Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.05.2019 15:15

Юридичні лайфхаки. Як перевірити свого контрагента

Ведення бізнесу та підприємницька діяльність у всі часи були пов’язані з ризиком.

 Нічого не приймай на віру, коли є можливість перевірити самому.

Р. Кіплінг.

Зберегти свої гроші потребує більше зусиль ніж здобути їх.

Мішель де Монтень.

Ведення бізнесу та підприємницька діяльність у всі часи були пов’язані з ризиком.

Вперше визначення підприємця в 1820 році навів французький економіст Річард Кантільйон (1680-1734) визначивши, що підприємець - людина з невизначеними, нефіксованим доходами, який набуває чужі товари за відомою ціною, а свої буде продавати за ціною, йому поки невідомою. Це визначення підприємництва свідчить про постійний ризик при здійсненні підприємницької діяльністі, пов'язаний з невизначеністю. 

Особливо відмічена ризиковість підприємницької діяльності і у визначенні підприємництва, закріпленому в ч. 1 ст. 42 Господарського кодексу України, де вказано, що підприємництво це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

З ризиками неналежного виконання контрагентами своїх зобов’язань ( неоплати за поставлений товар, не поставка товару, порушення строків виконання зобов’язань) під час ведення бізнесу вимушені працювати і враховувати їх при веденні бізнесу всі без вийнятку учасники господарської діяльності від транснаціональних корпорацій до фізичних осіб підприємців.

В зв’язку із постійною невизначеністю та присутності ризиків в підприємницькій діяльності постає питання захисту своїх коштів, майна під час здійснення господарської діяльності.

Великі підприємства та корпорації зазвичай мають в своєму штаті потужні юридичні служби та служби безпеки, які консультують менеджмент при прийнятті рішень, перевіряють контрагентів на надійність, детально розробляють умови угод, захищають інтереси підприємств в судах. При цьому середні та великі підприємства не говорячи вже про потужні корпорації більш стійкі до збитків в зв’язку з тим, що в їх розпорядженні набагато більше фінансових та матеріальних ресурсів. Тому втрати від однієї помилки не є такими критичними, як для суб’єктів малого бізнесу.

В свою чергу малий бізнес звертаються до послуг правників в останню чергу, коли негативні наслідки вже настали – бізнес партнер не розрахувався за продукцію, не поставив товар,  і таке інше. Більшою мірою малий бізнес не має в своєму штаті професійних правників, не має заздалегідь укладених угод на юридичне обслуговування, не залучає послуги правника для аналізу угоди до моменту її укладання.

В зв’язку із поширенням інтернет-торгівлі, інформаційних технологій дуже часто підприємці співпрацюють з великою кількістю постачальників товарів і послуг з різних куточків України або світу. Доставка товарів здійснюється перевізниками на кшталт «Нової пошти», «Інтайм» та інших. До того ж, малий бізнес вимушений дуже часто працювати з контрагентами на умовах передплати. При цьому співпраця між підприємцями може бути  тимчасовою на одну угоду, що вносить додаткові ризики.

Залучення правників вже наприкінці угоди, коли підприємець зіткнувся із невиконанням зобов’язань, не завжди дає змогу відшкодувати отримані збитки повернути грошові кошти, отримати оплачений товар, оскільки контрагент виявляється неплатоспроможним або взагалі зникає.

В зв’язку з вищенаведеним, особливо актуальним є питання перевірки контрагента перед укладенням угоди.

На цей час в Україні представлені інформаційні системи, які  дають можливість  перевірити надійність контрагента, а саме: You Control, ContrAgent:Lig, та інші. Однак повний їх функціонал э платним і потребує значних фінансових коштів, які не кожний підприємець готовий витратити.

Є також і відносно безоплатні системи, на кшталт Opendatabot, який можна знайти у вигляді паблік акаунтів в популярних мессенджерах Viber, Telegram.  Ця інформаційна система має також і платну складову. Як варіант можна використовувати для попереднього аналізу контрагента і її. 

Працює ця система доволі просто достатньо ввести ідентифікаційний код юридичної особи ( код ЄДРПОУ, код ОКПО – як декотрі люди його називають), який складається з 8 цифр, наприклад  - 31186494, або індивідуальний податковий номер для ФОП, який складається з 10 цифр, наприклад - 3118649423 і Ви отримаєте інформацію про назву, адресу,  керівника, розмір статутного фонду, власників, кінцевих беніфіціарів підприємства, історію змін компанії, наявність останніх змін в компанії,  доступ до судових рішень за участю компанії, зареєстрована компанія чи ні, основний вид діяльності, інформацію про платника податку, податковий борг.

 На що варто звертати увагу в отриманій інформації.

