство України та прибула з України до Польщі після 23 лютого 2022 року у зв'язку з бойовими діями;

- опікується дитиною (вона є його батьком або тимчасовим опікуном), народженою в Польщі матір'ю, яка є громадянкою України і перебування якої в Польщі є законним.

Такі особи можуть подати заяву на отримання допомоги на дитину в електронному вигляді через платформу PUE ZUS (Платформа електронних послуг Закладу соціального страхування), платформу Emp@tia та через Інтернет-банкінг багатьох польських банків. Батьки також можуть прийти до будь-якого відділення ZUS, де вони отримають допомогу у заповненні та подачі заяви через платформу PUE ZUS. 

Допомога від ООН.

УВКБ ООН відкрило програму перехідної грошової допомоги прибулим з України до Польщі після 24 лютого 2022 року. Одержувачі, які мають право, отримуватимуть щомісяця 700 злотих на 1 особу + 600 злотих на додаткового члена сім’ї (не більше 4). Грошова допомога надається одноразово, раз на місяць, мінімум  3 місяці.

Для того, щоб отримати дану допомогу необхідно заповнити заяву в електронному виді, що розміщена за посиланням.

Після подання даної заяви на вказаний в заяві номер телефону прийде запрошення. На підставі даного запрошення ви приходите до центру

Усі члени вашої родини повинні прийти особисто, щоб бути зареєстрованими, включаючи дітей, оскільки для оформлення документів на виплату необхідно буде надати відбитки пальців.

Одразу після реєстрації ви отримайте унікальний пароль на Вашій формі реєстрації. Нікому не повідомляйте свій пароль!

Після реєстрації: ви отримаєте CMC з вашим унікальним номером BLIK і сумою грошової допомоги.

Важливо, що ви повинні протягом 7 днів зняти грошову допомогу в банкоматі (більшість банкоматів підходить) в Польщі (Santander Bank Polska, PKO BP, Millenium, BNP Paribas, mBank, ING, SGB, а також у мережах Euronet і Planet Cash). Знімайте всю суму одразу, тому що ви можете використати номер BLIK лише один раз протягом 7 днів після отримання номеру.

Через місяць: ви отримаєте SMS з новим номером BLIK. Використовуйте новий номер BLIK і свій оригінальний пін-код. Ви отримуватимете новий код допомоги щомісяця протягом мінімум 3 місяців.

На сьогоднішній день це всі види допомог, що ви можете отримати в Польщі, якщо ви в’їхали на її територію після 24 лютого 2022 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]