Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Стислий огляд реформи сфери державного архітектурно-будівельного контролю

Історія:

Реалізація державного архітектурно-будівельного контролю здійснювалась через ДАБІ, як центральний орган виконавчої влади.

 13 березня 2020 р. Кабмін ліквідує ДАБІ та перерозподіляє її функціонал серед новоутворених органів:

- Державної сервісної служби містобудування України (відповідає за оформлення документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів);

- Державної інспекції містобудування України (відповідає за державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд).

Також, утворюється новий орган – Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні України.

23 грудня 2020 р. Кабмін «оновлює» реформу, із елементами повернення до первісного стану, а саме: ліквідовуються Державна інспекція містобудування та Державна сервісна служба містобудування.

Замість них утворюється єдиний орган – Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ).

До завершення формальностей з утворення ДІАМ та заповнення її штату тридцятьма відсотками вакансій, її функції виконує недоліквідована ДАБІ.

 Основний функціонал ДІАМ:

- перевірки (державний архітектурно-будівельний контроль) суб’єктів містобудівної діяльності (замовники будівництва, власники будівель, експертні організації, підрядники, архітектори, проектувальники тощо) на предмет дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт;

- нагляд за діяльністю уповноважених органів місцевого самоврядування в сфері архітектурно-будівельного контролю;

- ліцензування діяльності з будівництва об'єктів, що за класом наслідків належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, та здійснення контролю за такою ліцензійною діяльністю.

- реєстрація повідомлення про початок виконання підготовчих робіт, повідомлення про початок виконання будівельних робіт, здійснення змін до них, а також скасування права на початок виконання підготовчих або будівельних робіт, набутих на підставі поданого повідомлення;

- надання дозволів на виконання будівельних робіт, реєстрація повідомлення про внесення змін до них, анулювання дозволів;

- приймання в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

 ДІАМ повинна запрацювати ближчим часом, на підставі акту Кабміну. На сьогодні працює ДАБІ, яка виконує функції ДІАМа, окрім питання ліцензування діяльності із спорудження об’єктів СС2 та СС3 (поки що нові ліцензії не видають).

 Наступне реформування контролю і нагляду в сфері містобудування:

 01 липня 2020 р. в першому читанні проголосований законопроєкт № 5655, яким передбачається розмежування функціоналу органів містобудівного контролю:

 - ДІАМ здійснюватиме містобудівний контроль щодо вичерпного переліку об’єктів СС3 (підвісні залізниці, злітно-посадкові смуги, мости, естакади, шляхопроводи, тунелі та метро та ін.); об’єктів, замовниками будівництва яких є державні органи, органи місцевого самоврядування; пам’яток культурної спадщини національного значення, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України;

 - виконавчі органи місцевого самоврядування здійснюватимуть містобудівний контроль щодо об'єктів самочинного будівництва; об’єктів СС1, СС2 та СС3 (крім об’єктів, містобудівний контроль щодо яких здійснюється ДІАМ) – у разі, якщо замовником будівництва обрано такий орган місцевого самоврядування;

 - приватні організації - уповноважені особи з містобудівного контролю, здійснюватимуть містобудівний контроль об’єктів СС1, СС2 та СС3 (крім об’єктів контролю ДІАМ чи органів місцевого самоврядування) - у разі, якщо замовником будівництва обрано таку організацію.

 Законопроєкт одержаний Верховною Радою 11 червня 2021 року і проголосований 01 липня 2021 року (менше місяця). Значний нормативний обсяг документа та швидкість його розгляду вказують на високу ймовірність його ухвалення у другому читанні та в цілому найближчим часом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]