Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.05.2016 20:13

Основоположник українського націоналізму

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

На Аскольдовій молигі відбулася панахида по основоположнику українського національналізму Євгену Коновальцю.

В зв’язку з закінченням терміну оренди на цвинтарі в Роттердамі українська громада пропонує перепоховати Євгена Коновальця на Аскольдову Могилу. Вчора було визначене місце для головнокомандувача ОУН та отримане благословення предстоятеля Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука. А сьогодні, 23 травня, на Аскольдовій молигі відбулася панахида по основоположнику українського національналізму Євгену Коновальцю.

Вже не один десяток років точаться різноманітні дискусії над постаттю полковника та історії його загибелі. Очевидним є те, що лідера українських націоналістів ретельно намагались ліквідувати співробітники НКВС СРСР. Відчуваючи у полковнику небезпечного ворога, який намагався створити незалежну державу на окупованих більшовицьким режимом українських землях, його звинувачували у співпраці з нацистською Німеччиною та називали майбутньою загрозою для СРСР. Не маючи достатньо сили протистояти Коновальцю, влада знайшла легший спосіб - вбивство.

Павло Судоплатов, близький друг Коновальця , який довгий час видавав себе учасником підпільної української організації, пригостив свого товариша коробкою шоколадних цукерок, які насправді містили вибуховий пристрій. За півгодини, після того, як коробка потрапила до полковника, пролунав вибух. Згодом, у своїх мемуарах винуватиць зізнається, що вказівку на вбивство отримав від самого Йосипа Сталіна, який, до речі, й придумав спосіб ліквідації Євгена Михайловича. В свою чергу радянська влада продовжували висувати твердження, що винуватцем у смерті українського героя є німецька влада, яка розповіла забагато секретів Є. Коновальцю.

У своїх спогадах "Спецоперації. Луб'янка і Кремль 1930—1950 роки" Судоплатов описував розмову зі Сталіним таким чином:

— А які смаки, слабкості і прихильності Коновальця? Намагайтеся їх використовувати.

— Коновалець дуже любить шоколадні цукерки, — відповів я, додавши, що, куди б ми з ним не їздили, він скрізь насамперед купував шикарну коробку цукерок.

— Обміркуйте це, — запропонував Сталін.

В свою чергу радянська влада продовжували висувати твердження, що винуватцем у смерті українського героя є німецька влада, яка розповіла забагато секретів Є. Коновальцю.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]