Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.03.2020 12:05

Право ОСББ на відключення електро, водо та теплопостачання

Чи може ОСББ обмежити право споживачів на отримання комунальних послуг за борг по квартплаті?

Методом тиску на боржників у будинках під управлінням ОСББ застосовується погроза примусового відключення квартири від комунальних послуг. Такі дії прикриваються ніби передбаченою процедурою, проте чи законно це?

Відключення електро, водо та теплопостачання вважається грубим порушенням законодавства. При цьому не важливо чи є борг з квартплати та за комунальні послуги.

Так, постановою Верховного Суду від 12.12.2018 по справі №766/22228/17 встановлено, що ОСББ не має права відключати електро, водо та теплопостачання навіть при наявності заборгованості за надання таких послуг.

Навіть при наявності в статуті ОСББ передбаченого права на відключення квартири від комунальних послуг та рішення загальних зборів про санкції щодо боржника - відключення неможливе та протизаконне.

Такий висновок пов'язаний із тим, що передбачені у ст. 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі - Закон) повноваження зальних зборів щодо "визначення обмежень на користування спільним майном" та "питання про використання спільного майна" мають застосовуватися як спосіб запобігання порушень співвласниками правил безпеки та утримання будинку.

Зупинити чи припинити послуги з електро, водо та теплопостачання має право виконавець послуг на умовах договору, проте ніяк не ОСББ.

ВИХІД ІЗ СИТУАЦІЇ ДЛЯ ОСББ.

За таких умов, згідно зі ст. 17 Закону, для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків, правління ОСББ за дорученням загальних зборів, відповідно до статуту має право:

- робити співвласникам попередження про порушення і вимагати дотримання обов'язків;

- вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених внесків і платежів;

- звертатися до суду в разі відмови своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені внески та платежі.

Таким чином, питання боргу має вирішуватися в судовому порядку.

Насамперед, ОСББ направляє боржнику Претензію з наданням строку для погашення боргу та пропозицією реструктуризації. Лише у випадку ігнорування звертається до суду.

Судовий шлях несприятливий для боржника. Після задоволення позову на відповідача також покладаються судові витрати. Тож, якщо немає впевненості у своїй правоті, краще не доводити справу до суду та укладати Договір про реструктуризацію боргу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]