Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2013 19:22

Захист прав людини: про ідеї, символи та дати

Директор АО "Адвокатська фірма "АКТІО"

Не проведення майстер-класів юристів, не презентація досягнень правової думки й не спільні круглі столи представників державних органів, адвокатів та громадськості є запорукою становлення правової державі. Правовою стане лише та держава, в якій на практиці

10 грудня 2013 року світова спільнота святкуватиме 65-ту річницю прийняття Загальної декларації прав людини, яка була проголошен а Генеральною Асамблеєю ООН 10.12.1948 . Власне саме таким є середній вік статистичного покоління людства, але ідея рівн их прав для всіх , що не залежать від національності, мови, майнового стану та світогляду людини, все ще актуальна й дотепер.

Не менш символічним є й те, що рівно 50 років назад Мартін Лютер Кінг очолив демонстрацію за громадянські права «Марш на Вашингтон», де він виголосив свою знамениту промову «У мене є мрія» («I Have a Dream») на сходах Меморіалу Лінкольна. Під час промови прозвучали, можливо, найбільш відомі його слова: «У мене є мрія, що одного разу четверо моїх дітей житимуть в країні, де їх будуть судити не за кольором їх шкіри, а за змістом їх характеру». Півстоліття потому, в грудні 2013 року в Україні проходить свій «Марш на Київ», учасники якого, зібравшись на Майдані Незалежності, також звертають увагу чиновників та світової спільноти на захист основоположних конституційних прав та свобод громадян, в тому числі й на справедливий судовий захист…

Сьогодні, 9 грудня 2013року Міністр юстиції України Олена Лукаш привітала громадян нашої держави із відкриттям чергового Всеукраїнського тижня права та Міжнародним Днем прав людини, до якого і приурочено цей Тиждень. «Цей Тиждень – добра нагода нагадати про постійну потребу удосконалення механізмів захисту прав людини. Адже дотримання та захист прав людини є ознакою правової держави», - говориться у привітанні очільника Мінюсту. І це дійсно так. До речі, аналогічні заходи проводяться не лише в Україні. Для прикладу, в Німеччині на рівні федеральних земель проводиться «Тиждень юстиції» ( Woche der Justiz ) – комплекс правоосвітніх заходів у формі дня відкритих дверей судів і безоплатних консультацій. Та й у США щороку відзнача ють «День права» (Day Law): проводяться правові заходи, спрямовані на популяризацію правових знань, підвищення поваги до права. Але не проведення майстер-класів юристів, не презентація досягнень правової думки й не спільні круглі столи представників державних органів, адвокатів та громадськості є запорукою становлення правової державі. Хоча й всі ці способи та методи також є дуже важливими. Головне – в реалізації цих принципів.

Останнім часом, говорячи про захист прав людини, багато хто з юристів та державних діячів повторюють відомий вислів Віктора Гюго про те, що «є щось сильніше, аніж військо, сильніше всього на світі – це ідея, час якої настав». Ці слова В. Гюго й справді дуже пасують основній ідеї Всеукраїнського тижня права як відповіді на виклик часу – усвідомлення цінності права, необхідності поваги до нього як основи подальшої розбудови правової України. Проте не слід забувати й слова іншого велик ого гуманіст а та філософ а ХХ століття Рон а Хаббард а , який сказав: «Права людини повинні стати реальністю, а не ідеалістичною мрією». Власне в цьому й полягає основна мета діяльності кожного правника, не залежно від його сфери діяльності, ким би він не був – адвокатом, юрисконсультом, нотаріусом чи державним виконавцем.

65 років назад з’явився перший теоретичний досвід колективної розробки універсального документа з прав людини. Сьогодні настав час колективної практичної реалізації цих прав. Ухилення від цього обов’язку ані держави, ані громадян не допустиме! Бо саме від нас великою мірою залежить становлення України як демократичної європейської держави, в якій надійно гарантований захист політичних, соціально-економічних та особистих прав і свобод людини й громадянина.Тож спробуємо разом, і громадяни, і органи державної влади, своєю працею та професійною діяльністю утверджувати повагу до права і стояти на сторожі законності, бути гарантом прав і свобод людини і громадянина.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]