По - перше: інформація про повне найменування компанії, П.І.Б. керівника, юридичну адреса, ідентифікаційний код, повинні співпадати з інформацією вказаної в договорі угоді, накладних на отримання товару, рахунках на оплату, актах виконаних робіт, і таке інше. Ці данні допомагають ідентифікувати Вашого контрагента, і в разі виникнення спору доказати факти, які мають значення для вирішення справи, а саме:

- з яким підприємством ви уклали угоду (інформація про найменування компанії, ідентифікаційний код);

- хто підписав її з боку контрагента, та чи мав він на це повноваження (інформація про директора, та період дії його повноважень). Якщо угоду підписала з боку контрагента особа, яка не мала на те повноваження вона може бути визнана нечинною, що приведе до судової тяганини та фінансових збитків.

Додатково необхідно отримувати у контрагента установчі документи – зазвичай Статут, в якому можуть бути встановлені обмеження на підписання угод керівником. Наприклад підписувати угоди на суму до 300 000,00 грн., на сумму більше 300 000,00 грн. за погодженням з учасниками, акціонерами, і т. інш. В цих випадках треба отримувати погодження на укладення угоди учасниками, засновниками, зазвичай у формі Протоколів загальних зборів учасників, акціонерів, і т. інш.  Особливо важливо це при укладенні договорів з ТОВ , та ТДВ, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 44 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 відсотків вартості чистих активів товариства станом на кінець попереднього кварталу, приймаються виключно загальними зборами учасників. Орієнтиром в цьому питанні, хоча і дуже приблизним є розмір власного капіталу ТОВ, розділ 1 Пасиву балансу підприємства, строка 1495 балансу. Тобто перед підписанням угоди потрібно або отримувати або довідку від контрагента, що угода для нього не є значним правочином, або Форму 1 «Баланс». Також орієнтуйтесь на розмір статутного капіталу Товариства при цьому, якщо статутний капітал буде дорівнювати 1000,00 грн, а Ви будете укладати угоду на 500 000,00 грн. дуже велика ймовірність, що ця угода є для Вішого контрагента значним правочинам і потребує погодження учасниками. Про склад учасників можна дізнатись в графі - Власники.  

- де знаходиться юридична адреса контрагента ( інформація про юридичну адресу) це питання важливе, оскільки місцезнаходження Відповідача по перше допоможе найти його фізично, по друге має значення при визначенні підсудності у разі звернення до суду, та підслідності при зверненні до правоохоронних органів). Також цікаво, пошукати адресу підприємства через Google maps, можна зробити висновки про місцезнаходження офісу, що також дасть певне враження від контрагента.   

По - друге: інформація про те зареєстроване підприємство, чи перебуває в стані припинення, яку потрібно шукати  в графі - стан. Якщо підприємство знаходиться в стані припинення укладати з ним угоду небезпечно, оскільки можна не встигнути заявити вимоги по сплаті товару, оплаті товарів до цього підприємства.

По-третє: інформація про те, чи порушено справу про банкрутство, яку потрібно шукати в графі –стан. Якщо так, то контрагент ненадійний, оскільки не спроможний на цей час виконати свої фінансові зобов’язання. Крім того, в залежності від стадії банкрутства угоди від імені такого підприємства мають укладатись або бути погоджені виключно арбітражним керуючим.

По –четверте: інформація про податковий борг підприємства, якщо він є буде вказана окрема графа – Податковий борг. В графі податковий борг буде вказано розмір боргу та на яку дату він склався, наприклад6 «На 01.04.2019 – 7 184 070,00 грн». Якщо у підприємства є податковий борг співпрацювати з ним небезпечно, оскільки органи ДФС вправі застосувати податкову заставу – арештувати активи підприємства на суму боргу, та несплата податків свідчить про проблеми підприємства з платоспроможністю.

По-п’яте: інформація про основний вид діяльності – наприклад – «01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур». Бажано щоб основний вид діяльності співпадав з діяльністю, результати якої Ви бажаєте отримати від контрагента. Так, наприклад виникають обґрунтовані сумніви , що підприємство з видом діяльності «01.11 вирощування зернових культур…» може здійснити постачання скрапленого газу, або металопрокату.

По-шосте: інформація про розмір статутного фонду та дату реєстрації підприємства, бажано обирати для співпраці підприємства з значним статутним фондом та які вже працюють більше 3-х – 5-ти років на ринку. Співпраця з підприємством зі статутним фондом в 1 000,00 грн, утворене за шість місяців до дати укладення угоди, обґрунтовано викликає побоювання щодо результатів угоди.

По- сьоме: інформація про статус платника ПДВ, якщо для Вас важливий. Opendatabot дає змогу встановити чи є контрагент платником ПДВ та з якої дати.

