Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2015 11:13

Як повернути депозит (вклад) – поради адвоката

Адвокат

Чимало вкладників нині потрапили в досить складну ситуацію, коли банки свідомо не повертають їм кошти по Договорам депозиту (вкладу), обґрунтовуючи це складним економічним становищем, або необгрунтовуючи взагалі.

Чимало вкладників нині потрапили в досить складну ситуацію, коли банки свідомо не повертають їм кошти по Договорам депозиту (вкладу), обґрунтовуючи це складним економічним становищем, або необгрунтовуючи взагалі.

Як же захистити себе в цій ситуації та не втратити гроші?

У разі, якщо у вас закінчив свою дію Договір вкладу, або підходить дата його закінчення, по-перше, уважно перечитайте умови Договору, або зверніться за допомогою до адвоката, для того, щоб дотриматись процедури повернення депозиту, передбаченої саме в вашому Договорі. Чимало банків ідуть на хитрість, та в умовах договору вказують, що у разі недотримання процедури вимоги, вказаної в договорі, договір пролонгується на тих самих умовах.

Підготувавши заяву-вимогу про повернення банківського вкладу, на умовах вказаних в вашому договорі, вам потрібно подати її в відділення банку в двох екземплярах. На вашому екземплярі Банк повинен поставити відмітку про отримання. Також, попросіть працівника Банку сформувати виписку з  рахунку про залишок коштів з відповідною відміткою Банку.

По-друге, рекомендую підготувати скаргу на Голову правління банку, а також скаргу на Голову Національного банку України.

Якщо в банку не введена тимчасова адміністрація, банк не має жодного права не повертати Ваш вклад. Так, ст. 1060 Цивільного кодексу України чітко передбачено: за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Статтею 1066 ЦК України передбачено, що банк використовує кошти клієнта, гарантуючи його право безперешкодного розпорядження. Він не має права встановлювати непередбачені договором чи законом обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на власний розсуд. Закон (стаття 1074 ЦК України) не допускає обмежень прав клієнта щодо розпорядження такого вкладу. Такі обмеження можливі лише у випадках, передбачених законом і на підставі судового рішення.

Отже, якщо Банк не повертає Вам кошти, на першу вимогу, для захисту своїх прав та законних інтересів раджу звертатись до суду. Статтею 321 ЦК України закріплено, що право власності є непорушним. В свою чергу ст. 3 Цивільного процесуального кодексу України, передбачено, що кожна особа має право звернутись за захистом своїх порушених прав, свобод та інтересів.

Окрім того, за невиконання рішення суду передбачена кримінальна відповідальність. Якщо у Вас є рішення суду, Банк у будь-якому разі повинен буде його виконати, або в добровільному порядку, або в примусовому, через звернення до виконавчої служби.

Щодо банків в яких, введена тимчасова адміністрація:

Тимчасова адміністрація (ТА) призначається в неплатоспроможних банках для того, щоб надати проблемним банкам можливість «реанімуватись». Після введення ТА є два прогнозованих шляхи: перший – ліквідація, другий – пошук надійного інвестора, котрий купить банк, в такому випадку фінансова установа продовжить працювати.

У будь якому разі, поки діє ТА кожен вкладник банку через Фонд гарантування вкладів має право на відшкодування коштів за його вкладом, у розмірі загальної суми вкладів, але не більше 200 тисяч гривень.

Фонд гарантує кошти у готівковій і безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, розміщені вкладниками на умовах договору банківського вкладу, банківського рахунку або шляхом оформлення іменного депозитного сертифікату. Виплати гарантованої суми здійснюється Фондом у національній валюті України. 

Фонд не гарантує кошти:

передані банку в довірче управління;за вкладом у розмірі менше 10 гривень; за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред'явника;розміщені на вклад у банку особою, яка була членом спостережної (наглядової) ради, правління (ради директорів), ревізійної комісії банку, якщо з дня її звільнення з посади до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних не минув один рік;розміщені на вклад у банку особою, яка надавала банку професійні послуги як аудитор, юридичний радник, суб'єкт оціночної діяльності, якщо ці послуги мали безпосередній вплив на виникнення ознак неплатоспроможності банку і якщо з дня припинення надання послуг до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних не минув один рік;розміщені на вклад власником істотної участі банку;розміщені на вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом на більш сприятливих договірних умовах, ніж звичайні, або має інші фінансові привілеї від банку;за вкладом у банку, що є предметом застави та забезпечує виконання зобов'язань вкладника перед цим банком, в обсязі таких зобов'язань;за вкладами у філіях іноземних банків;за вкладами у банківських металах;розміщені на рахунках фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності. 

Для того, щоб отримати дані кошти, Вам потрібно перевірити чи ви є в списках кредиторів. У разі, якщо ви там присутні, відслідковуйте інформацію, щодо місця та часу виплат.  

Як отримати кошти, при ліквідації банку?

Якщо, ви не встигли захистити свої права та отримати кошти до ліквідації банку, ви маєте таку можливість і під час ліквідації.

 У разі, якщо Національним банком України прийнято  рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію неплатоспроможного банку, про що Фонд повідомляє шляхом розміщення на сайті Фонду та опублікування в газетах "Урядовий кур'єр" або "Голос України", вкладникам, вклади яких не гарантуються Фондом, та іншим кредиторам неплатоспроможного банку потрібно протягом 30 днів з дня опублікування Фондом зазначеного рішення пред’явити свої кредиторські вимоги.

Кредиторські вимоги пред’являються у формі заяви та направляються на ім’я уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку.

Вимоги, які надійшли після закінчення встановленого строку, вважатимуться погашеними, крім вимог вкладників у межах гарантованої Фондом суми відшкодування за вкладами.

Будьте захищеними, з повагою, адвокат Драган Яна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]