Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.09.2020 11:57

Юридичні наслідки офіційного визнання кіберспорту

Адвокат, партнер ЮФ "єПраво"

Однієї з найобговорюваніших новин початку тижня стало офіційне визнання кіберспорту видом спорту.

У Мінцифрі сподіваються, що проведення кіберспортивних змагань, розробка відеоігор і розвиток геймерської інфраструктури дозволять поповнити бюджет країни. Яким чином це пов’язано із офіційним визанням і які ще матиме суто юридичні наслідки?

1) Федерація кіберспорту і так існувала, і багато в чому власне саме вона “затащила” ось це офіційне визнання. Відтепер Федерація зможе претендувати на бюджетне фінансування, оскільки займається офіційно визнаним видом спорту.

2) Юридичне визнання видом спорту дозволить тепер затверджувати офіційні правила, і виведе турніри під егідою Федерації у ранг офіційно визнаних. Зауважимо, щоправда, що правила ігор у кіберспорті формуються зазвичай розробниками ігор.

3) Можливість офіційного закріплення у Класифікаторі професій України (ДК 003:2010) відповідних професій, наприклад “кіберспортсмен” чи “тренер з кіберспорту” десь поруч із “спортсмен-інструктор” (3475). 

4) У свою чергу, кіберспортсмени, тренери і функіцонери зможуть отримувати офіціні зарплати від Федерації, а також.

5) Розвивати дитячо-юнацький кіберспорт, в тому числі через включення кіберспорту до навчальних програм освітніх установ. 

6) З чисто практичних наслідків - для професійних кіберспортсменів не треба буде отримувати дозвіл для працевлаштування іноземця (п. 6 ч. 6 ст. 42 ЗУ «Про зайнятість населення»). 

7) Також, кіберспортсмени зможуть ставати майстрами спорту та отримувати інші звання і державні нагороди.

Впевнений, можуть бути і деякі інші наслідки. Зокрема, після визначення, то якими саме видами кіберспорту опікуватиметься Федерація, зокрема чи включатимуться симулятори традиційних видів спорту, наприклад кіберфутбол. Цікаво, що у США визнання виду спорту офіційним спрощує отримання відповідними спортсменами віз, тож нічого не заважає здобути інші юридичні плюшки для кібероспорту в Україні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]