Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.02.2016 11:30

Відновлення Східних регіонів - екологія must have

Розпочалися Консультації щодо розробки Концепції Державної цільової програми питань відновлення та розбудови миру в Cхідних регіонах України.

Ще до початку військових дій на Сході України, низький рівень екологічної свідомості суспільства, надмірне забруднення поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря, земельних ресурсів, відсутність комплексного підходу до вирішення проблем для стабілізації екологічної ситуації на територіях ,особливо Південно-Східної України, створили ситуацію за якою виснажувались і території, і населення, яке проживало на них.

19 лютого розпочалися Консультації щодо розробки Концепції Державної цільової програми з питань відновлення та розбудови миру в Східних регіонах України. За словами представників міжнародних організацій-донорів, ці консультації будуть презентувати найкращі практики для проведення змін.

Програма має:

- ставити в центр уваги процес, а не результат, що по-суті означає необхідність залучення усіх верств населення;

- бути орієнтована на забезпечення розбудови довіри до проектів портфелю Програми;

- здійснювати направлення великого обсягу інвестицій за різними напрямками.

Присутні депутати наголошували на важливості розвитку інфраструктури, соціальному захисті ( забезпечення роботою, заробітною платнею ).

Керівник програм з питань інфраструктури та сталого розвитку Україна, Білорусь та Молдова (Група Світового Банку) у своїй доповіді зазначила, що дана Програма має бути підтримана самими жителями країни, які мають бути готовими до проблем і при цьому досягнути довготриваючого ефекту.

Старший консультант з відновлення територій після воєнних конфліктів Світового Банку відзначив особливості реалізації подібних програм та основні цілі. Було наголошено, що програма буде мати лімітовані ресурси і тому Концепція потрібна для досягнення максимального ефекту. Для акумулювання грошей запропоновано  створити Міжпартнерський трастовий Фонд (МПТФ) та Раду з питань розбудови миру у Східних регіонах.

До оголошення старту вже має бути однозначна відповідь на питання, чи готові заінтересовані особи добитися успіху у найближчі два роки ?

Експерти з десятилітніми досвідом роботи у програмах відновлення територій, які постраждали внаслідок збройних конфліктів визначають наступні пріоритети :

  1. Освіта
  2. Охорона здоров*я
  3. Енергетика
  4. Водопостачання та водовідведення
  5. Реконструкція адміністративних будівель
  6. Стрімке нарощування робочих місць

Не дивно, що освіта посідає перше місце, адже Радник ПРООН з питань відновлення та стабілізації території після збройних конфліктів зазначив, що головним інструментом є люди, їхні знання, вміння. Водночас, це все буде марним, якщо буде відсутня соціальна мобілізація, прагнення до змін.

Такі пріоритети  є результатом напрацювань в ході досліджень впливу воєнних конфліктів на довкілля, як проводились свого часу Регіональним центром довкілля Центральної та Східної Європи, Світовим Банком, ООН та ін.

Типовими негативним наслідками для довкілля були: високий загальний рівень забруднення, який вникає із-за повсюдного застосування зброї; забруднення водних екосистем (річки, підземні води); проблема забезпечення якісною питною водою може отримати ознаки хронічної на землях, де відбувались воєнні конфлікти; забруднені ґрунти, і як наслідок, продукти харчування; забруднення атмосферного повітря особливо внаслідок пожеж на хімічних підприємствах. Все це призводить до завдання шкоди здоров’ю людей, що стало характерним для територій колишньої Югославії, Сектору Газу, Лівану, Судану, Косово.

В офіційних звітах про стан довкілля та його вплив на здоров’я людей після військових конфліктів було наголошено на низькій позиції влади у вирішенні екологічних питань, які мають прямий вплив на здоров’я місцевих мешканців.

  Без здоров’я люди не зможуть скористатися усіма можливостями, які пропонується створити анонсованою Програмою з питань відновлення та розбудови миру в Східних регіонах України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]