По – восьме: інформація про власників, важлива, якщо укладення угоди керівником  потребує погодження учасниками, можна встановити хто повинен підписати протокол загальних зборів учасників. Якщо співпадають наступні умови:

- у підприємства один засновник, який є одночасно директором;

- статутний фонд невеликий до 10 000,00 – 50 000,00 грн;

- адреса зареєстрована на квартиру в багатоквартирному будинку,  співпрацювати з таким контрагентом небезпечно.

Також певні побоювання викликає наявність власника у юридичної особи зареєстрованого в офшорних зонах, наприклад – Кіпр.

Також, Opendatabot показує судові рішення в яких є інформація про підприємство, з доступом до судових рішень (ухвал, рішень, постанов). Потрібно їх переглянути. Не лякайтесь якщо їх багато. Наявність судових рішень свідчить про активну господарську діяльність контрагента. Бажано ознайомитись з резолютивною частиною цих рішень. Цікаво насамперед, результат розгляду. Так, якщо контрагент стягнув суми з недобросовісних постачальників, виграв спір з органами ДФС, оскаржив неправомірне рішення органів державної влади, це свідчить скоріше на користь контрагента.

Однак, якщо з контрагента стягують грошові кошти за рішенням суду, і таких справ багато це може свідчити про неплатоспроможність контрагента, або про його невідповідальність.

Особливу увагу приділяйте ухвалам в кримінальному провадженні, в яких фігурує контрагент - ухвали на обшук майна, тимчасовий доступ до речей контрагента. Ознайомившись з текстом ухвали Ви можете дізнатись про кримінальні справи щодо контрагента, що є додатковим ризиковим чинником при укладенні угоди.

Взагалі в Opendatabot багато цікавої та корисної інформації, пошук якої здійснюється за ідентифікаційним кодом юридичної особи або індивідуальним податковим номером, це опції: наявність зареєстрованого нерухомого майна за юридичною фізичною особою; наявність зареєстрованих транспортних засобів, і т. інше, користування якими може стати у нагоді в подальшому.

Якщо з якихось причин, Ви не можете користуватись Opendatabot, або хочете більш поглиблено проаналізувати Вашого контрагента, існують декілька відкритих джерел, які можна використати при пошуку інформації.

Першим джерелом, є Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, де передбачений безкоштовний доступ за посиланням https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

Форма роботи з реєстром дуже проста та не потребує оплати, потрібно обрати інформацію, стосовно кого ми бажаємо отримати:

- фізичної особи підприємця;

- юридичної особи;

- результату надання адміністративних послуг.

Нас цікавлять перші дві опції. Обираємо одну з них вводимо в активне поле:

- для фізичної особи підприємця - індивідуальний податковий номер для ФОП, який складається з 8 цифр, наприклад – 3118649423;

- для юридичної особи - ідентифікаційний код юридичної особи, складається з 9 цифр, наприклад  - 31186494. 

В результаті ми отримаємо безкоштовно базові дані з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до складу яких входять: повне та скорочене найменування про назву, організаційно-правову форму, адресу, ідентифікаційний код, керівника, повноваження керівника, розмір статутного фонду, кінцевих беніфіціарів, дату реєстрації юридичної особи, ідентифікаційний код юридичної особи,  які потрібно аналізувати, за принципами вказаними вище для Opendatabot.

При цьому слід звернути увагу, що в відомостях про керівника буде вказана дата його призначення та чи є у нього обмеження на укаладання угод, наприклад ІВАНОВ ІВАН ІВАНОВИЧ - керівник з 08.03.2007 (згідно зі статутом). Таким чином, у Статуті є обмеження для керівника на укладання угод вказані в Статуті і потрібно його витребувати у контрагента для аналізу.

Цікава є також інформація про дату відкриття виконавчого провадження щодо юридичної особи (для незавершених виконавчих проваджень). Наявність там інформації, вказує на наявність виконавчих проваджень де контрагент є Боржником, що може свідчити про наявність непогашених боргів перед кредиторами по Контрагенту, однак цю інформації необхідно уточнювати, оскільки іноді вона не відображає реальний стан виконання виконавчих проваджень.

По-друге: Про більш менш реальний стан виконання виконавчого провадження щодо контрагентів можна дізнатись на наступному інформаційному ресурсі – Єдиному реєстрі боржників Міністерства Юстиції України, який можна найти за посиланням https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

В цьому реєстрі за ідентифікаційним кодом юридичної особи, та індивідуальним податковим номером можна встановити, чи є юридична або фізична особа боржником в будь якому виконавчому провадженні.

Якщо контрагент є боржником в багатьох провадження можна припустити, що він систематично неналежним чином виконує свої зобов’язання і працювати з таким контрагентом обережно на умовах передплати при продажі товарів/наданні послуг, або післясплати при куп віл товарів/отриманні послуг.

