Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2016 12:36

Навіщо спішити зі створенням Державного бюро розслідувань?

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакета Реформ

Вчора мало запрацювати Державне бюро розслідувань, відповідно до ухваленого раніше закону. Бюро відсутнє, конкурс на керівництво фактично не розпочато, коштів на нього не виділено. Навіщо потрібне ДБР, і чому його створення потрібно пришвидшити?

Вчора мало запрацювати Державне бюро розслідувань, відповідно до ухваленого раніше закону (пам'ятаєте, Президент підписав його на своїй січневій прес-конференції?). Бюро відсутнє, конкурс на керівництво фактично не розпочато, коштів на нього не виділено.

Поки Генпрокурор влаштовує театр з відставками-відпустками, ми досі залишаємося без неупередженого слідства. ГПУ повинно негайно припинити геройство в заявах "ми продовжимо розслідувати злочини Євромайдану" і, разом з Урядом, вжити усіх заходів, аби якнайшвидше запрацювало ДБР. Бо очікувати, що ГПУ через 2 роки раптом стане вести слідство щодо злочинів Євромайдану ефективніше - не варто, хай вже цим займуться незалежні слідчі.

dbr.jpg

Навіщо нам це Бюро взагалі? 

ДБР вестиме слідство у справах щодо працівників органів правопорядку (окрім корупційних справ, якими займатиметься НАБУ). Наприклад, суддя що вчинив ДТП, прокурор-убивця та міліціонер, що застосовує тортури до затриманого - все це клієнти ДБР. Навіть детективи НАБУ та спеціалізованої антикорупційної прокуратури будуть їх клієнтами.

Досі функції слідства щодо працівників правоохоронних органів були в прокуратури, як наслідок - належне разслідування велося рідко, бо "не прийнято".

Що робитиме прокуратура після створення ДБР?

Відповідно до КПК, прокурор буде здійснювати процесуальне керівництво у кримінальному провадженні. Слідчий самостійно не складає обвинувальний акт, не представляє позицію в суді - бо в усіх країнах, в тому числі і в Україні, це повноваження прокурора. Разом з тим, слідчі не будуть працівниками прокуратури, і тиснути щоб "справу зам'яли" буде важко.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]