Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2020 20:16

Розлучення без тяганини

Керуючий Партнер адвокатського об'єднання "Suprema Lex"

Обираючи людину на все життя, ніхто й не здогадувався, що з такою людиною доведеться провести кілька тижнів разом на карантині

В умовах пандемії, викликаної коронавірусною хворобою COVID-19, та викликаних нею обмежень, спрямованих на уникнення поширення хвороби, зокрема, карантину та самоізоляції зменшується обсяг «фінансової подушки» громадян та, відповідно, психологічна напруга в сім’ях, яка призводить до зростання числа розлучень. І Україна в даному випадку не є виключенням.

Але чи можна в умовах карантину в Україні розірвати шлюб і чи складно це зробити?

Якщо у подружжя немає неповнолітніх дітей, то шлюб можна розірвати через органи РАГСу, але, виключно, за умови, що відповідна заява про розірвання шлюбу подана до 13 березня 2020 року. В такому випадку органи РАГСу розірвуть шлюб. Нових заяв, наразі, органи РАГСу не приймають, тож, хто не встиг подати заяву про розірвання шлюбу до РАГСу до 13 березня 2020 року, через РАГС розірвати шлюб вже не зможе.

Інший шлях розірвання шлюбу – через суд. Чи працюють зараз суди? Суди в Україні, наразі, на карантин не закриті, але працюють у дуже обмеженому режимі. Так, канцелярії судів не працюють на прийом вхідної кореспонденції, а судові засідання суди за наявної можливості намагаються не проводити. Як же в такому випадку розлучитися?

Це цілком реально і не дуже складно. Якщо обидва з подружжя згідні на розірвання шлюбу, можна у нотаріуса, більшість з яких зараз працює за домовленістю, укласти угоду, з якою звернутися до суду із заявою про розірвання шлюбу і просити розглянути відповідне питання без участі сторін. В такому випадку суд може розірвати шлюб досить швидко, а саме протягом місяця від дня отримання відповідної заяви.

Але ж як зробити, щоб суд таку заяву отримав? На щастя, продовжує в умовах карантину працювати «Укрпошта», а суди приймають вхідну кореспонденцію, яка надходить засобами поштового звязку.

Що ж робити, якщо один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу? В такому разі слід звернутися до суду із позовною заявою про розірвання шлюбу і також просити суд розглянути відповідний позов без участі сторін. За наявності бажання хоча б одного з подружжя розірвати шлюб, суд шлюб розірве, але розгляд справи щодо розірвання шлюбу в такому порядку може тривати трохи більше, ніж розірвання шлюбу за згодою обох з подружжя.

Крім того, наполегливо не рекомендую у разі наявності спірних питань щодо поділу спільного майна подружжя або визначення місця проживання чи умов утримання дітей об’єднувати відповідні вимоги в одному позові із вимогою щодо розірвання шлюбу. В такому випадку, скоріше за все, суд наполягатиме на участі сторін у розгляді спору і розірвання шлюбу може тривати дуже довго.

Перед зверненням до суду, за наявності спірних питань, краще пройти процедуру медіації, яка дозволить знайти подружжю спільні інтереси та виробити взаємовигідне рішення за принципом win-win.

Здоровя всім!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]