Також, інформацію щодо стану виконавчих проваджень стосовно контрагента можна дізнатись в Автоматизованій системі виконавчого провадження за посиланням: https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

В цьому інформаційному ресурсі ввівши ідентифікаційний код підприємства або ІПН контрагента можна отримати інформацію щодо виконавчих проваджень в яких контрагент є не тільки Боржником, а і Стягувачем. Також в данному реєстрі вказано стан виконання провадження, таким чином, можна зробити висновок про фінансовий стан контрагента.

По-третє: На сайті ДФС можна безкоштовно отримати інформацію про свого бізнес партнера, за посиланням http://sfs.gov.ua/businesspartner, або зайшовши на сайті ДФС на сторінку/піктограмму = Дізнайся про свого бізнес партнера. За цим посиланням ввівши ідентифікаційний код можна безкоштовно узнати інформацію про реєстрацію контрагента в органах ДФС, та про стан податкового боргу контрагента.

Наприклад :

Станом на 21.04.2019 щодо платника податків ТОВ "ОДІН" наявна інформація: «ПЕРЕБУВАЄ НА ОБЛІКУ В ОРГАНАХ ДОХОДІВ ТА ЗБОРІВ»

Станом на 25.04.2019 платник податків не має податкового боргу.

Наявність інформації про податковий борг робить угоди з контрагентом ризикованими, а якщо контрагент не перебуває на обліку в органах доходів і зборів з ним взагалі не можливо працювати.

Також на  сайті ДФС є інформація з різноманітних реєстрів, яку можна безкоштовно отримати за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/registers.

За цим посилання доступні данні 19 реєстрів. Для перевірки інформації про контрагента на мою думку можна використовувати наступні:

- Дані про взяття на облік платників податків;

- Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального ( в разі закупівлі ПММ);

- Дані реєстру платників ПДВ ( в разі співпраці з платниками ПДВ).

По-четверте: Для аналізу контрагента, також цікаво використовувати Єдиний державний реєстр судових рішень, доступ до якого безкоштовний за наступним посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

Пошук по контрагенту можливо здійснити ввівши в строку Пошук за контекстом ідентифікаційний код юридичної особи , або ІПН.

За результатами пошуку будуть отримані дані про наявні судові рішення щодо контрагента, які можна продивитись, та проаналізувати діяльність контрагента.Особливу увагу слід приділяти кримінальним провадженням стосовно контрагента.

По п’яте: І нарешті, як кажуть англійці last but not least (Останній, але важливий) інформаційний ресурс це інформація з Державного реєстру прав на нерухоме майно, та Державного реєстра обтяжень рухомого майна.

Інформація з цих реєстрів доступна за посиланням: https://online.minjust.gov.ua/information/.  Далі потрібно перейти до розділу майно та обтяження

Однак робота з цим інформаційним ресурсом потребує реєстрації за допомогою електронного цифрового підпису, але скажу Вам воно того варте.

 Особисто я використовую ЕЦП КБ «Приват-банк» але, при реєстрації видається безліч варіантів.

 В Державного реєстру прав на нерухоме майно можливо отримати інформацію по ідентифікаційному коду (ІПН) контрагента, в результати запиту можна отримати інформацію про нерухоме майно зареєстроване контрагентом, обтяження на це нерухоме майно (застава, іпотека, і т.інше), договора оренди землі укладені контрагентом, та інші правочини з нерухомістю , які портебують державної реєстрації. Ця інформація дуже корисна, і дає змогу визначитись, хто перед нами підприємство, яке має активи. Чи метелик-одноденка.

 Після ведення ідентифікаційного коду Вам буде надана можливість отримати платні витяги (вартість одного 23,00 грн) по кожному об’єкту зареєстрованого майна, в отриманому одному витязі буде наданий перелік іншого майна, по якому витяг Ви не брали.

 Також ця інформація цікава, ще і тим, що зазвичай фінансові установи видаючі кредитні кошти накладають заборону на відчудження майна контрагента, і за цими данними можна встановити, скільки підприємство контрагент залучив позикових коштів, що дасть уявлення про його платоспроможність.

 В Державному реєстрі обтяжень рухомого майна можна отримати витяг (вартість одного 43,00 грн.) про наявні обтяження рухомого майна ( автотранспорт, устаткування, сільгосптехніка, і т. інше), та опосередковано інформацію про позикові кошти контрагента та його фінансові зобов’язання.

 Таким чином, цілком реально та можливо проаналізувати надійність контрагента з відкритих джерел інформації, витративши незначні кошти самостійно, або зовсім безкоштовно. В подальшому такий аналіз може зберегти Ваші кошти та час. Сподіваємось наведена вище інформація стане Вам у нагоді.   Цю статтю опубліковано на сторінці Всеукраїнського  щотижневого професійного юридичного видання Юридична газета online.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]