Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2020 15:17

Цифрове перетворювання транспортної галузі: стратегія та реальні кроки

Керівник ДП "Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки" Міністерства інфраструктури

Визначення основної мети та забезпечення узгодженості проєктів є головним фактором успіху всіх великих перетворювань та реформ, але для цифрової трансформації це надважливо.

Рік тому до Міністерства інфраструктури (МІ) на чолі з Владиславом Криклієм прийшла нова команда, й формування цифрової стратегії було визначено одним з основних напрямків реформ. Для цифрового перетворювання галузі у листопаді 2019 року за ініціативи МІ сформували державне підприємство "Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки"(ГЦЦК) за принципом спеціалізованої галузевої IT-компанії.  

У вересні 2020 року стратегію презентували на першому галузевому форуму Infrastructure Digital Day 2020.  

Що пропонує стратегія? Вона побудована на основі транспортної стратегії України до 2030 року. Документ передбачає побудову єдиної інтелектуальної транспортної системи, яка заснована на:  

- максимальному виключенні людського фактору при прийнятті рішень;  

- інтеграції різних видів транспорту для реалізації інтермодальних перевезень;  

- інтеграції між системами підприємств галузі та іншими українськими й міжнародними компаніями; 

- наданні онлайнових сервісів для людей і бізнесу.  

Загальна архітектура визначає кілька основних каналів комунікації:  публічне надання аналітичної та статистичної інформації, сервіси для громадян (G2C) та бізнесу (G2B), інтеграцію для акредитованих партнерів, які вже надають сервіс користувачам, а також спеціалізовані рішення для співробітників галузі — державних та приватних компаній.  

 

клікніть на картинку для збільшення

Задля цього в загальну концепцію об'єднали 35 основних проектів, які контролюються в єдиному TimeLine-е портфелі. Особливо хочу відділити чотири знакових проекти:  

— загальний портал транспортної галузі E-Transport.gov.ua, який вже запрацював з початку 2020 року та концентрує онлайн сервіси для різних видів транспорту: сервіси дозволів, кабінет перевізника, кабінет моряка, аналітичні дані та інше;  

— SmartTicket.gov.ua - єдиний електронний квиток. Стартував 22 вересня 2020 року та поєднує усі види транспорту, тим самим реалізуючи концепцію інтермодальності, щоб запропонувати комфортне пересування країною, формуючий найкращий для людини маршрут; 

 — WCS (Weigh Control System) єдиний центр збору та обробки даних для автоматизації процесу винесення штрафів за надмірну вагу з використанням WiM (комплексів, що зважують вантажні транспортні засоби в русі). WCS вже працює в пілотному режимі: приймає дані з 11 комплексів зважування, і готовий приймати інформацію з WiM, які наразі будуються за державною програмою покращення безпеки дорожнього руху Укравтодором та Укрінфрапроєктом 

- E-Port - система інтермодальних вантажних перевезень, яка дозволить спростити вантажоперевезення українському та іноземному бізнесу в морських портах, на УЗ, на автотранспорті.  

Прийняття та активне впровадження стратегії Digital Infrastructure надає можливість розраховувати на успіх реформ та рух у заданому напрямку, який дозволить перетворити інфраструктуру України в прозору та комфортну для бізнесу та громадян. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]