Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2015 19:10

Спокійне життя на Донбасі неможливе без гуманітарного розмінування

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень

З настанням тривалого перемир’я на сході України зростає загроза життю людей від мін та нерозірваних вибухових пристроїв. Комплексне вирішення цієї проблеми можливе завдяки гуманітарному розмінуванню, з використанням міжнародної допомоги та досвіду балканс

Щодня ми читаємо сумні повідомлення про підриви наших воїнів на розтяжках, мінах та інших вибухових пристроях. Часто з’являються повідомлення про поранення і навіть загибель цивільних осіб, які з настанням тривалого дотримання режиму припинення вогню намагаються налагоджувати своє мирне життя, але залишки кровопролитних боїв несуть їм серйозну загрозу. Ніхто зараз точно не може сказати, скільки і де залишилось мін та вибухових речовин. Простим зняттям мін тут не обійтись. На Донбасі необхідно проводити так зване «гуманітарне розмінування», в чому Україні необхідні досвід Балкан та міжнародна підтримка, зокрема НАТО.  

В чому ж різниця між просто розмінуванням і гуманітарним розмінуванням. Для місцевого населення байдуже, як воно називається, головне – щоб можна було вільно пересуватися і займатись господарською діяльністю там, де ще зовсім недавно велись бої. Як проводити розмінування – важливо для керівництва України та міжнародних організацій, які допомагають у його проведенні. Отже ключова різниця в тому, що звичайне розмінування проводиться саперними підрозділами на конкретній ділянці місцевості в рамках, як правило, реагування на виявлені вибухові пристрої. Гуманітарне ж розмінування передбачає комплексний підхід до усієї території, де тривали бойові дії, а безпосередньо розмінування ділянок місцевості є лише його складовими частинами. Гуманітарне розмінування не проводиться військовими саперами, а після його здійснення місцевість є абсолютно чистою і придатною для використання.

Процес очищення території країни від мінних і вибухових пристроїв є довготривалим. Для прикладу, територія окремих країн Західних Балкан до цього часу повністю не очищена, хоча війна там закінчилась майже двадцять років тому.

Наприклад, за даними Хорватського центру розмінування, який є окремою урядовою установою, площа території, на якій можуть знаходитись вибухові пристрої, на сьогодні становить 495 кв. км. У 1996 році така площа становила 13 тис. кв. км, або 23% території країни.

Не краща ситуація у Боснії і Герцеговині, оскільки війною було охоплено 2/3 території держави, 4,2 тис. кв. км з якої містила міни і вибухові речовини, тобто потребувала очищення. На сьогодні, за даними Центру розмінування БіГ, неочищеними все ще залишаються 1 176 кв. км території. Жертвами мінно-вибухових пристроїв з 1996 по 2014 роки стало 8 300 жителів БіГ.

Для порівняння, тимчасово окупована територія Донбасу становить близько 20 тис. кв. км. До неї слід також додати суміжні з окупованими територіями, на яких велись бойові дії, тобто ще приблизно до 10 тис. кв. км. Звичайно не вся територія містить міни і нерозірвані вибухові пристрої, але перевірки потребує вся ця територія. Тому в гуманітарному розмінуванні територія поділяється на три категорії: сумнівна поверхня (де можуть бути міни і вибухові речовини); забруднена територія (де виявлені міни і вибухові речовини); очищена територія. За досвідом Хорватії, забруднена територія складає 36% сумнівної поверхні. Тобто, забруднена територія на Сході України може становити щонайменше 7-8 тис. кв. км.

Скільки ж потрібно буде Україні часу і зусиль для очищення Донбасу?

Якщо взяти досвід Хорватії і БіГ, то цим країнам потрібно було більше 20 років для розмінування своїх територій. Завершення остаточного очищення Хорватії передбачене на 2019 рік, а БіГ потрібно буде ще близько 5 років. Втім, значна частина територій цих країн вкрита горами і на 60-70% лісами, особливо у БіГ, що суттєво ускладнювало роботи з перевірки і розмінування. Тому слід сподіватися, що такі ж роботи в Україні будуть проведені швидше, але й територія охоплена конфліктом вдвічі більша, ніж у Хорватії і БіГ. Отже, за наявності необхідного фінансування, роботи з повного розмінування Донбасу можуть тривати до 15 років.  

Фінансування є важливою складовою очищення пост-воєнних територій. Наприклад, з метою очищення території Хорватії площею 104 кв. км від вибухових речовин на 2015 рік було заплановано 28,7 млн. євро. Всього ж на десятирічний період 2009-2019 років Національною програмою з розмінування території було передбачено 550 млн. євро. для очищення 954,5 кв. км. Фактично для очищення 1 тис. кв. км території потрібно близько 550 млн. євро. Зараз важко порахувати, скільки Україні потрібно буде коштів для очищення території від мін і вибухових речовин, оскільки конфлікт не врегульований, а саперні підрозділи вже проводять очищення звільнених територій, але сума може сягнути декількох мільярдів євро. Детальними підрахунками та залученням дотаційних коштів в Україні має зайнятись національний центр з гуманітарного розмінування.

Без міжнародної допомоги для розмінування Донбасу Україні не обійтись. Знову ж таки можна скористатись досвідом балканських країн. Донорами розмінування стали Європейський Союз, ПРООН, США (Міжнародний трастовий фонд), Туреччина, Норвегія (Норвезька народна допомога), Японія, Канада, Китай та інші країни, але й також недержавні організації та приватні підприємці.  


Щодо України, роботи з розмінування території на сході держави вже мають міжнародну підтримку. 2 жовтня цього року у Парижі була досягнута домовленість про те, що Франція і Німеччина допоможуть Україні в розмінуванні території, що здійснюватиметься під егідою ОБСЄ. Крім цього, уже схвалене попереднє рішення про створення ще одного трастового фонду НАТО допомоги Україні з розмінування. Втім, Україна не повинна чекати. Для швидкого і ефективного проведення робіт з розмінування Донбасу слід скористатись балканським досвідом і вже сьогодні запустити національний центр з розмінування як окрему урядову структуру, функціями якої будуть комплексне планування і організація розмінування українських територій, де велись бойові дії, координація дій усіх українських, міжнародних та іноземних структур з розмінування, залучення і цільове використання міжнародної допомоги. Без створення такої структури Україні буде важко залучити необхідні досить великі суми для очищення нашої землі  від мін і вибухових речовин, які становлять сьогодні головну загрозу людському життю. 
Теги: донбасс
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]