Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.12.2021 18:31

ТОП-5 способів безпечного пасивного інвестування

Адвокат АФ "Грамацький і Партнери"

Юрист пояснює на пальцях, куди та як інвестувати безпечно.

За оцінками Національного банку України на руках українців перебуває 594 млрд грн. готівки. Крім того, українці володіють близько 50 млрд. доларів США, із яких не більше 40 % - на депозитах. Решта грошей зберігається за споконвічною пострадянською традицією – «під матрацом».
Недостатній рівень фінансової освіти створив ситуацію, коли більшість співгромадян не розуміє наслідків інфляції. У той час як за результатами 2021 року українська банкнота імені Безсмертного кобзаря коштуватиме лише 89,9 грн., а за стабільний зелений профіль Франкліна ми зможемо купити товарів на 6 доларів менше.

Однією із причин недовіри до інструментів пасивного інвестування є велика кількість міфів та вигадок, що заповнили інформаційний простір.
Тож ця стаття має на меті оцінити юридичні аспекти безпечності інвестицій та встановити ТОП-5 способів безпечного пасивного інвестування.

1. ОВДП

Найбільш безпечним інвестиційним інструментом, що доступний українському інвестору, є облігації внутрішньої державної позики.
ОВДП є борговим цінним папером, що випускається державою в особі Міністерства фінансів України та власником якого стає інвестор. За цим цінним папером держава зобов’язується повернути власнику облігації суму інвестиції та заплатити зверху відсоток за користування коштами.

Фактично, таким чином держава кредитується у власних громадян для наповнення бюджету, фінансування інфраструктурних об’єктів тощо.
ОВДП відносяться до низькоризикових видів інвестування, оскільки виплати по таких цінних паперах повністю гарантуються державою. Єдиним випадком, коли інвестор може не отримати кошти назад, є проголошення дефолту державою, що буває вкрай рідко.

Для справедливості зауважимо, що фізичні особи не мають можливість купувати ОВДП напряму у держави. Для придбання ОВДП необхідно звернутися до брокера і безпосередньо перед придбанням цінних паперів грошові кошти певний час будуть знаходяться на брокерському рахунку. Однак такі кошти продовжують вважатися власністю інвестора, а не брокера. Тож ризик є порівняно низьким.

2. Депозити в Ощадбанку

Наступним не менш безпечним способом інвестування є розміщення коштів на депозитах в Державному ощадному банку України.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про банки і банківську діяльність» вклади фізичних осіб Державного ощадного банку України гарантуються державою.

Отже, у випадку банкрутства Ощадбанку інвестори мають право звернутися до держави для отримання суми вкладу назад.

Важливо зауважити, що на відміну від депозитів в приватних банках, які компенсовуються Фондом гарантування вкладів в межах 200 000 гривень, вклади в АТ «Ощадбанк» повністю гарантуються державою.

Таким чином, єдиним випадком, коли інвестор несе ризик не повернути свої кошти із Ощадбанку, є дефолт держави Україна.

3. ETFs

На третьому місці в топі безпечних інвестицій розміщуються біржові інвестиційні фонди (ETFs).

Пересічний інвестор може інвестувати в ETFs, відкривши рахунок в іноземного брокера (наприклад, InteractiveBrokers) та придбавши акції ETFs на одній із фондових бірж світу (NASDAQ, NYSE, London Stock Exchange та інші).

Таким чином, інвестор стає акціонером біржового інвестиційного фонду, який акумулює кошти інвесторів та гармонійно інвестує їх в акції великих міжнародних корпорацій (наприклад, S&P, тобто 500 найбільших компаній США: Tesla, Google, Apple, Alphabet та інші), стартапи, облігації іноземних держав і так далі в залежності від стратегії конкретного фонду.

У даному випадку інвестор отримує дохід від дивідендів, які виплачує фонд, а також від зростання вартості акцій ETFs та їх подальшого перепродажу.

Безпечність інвестицій в ETFs полягає в тому, що їх діяльність детально врегульована законодавством США (у випадку американських фондів) та перебуває під жорстким наглядом Комісії з цінних паперів і бірж США. Крім того, у випадку банкрутства ETF, інвестор отримає пропорційну частину майна ETF.

Більше того, операції щодо придбання та продажу акцій ETFs відбуваються за посередництва американського брокера. У випадку неплатоспроможності брокера Комісія з цінних паперів і бірж США відшкодує інвестору до 500 000 доларів США, із яких 250 000 доларів США – грошима.

4. Інвестиції в завершену нерухомість

Четверте місце серед безпечних видів інвестицій займають інвестиції в завершену нерухомість.

Купуючи земельну ділянку чи вторинну нерухомість, ви купуєте конкретний об’єкт, який можна перевірити як фізично, так і в публічних реєстрах.

Відомості про право власності вносяться до Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, які можна перевірити в будь-який момент шляхом отримання витягу.

Тим не менш, варто зауважити, що нерухомість перебуває лише на четвертому місця з огляду на наявні додаткові ризики.

По-перше, купуючи нерухомість, важливо здійснити детальну перевірку (due diligence) об’єкта та права власності продавця в реєстрах і документах. Непоодинокими є випадки придбання проблематичних об’єктів, щодо яких наявні судові спори чи інші обтяження. Проте такий ризик мінімізується шляхом отримання кваліфікованої юридичної допомоги в процесі здійснення інвестицій.

По-друге, трапляються випадки рейдерського привласнення нерухомості за допомогою «чорних» реєстраторів. Тож потрібно розуміти, що нерухомість, як і будь-яке майно, можуть вкрасти, підробивши документи та змінивши відомості в реєстрі через недобросовісних реєстраторів.

Однак випадки рейдерського захоплення більше поширені серед бізнесу і пересічні інвестори рідко зустрічаються із такими явищами. На додаток, наразі існує можливість швидкого та ефективного оскарження незаконних реєстраційних дій до Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України.

5. REITs

П’ятірку топу закриває придбання акції Інвестиційних фондів нерухомості (REITs), що спеціалізуються на володінні та управлінні об’єктами нерухомого майна.

Як і у випадку з ETFs, інвестор стає власником акцій компанії, а отже, має право на отримання дивідендів та на частку майна фонду у випадку неплатоспроможності. У свою чергу не менше 90 % прибутку REITs зобов’язані розподіляти поміж акціонерами в формі дивідендів.

Також безпечність полягає в тому, що не менше 75 % активів REITs становить нерухомість, яку можна продати в процедурі банкрутства фонду для повернення інвестицій.

У той же час ризики REITs є більше економічними та полягають в низькій диверсифікації. У випадку різкого зниження вартості нерухомості гарантовано зменшиться вартість акцій REIT та значно впадуть виплати по таких акціях у випадку банкрутства.

Сподіваємося, даний огляд стане Вам у нагоді при прийнятті зваженого рішення.

Проте звертаємо Вашу увагу, що дана стаття не є консультацією чи закликом до інвестицій. При прийнятті інвестиційних рішень потрібно враховувати не лише юридичні ризики, однак і низку економічних показників: дохідність, ліквідність, диверсифікація та інші.

Тож кожен інвестор повинен самостійно оцінювати ризики та приймати власні інвестиційні рішення. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]