Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2015 11:54

Природа Холодного Яру, історична і культурна спадщина

Природа Холодного Яру, історична і культурна спадщина є сакральним місцем для всього українського народу. Його природа (ліси, яри, вікові дерева) охороняли наших дідів, які боролися за незалежну Україну.

Природа Холодного Яру, історична і культурна спадщина є сакральним місцем для всього українського народу. Його природа (ліси, яри, вікові дерева) охороняли наших дідів, які боролися за незалежну Україну. Обов'язок і завдання сучасного покоління зберегти на майбутнє ту природу, яка формувала ідентичність українського народу.

З метою охорони, збереження в природному стані унікального, цінного в науково-пізнавальному, культурному й історичному аспектах природного масиву, покращення екологічного стану регіону, відповідно до Указів Президента України «Про заходи щодо дальшого розвитку природно-заповідної справи в Україні» від 23.05.2005 №838, «Про розширення мережі та територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів» від 01.12.2008 №1129/2008, Закону України «Про природно-заповідний фонд України», Закону України «Про загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 200-2015 роки», розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.02.2006 №70-р «Про схвалення Концепції Загальнодержавної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 року», Національної програми оздоровлення Дніпра та поліпшення якості питної води було оформлено необхідні документи для створення в Чигиринському і Кам янському районах Черкаської області Національного природного парку «Холодний Яр».

Нажаль, місцеві жителі висловили недовіру тому, що створення парку змінить на краще життя односельців, і висловили нерозуміння, чому у сьогоднішній важкий час для країни постало питання створення національного природного парку.

Аргументувати небажання створювати Національний природний парк тим, що не буде змоги вирубувати дерева і опалювати своє помешкання, - це найлегший шлях, і у той же час не направлений на майбутні перспективи, які  надає історико-культурні, природні особливості регіону. Спалювати дерева – це не єдиний інструмент забезпечення енергонезалежності району, регіону. Для вирішення цього питання існують інші можливості, наприклад впровадження використання відновлювальних джерел енергії за прикладом пілотних проектів проведених ПРООН в Україні.

Як виявилось, останні шість років ігнорувалось проведення будь-якого інформування про альтернативні можливості території, які мають увійти до нацпарку. Людина має право на вибір, представники держави на місцях мають забезпечити реалізацію цього права поширюючи інформацію про новітні механізми забезпечення енергонезалежності.

Держлісагенство України, у свою чергу, акцентує увагу на тому, що ДП «Кам’янський лісгосп», землі якого пропонуються до складу Національного природного парку здійснює відрахування обов’язкових платежів, сумлінно сплачує податки до державного та місцевого бюджетів. Водночас необхідно розуміти, що це зобов’язання, свого роду фундамент подальшої успішної роботи, а не особливе досягнення. Особливість земель, які мають ввійти до Національного природного парку «Холодний Яр» не в тому, що вони є частиною лісгоспу та мисливських угідь. Особливість Холодного Яру – це історична і культурна спадщина земель, які є сакральним місцем для всього українського народу.

Створення Національного природного парку "Холодний Яр"  - це ще одна можливість розвивати "зелений туризм", залучати нові інвестиції, позиціонуючи себе як екологічно чистий регіон. Крім того, питання втрати робочих місць не виникне, адже для утримання в належному стані нацпарку необхідні кваліфіковані працівники. Фактично, це можливість розширити функції територій, залучаючи при цьому місцеве населення.

Наразі інформаційне поле разом з роз’яснювальною роботою, презентаціями шляхів реалізації можливостей регіону у повному обсязі – відсутні. Вибору немає. Тільки рубати і добросовісно сплачувати податки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]