Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2016 10:42

Друзі і вороги України

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Світ постійно змінюється і дарує нам нові відкриття. Приміром...

Часозирнутися довкола і ще раз оцінити наші здобутки на зовнішній арені. Хочетьсяпереконатися у надійності підтримки України «широкою міжнародною коаліцією»,щоб спокійно зустріти свята. Тим більше, депутати прийняли бюджет, а контактнагрупа у Мінську відправилася на канікули до 16 січня 2017 року.  Отже, треба і нам відпочити, адже «весь світз нами» і турбуватись немає про що.
 
Кажуть, якщо отриманий результат не відповідає очікуванням, слід привести очікування увідповідність до реального стану речей. Щоб зберегти нерви і душевний спокій.Цією «роботою», на жаль, змушена займатися наша дипломатія.
 
Стверджуютьтакож, що зовнішня політика є лише продовженням політики внутрішньої. Упідсумку ми і посідаємо сьогодні таке місце у світі, яке відповідає не реальномупотенціалу України, а міфам та маренням схибленого розуму українських політиківостанніх десятиріч. Методи, якими вдається постійно обманювати українськоговиборця не працюють на «зовнішньому ринку». Ні на Сході, ні на Заході в байкине вірять. А завжди важкий діалог з північним сусідом взагалі перейшов увідкритий збройний конфлікт.

На нашихочах руйнується великий євроінтеграційний міф, що з самого початку базувався нахибних уявленнях про місце України в системі цінностей західноєвропейських держав.Псевдополітика постійних односторонніх поступок з нашого боку на користь«цивілізованого» світу призвела до фактичної здачі національних інтересів якекономічних, так і політичних. Сьогодні у ролі регіональних лідерівстверджуються Польща і Румунія, реальний євроінтеграційний поступ демонструєскромна Молдова. Києву залишається лише мовчки спостерігати за цими подіями тарапортувати про виконання чергових «домашніх завдань» ЄС. При цьому, виконанняна скромну «трієчку», якщо не сказати жорсткіше.

Справжнімвипробуванням для нашої влади стане трансформація геополітичних пріоритетів СШАу руслі бачення новообраного американського президента. На тлі масової втечіамериканських ТНК з українського ринку навіть важко уявити, в яких питанняхКиїв зможе знайти нові точки дотику з вашингтонськими прагматиками.

А меніособисто особливо прикро спостерігати за фактичною деградацієюукраїнсько-китайських відносин. Експерти бачать в них великий потенціал, якийможе бути змарнований через брак гнучкості вітчизняної зовнішньої політики.

Залишаєтьсязапастися китайською мудрістю та терпінням і наполегливо формувати атмосферудля якісних змін у житті нашої держави. Визначальними для зовнішньополітичногоуспіху України є не кількість «друзів» або підступність «ворогів». Але адекватністьнашої самооцінки та національних пріоритетів. А також розумна дипломатичнагнучкість.

Світ постійно змінюється і дарує нам нові відкриття. Приміром,інтернетпортал Експрес повідомляє, що «згідно з теорією єгипетського фізикаАхмеда Фарага Алі з університету Бенха і його індійського колеги Саурья Дас, щопрацює в канадському університеті Летбриджа, є спосіб довести, що ніякогоВеликого вибуху не було. Таким чином, Всесвіт не має ні початку, ні кінця, оскількиіснував вічно.»

Не варто очікувати, що завтра наші дипломати почнуть мислити і діяти укатегоріях вічності. Проте планувати, принаймні, на декілька десятиріч впереджиттєво необхідно. 
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи