Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2022 14:17

Після військової перемоги Україні потрібна перемога у відбудові

Співзасновник Коаліції RISE Ukraine Open Contracting Partnership

Понад 20 українських та міжнародних організацій об'єднались в коаліцію RISE Ukraine, щоб просувати принципи доброчесності, сталості та ефективності у відновленні України

Руйнування економічної та соціальної інфраструктури України - від залізничних колій до лікарень та житлових будинків - було і залишається ключовою тактикою жорстокого, незаконного вторгнення росії в мою країну. Так само як перемога над росією на полі бою, для нас життєво важлива перемога у відбудові країни.

Повномасштабне вторгнення почалося через 8 років після того, як українці об’єдналися на Майдані під час Революції Гідності, сповнені рішучості створити демократичну, більш прозору державу, яка служитиме всім громадянам України, а не лише олігархам та наближеним до них. Суспільством керував відкритий дух співпраці та інновацій. Уряд, бізнес і громадянське суспільство об’єднали зусилля, щоб провести низку безпрецедентних реформ. 

Нам потрібно знову повернути цей дух, щоб відновити нашу країну з руїн

Ось чому я став співзасновником RISE Ukraine, нової коаліції з понад 20 українських та міжнародних організацій, які мають намір просувати принципи доброчесності, сталості та ефективності у відновленні України. Коаліція, про утворення якої було проголошено на Форумі відновлення України в Лугано, вже співпрацює з Міністерством інфраструктури, Мінекономіки, Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) та іншими провідними державними установами.

Наше бачення полягає в тому, що реконструкція України має бути відкритою, ефективною, підзвітною і відповідати, насамперед, інтересам її громадян.

Ми склали перелік із 10 основних принципів реконструкції та модернізації України. Ми хочемо сформувати інклюзивний процес відбудови, у якому керуватиме уряд, але громадяни, підприємства та міжнародні донори зможуть стежити за грошима, щоб переконатися, що вони витрачаються належним чином. 

Ми прагнемо відкритої конкуренції за доступ до контрактів, з акцентом на залучення малого і середнього бізнесу. Саме він має стати ключовим для нашого економічного відновлення, а це означає: ніяких більше кулуарних угод і непрозорих термінових закупівель для тих, хто наближений до влади. 

Ми підтримуємо відкритий і конструктивний діалог між громадянським суспільством України та спільнотою civic tech, урядовими установами, міжнародними партнерами, донорами та іншими органами влади. Разом ми маємо впроваджувати цифрові рішення та будувати підзвітні, прозорі та інклюзивні процеси для забезпечення участі всіх стейкхолдерів, створювати рівні правила гри для бізнесу та гарантувати, що рішення приймаються швидко та підзвітно. 

Я був частиною команди, яка допомогла створити Prozorro та Prozorro.Sale після Майдану – дві повністю цифрові, прозорі, гнучкі та відзначені міжнародними нагородами системи для електронних закупівель та розпорядження державними активами. Вони заощадили та допомогли заробити мільярди доларів для державного і місцевих бюджетів, покращили громадську доброчесність і довіру, а також сприяли більш чесній конкуренції. Вони слугують зразком того, як, на мою думку, має відбуватися відбудова.

Тепер нам потрібно розширити цей відкритий цифровий підхід до реконструкції та відстеження життєво важливих робіт, щоб гарантувати, що наш уряд, наші громадяни та наші міжнародні прихильники можуть відстежувати грошові потоки - від моменту надання критичної фінансової підтримки до реалізації окремих проектів відбудови - на всіх етапах, в режимі реального часу, через наскрізну електронну систему управління відбудовою. 

Це принципово: відбудова має бути інклюзивною та справедливою. Кожен українець зможе дізнатися про поточні та завершені проекти, про те, хто відповідає за їхню реалізацію, який прогрес по них досягнуто тощо, а також зробити свій власний внесок у визначення пріоритетів відбудови. Наявна в Україні широка спільнота спостерігачів уже використовує інноваційні методи для боротьби з корупціонерами, створюючи незалежну інформаційну панель моніторингу, щоб помічати підозрілі тендери та мінімізувати корупційні ризики. За останні п'ять років громадські контролери допомогли виправити порушення у майже 10 000 тендерів на суму близько 1 мільярда доларів. 

Ми також будемо наполягати на реалізації ширших реформ, спрямованих на впровадження верховенства права, антикорупційної та судової реформ, щоб надіслати потужний сигнал міжнародним партнерам і підприємствам, які сподіваються інвестувати в Україну.

Коли ми будували Prozorro після Майдану, то мріяли показати, що зміни в Україні можливі. І поки українці відбудовуються, ми ще раз це доведемо: корупція не є неминучою. 

Завдяки креативності та насназі українців, об'єднанню зусиль уряду України та міжнародної спільноти ми зможемо відстежувати кожен євро, долар, фунт і гривню, надані на відбудову нашої країни

Разом ми зможемо побудувати переконливий приклад розумнішого, більш відкритого урядування, який надихатиме українців під час відбудови - так само як наші відважні солдати та громадяни роблять це сьогодні, героїчно боронячи нашу країну від військ загарбника. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]