Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2013 10:01

Кому потрібні такі "здобутки" Майдану?

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

Схоже на те, що опозиція свідомо підсунула парламенту такий недолугий "закон про амністію" для того, щоб після відмови регіоналів за нього голосувати звинуватити "злочинну владу" в небажанні йти на поступки. "Злочинна влада" на поступки пішла, тож довелося

Співачка Руслана, до якої, загалом, чимало претензій у більшості адекватних людей з Майдану, іноді таки робить хороші речі. Вчора вона повідомила у своєму Фейсбуці про те, що знайшовся Сергій Радченко, який зник після розгону Євромайдану "Беркутом" 30 листопада.
 
"Радченко Сергій 1988 р.н. сирота, живе в Києві. Був побитий 30-го на Майдані. 1-го іхав поїздом у Стрий на могилу батьків, знепритомнів, знятий з поїзда та покладений у лікарню. Діагноз - тріщина черепа. Сьогодні вийшов з коми. Може говорити, але не бажано з точки зору здоров'я. Зараз організуємо зв'язок з лікарями і будемо знати більше про потрібну допомогу. Беремо на контроль", -- написала вона.

Як відомо, в ніч на 30 листопада в ході силового розгону (що став каталізатором усіх наступних подій) постраждало близько 300 чоловік, більшість з яких -- студенти. Близько 20 людей пропали безвісті. Більшість з них згодом знайшли, але доля кількох -- невідома до сих пір. 

Примітно, що лідери опозиції, котрі регулярно виступають на сцені Майдану, про цих людей якось забули -- ними опікуються або громадські активісти, або рядові народні депутати (не надаючи справі особливого розголосу).

Натомість керівники опозиційних фракцій пишаються так званим "законом про амністію", що був прийнятий парламентом минулого тижня. Ось цей "закон" повністю (він короткий):

"ЗАКОН УКРАЇНИ

Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань

Стаття 1. Звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом.

Стаття 2. Всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають закриттю.

Стаття 3. Нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону.

Стаття 4. Особи, притягнуті до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості, відповідальності за адміністративні правопорушення. Уповноваженим органам прийняти рішення, що випливають з цього Закону, протягом 10 днів з дня набрання чинності цим Закону.

Стаття 5. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування".

Повторюся: Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок вважають цей закон величезною перемогою над владою і здобутком Майдану. Але, більшість юристів, з якими довелося спілкуватися, вважають документ... нікчемним з точки зору права. А з точки зору "здобутків Майдану" він взагалі -- зрадницький.

Отже. Сподіваюся, всі пам'ятають, що 30 листопада на Михайлівській і 1 грудня на Майдані всі ми зібралися, щоб вимагати покарання "Беркутів" за надмірне (це найм'якше формулювання) застосування сили проти студентів. Вимоги були прості -- покарати безпосередніх виконавців, середню ланку, представники якої безпосередньо керували та організовували розгон та людину, що надала основний наказ -- міністра внутрішніх справ, чи когось з його замів. 

Натомість закон, яким пишаються опозиціонери і який є ніби "здобутком Майдану", позбавляє від відповідальності усіх цих людей! Будь-який юрист скаже, що командири і бійці "Беркуту" теж підпадають під категорію "учасники масових заходів", оскільки забезпечують громадський порядок під час проведення "масових заходів". Якщо це підтвердить будь-який незалежний юрист, то в кого є сумніви, як це розтлумачить будь-який "незалежний" український суд? Схоже на те, що опозиція свідомо підсунула парламенту такий недолугий "закон про амністію" для того, щоб після відмови регіоналів за нього голосувати звинуватити "злочинну владу" в небажанні йти на поступки. "Злочинна влада" на поступки пішла, тож довелося трактувати цей документ, як перемогу та "здобуток".

Втім, кому таки "здобутки" потрібні -- невідомо. Точно -- не людям, що вийшли на майдани за жорстоко побитих людей і точно не самим побитим, багато з яких тільки зараз починають виходити з коми.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]