Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2020 10:56

Система маркування і простежуваності товарів: плюси чи мінуси для бізнесу?

Голова Комітету з інформатизації та інформаційних технологій у Верховній Раді VII скликання (2012-2014)

Переваги системи маркування і простежуваності - широке обговорення всіх моментів для максимально комфортної адаптації бізнесу до нових правил роботи.

Система маркування і простежуваності товарів: плюси чи мінуси для українського бізнесу в умовах адаптації до глобальних вимог прозорості? 

На бізнес-процеси українського бізнесу чекає ряд ініціатив, пов’язаних із євроінтеграційними процесами. Серед таких змін і впровадження системи маркування і простежуваності товарів. В свою чергу, я приймаю безпосередню участь над розробкою зазначеної ініціативи, як радник Віце-прем’єр-міністра України і вважаю за необхідне - широке обговорення всіх моментів для максимально комфортної адаптації бізнесу до нових правил роботи. 

Давайте, розглянемо вимоги до товарів, що реалізовуються на території Євросоюзу та ряду інших країн і, як відомо, включають наявність спеціального маркування. Мета цієї процедури прозора – забезпечити захист здоров’я, безпеки та інтересів споживача. У підсумку, кожен споживач отримує достовірну інформацію про вміст та склад продукту, дізнається про безпечність використання і наявні застережні заходи.

Найчастіше простежуваності підлягають продукти харчування, медичні препарати, тобто, продукти, що мають прямий вплив на здоров’я споживачів або виготовляються відповідно до встановлених стандартів. З іншого боку, важлива простежуваність для ліцензованої продукції (включаючи паливо, алкоголь, тютюнові вироби), а також продуктів, повний цикл виготовлення яких знаходиться «в одних руках». Не останню чергу для цілей простежуваності займає виробництво продукції, серед якої є значна доля контрафакту. 

Наскільки ці ініціативи є новими? 

В Україні ще з 1997 року законодавчо врегульовано ряд питань щодо простежуваності та відносин між споживачами, владою і операторами ринку харчових продуктів – прийнято та впроваджено Закон України Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів (далі – «Закон»).

Закон визначає порядок забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що виробляються, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України та/або вивозяться (пересилаються) з неї. Під «безпечним харчовим продуктом» Закон розуміє харчовий продукт, який не справляє шкідливого впливу на здоров’я людини та є придатним для споживання.

Простежуваність, відповідно до Закону, це можливість ідентифікувати оператора ринку, час, місце, предмет та інші умови поставки (продажу або передачі), достатні для встановлення походження харчових продуктів, тварин, призначених для виготовлення харчових продуктів, матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, або речовин, що призначені для включення, або очікується, що вони будуть включені в харчові продукти, на всіх стадіях виробництва, переробки та обігу.

За останні більше ніж два десятки років, із набрання чинності Законом у галузі харчування, вже ми вже отримали досвід роботи в розрізі простежуваності. Цю практику випробували підприємства-виробники органічної продукції (як правило, це дорога цінова категорія і вона передбачає більше прозорості щодо якості і дати виготовлення партії). Також цей метод мали запровадити і підприємства, які відправляють харчові продукти на експорт, аби відповідати вимогам маркування і простежуваності закордоном. 

Які є переваги системи маркування і простежуваності? 

Вважаю, що тут доречно звернути увагу на всіх так званих стейкхолдерів процедури – мова йде не лише про споживачів, а й про державу і виробників.

Перші виграють у якості і отримують швидкий доступ до даних виробника, партії виробництва (як правило, шляхом сканування QR-коду, що міститься на упаковці).

Держава ж, від підтримки вказаної процедури, отримує не лише можливість у режимі реального часу слідкувати за рухом товарів, а й додатковий важіль для забезпечення конкурентної політики (та ж боротьба із контрафактом, «розбавлянням» паливної чи фарма продукції, наприклад).

Виробники зрозуміло, від чіткої системи маркування і простежуваності отримують додатковий інструмент для боротьби з контрафактом – а значить, - кращий захист брендованої власною торговою маркою продукції. Додатково (хоч це не часто трапляється на практиці), можуть прослідкувати весь шлях проходження продукції до споживача і у випадку необхідності, відкликати всю партію товару (при виявленні дефектів чи факторів побічної дії, які не були відомі до запуску в продаж).

Не менш важливою перевагою для виробників, що випливає із фактору боротьби із контрафактною продукцією, можна назвати більш чітку прогнозованість операційних доходів. І навіть  - інструмент для отримання зворотного зв’язку від споживачів, що впливатиме на прогнозування об’ємів виробництва, точність виконання замовлень. 

Переконаний, що виникне додаткове питання з боку виробників, яке логічно постане, - чи зможе державний сектор надати гарантії захисту баз даних щодо об’ємів продажів, руху продукції.? Адже правила гри в системі баз даних так швидко змінюються, що не лише на рівні нормативно-правових актів, а й на рівні програмного забезпечення держава інколи важко за ними встигати. І, за умови витоку інформації, можуть виникнути нові випадки недобросовісного захоплення рентабельного бізнесу (рейдерство). 

На сьогодні якраз у відповідь на це питання ми, як автори ідеї впровадження системи маркування, пропонуємо: 

1) розмежувати доступу для учасників компанії (підприємства) з можливістю відкликати акредитації (у випадку звільнення, зміни посади, витоку інформації  від працівника і т.п.);  

2) обмежити права вивантаження даних відповідно до рівня доступу;  

3) обмежити формати для цілей вивантаження інформації і т.п. 

Які ще є практичні питання імплементації системи маркування та простежуваності? 

Попри вже зазначені виклики, зрозуміло, що для зручності користування системою, важливо врахувати всі особливості не лише прозорого законодавчого закріплення, а й підготовки доступного для бізнесу і якісного програмного забезпечення, збереження баз даних і захисту від кібератак. Так само важливі прозорі і чіткі умови щодо видів, типів та використання ідентифікаційних знаків для цілей маркування. Ці та інші питання варто ставити вже сьогодні. А також доречно ділитися своїми коментарями і практичними рішенням, як із робочою групою Міністерства цифрової трансформації України та експертами. Особисто я, готовий до широкого публічного обговорення та діалогу.

Адже зрозуміло, що на фоні глобалізації, питання відслідковування руху товарів в реальному часі є невідкладним і така система рано чи пізно запрацює. Доречно її зробити помічним і корисним інструментом вже на етапі впровадження!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]