Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2021 10:56

На одній хвилі з нон-фікшн

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Читаючи нон-фікшн, ви знаходите те, що може змінити ваше життя, – знання і розуміння, як їх застосувати.

Людський мозок діє за принципом, схожим на м’язову систему організму. Без тренування він стає слабшим та повільнішим. Без навантаження, розв’язання складних задач, оброблення інформації втрачається здатність гнучко мислити та аналізувати. А ці навички є вкрай важливими в мінливому сучасному світі. Для підвищення інтелектуального рівня необхідна щоденна робота. Одним із найефективніших способів розвитку IQ є читання книжок. Найбільш очевидною в зазначеному аспекті є користь від читання книжок в жанрі нон-фікшн (прикладні, нехудожні видання). Адже головною умовою жанру є достовірність, основною метою — донесення нових знань або практичної користі.

За родом своєї діяльності мені доводиться дуже багато читати. У середньому йдеться про понад 50 книжок на рік, і переважно це спеціалізована література та видання нон-фікшн. Звісно, декому може здаватися, що нон-фікшн література занадто суха та емоційно стримана на відміну від яскравих детективів, пригодницьких чи любовних романів, які дарують людям смак життя та позитивні емоції. Але інтелектуальне читво володіє багатьма іншими перевагами. Розповім про основні з них у сьогоднішньому дописі — раптом ви досі сумніваєтесь, чи варто читати нон-фікшн. Хтось обов'язково це вже проходив та має, що порадити.

Отже, одним з жирних плюсів нон-фікшену є розгалужений спектр кваліфікованих та перевірених порад на всі випадки життя. Якщо вам здається, що ви залишилися наодинці з труднощами, — це не так. Напевно, хтось уже пережив подібне, набув досвіду, відкрив способи впоратися з проблемою і написав про це книгу. Читачеві залишилося тільки знайти її та скористатися безцінним експірієнсом.

Тисячі людей у ​​всьому світі стикаються з тим, що нічого не встигають, сумніваються у своїх силах, занепадають духом, не знають точно, чого хочуть та до чого прагнуть. Деякі вже пройшли крізь муки сумління та піднялися на вищій щабель. Бажаєте спробувати? Тоді вам допоможе серія видань #PROMe, що об’єднує книжки з саморозвитку, які допоможуть віднайти шлях до гармонії в житті. Серія містить 25 видань, зокрема: «12 місяців. Рік сенсу: як знайти покликання й жити щасливо» Поліни Башкіної, «Стійкість: тяжко виборена мудрість для ліпшого життя» Еріка Ґрейтенса, «Ніщо не істина: стисла історія людської дурості» Сергія Щербакова та «Сценарії життя людей» Клода М. Штайнера. Не менш цікавими для читання та корисними за змістом є окремі видання, такі як: «Стресостійкість. Прості поради, як жити в сучасному світі» — своєрідна інструкція, як зберегти спокій і покращити своє життя від автора Міту Стороні, та «Есенціалізм. Миcтeцтвo визнaчaти пpіopитeти» від Ґреґа МакКеона. У цій книзі розкривається формула концепції есенціалізму, завдяки якій ви навчитеся помічати найсуттєвіше, відкидати непотрібне й встигати робити найважливіше.

Почути історію, яку навмисно не придумаєш

Художня література дарує приголомшливий емоційний досвід: ми переживаємо за героїв, дивуємося їхнім пригодам, радіємо за їхні успіхи. Чи може з цим зрівнятися «сухий» нон-фікшн? Вважаю що так — у нехудожніх книгах часом зустрічаються історії, які романістам і не снилися. Наприклад, у книзі «Вибір» Едіт Єва Егер розповідає про те, як пройшла через концтабір. Після визволення й одужання вона обрала професію психолога та протягом 40 років працювала з ветеранами війни, жертвами сексуального насильства, студентами, громадськими лідерами і власниками великого бізнесу, людьми із залежністю і тими, хто переживає тривогу, депресію, зраду. У 90 років Егер написала книгу спогадів — про свою травму, зцілення і методи терапії, які допомогли багатьом її пацієнтам. Чи ось — «Постправда» Лі Макінтайра про те, як жити у світі постправди, де «альтернативні факти» підміняють справжні, а відчуття важливіші за очевидні докази й спростування, та про те, що таке постправда — прагнення видавати бажане за дійсність, політичні маніпуляції та просто брехня. Ця книжка розглядає численні випадки часів президентства Дональда Трампа, його вільне поводження з фактами й використання «магічного мислення». Та, нарешті, «Ефект Люцифера. Чому хороші люди чинять зло» Філіпа Зімбардо — одного із найвідоміших психологів США. Йому належить авторство Стенфордського тюремного експерименту: групу молодиків без психічних відхилень поділили на в’язнів та наглядачів і помістили в замкнутий простір. Експеримент не витримав і тижня із запланованих двох, бо те, що сталося, шокувало всіх... 

Розширити межі реальності

Нон-фікшн в цілому допомагає побачити світ ширше: дізнатися, що відбувається в інших країнах, культурах, професіях. Деякі галузі знання стають справжнім відкриттям. Цікавою в цьому напрямку може бути книга «Вабі-сабі. Пошук краси в недосконалості» Олівера Люка Делорі, в якій йдеться про принцип вабі-сабі, або уміння бачити красу в усьому, навіть у недосконалому, швидкоплинному чи незавершеному. Цей принцип сповідують японські монахи. Перейнявшись основними положеннями філософії, ви також відчуєте присутність духу вабі-сабі, усвідомите, як і чому змінюються ваші стосунки, погляди та бажання, робота і хобі, відчуєте гармонію у швидкоплинних і простих речах та життєвих ситуаціях. Не менш цікаво почитати книгу відомого українського журналіста Олексія Мустафіна «Халепи, що визначили долю народів» — про тіньовий бік історії, про те, чого соромляться і що зазвичай лишають за межами національних історій, про поразки, ілюзії та прорахунки. А ще раджу твір «Душа восьминога: неймовірне дослідження див свідомості» американської натуралістки Сай Монтгомері — про пошук гармонійного співіснування всіх істот — від восьминогів до людей. Книга відкриє неочікуваний погляд на феномен свідомості, її природні здатності і те, як на неї впливають технології. Взагалі, у кожній нон-фікшн книжці є принаймні кілька ідей, які дивують, захоплюють і змушують по-новому побачити звичні речі.

Навчитися отримувати насолоду від простих речей та радіти щодня 

 Можливо, ви помічали, як легко потрапити в циклічну петлю рутинних справ, що в'яжуть по руках і ногах та роблять життя нестерпно буденним. У такі моменти ви починаєте шукати способи зміни «картинки». Вам на допомогу прийдуть книги авторів, які знають «формулу щастя», навчають мистецтву радіти життю. Ось, наприклад, колишній буддистський монах, коуч, університетський викладач Корі Мускара у своєму виданні «Не пропустити життя» розповідає про формулу успіху в тому, щоб бути тут і зараз, а не жити минулим чи хвилюватися через майбутнє. Він описує, як життя в моменті надихає, сповнює енергією та дає сили для правильного і зваженого планування.

Звісно, задля того, щоб відчувати смак життя та бути сповненими енергією, слід її накопичувати. Сон і правильна підготовка до сну — це недооціненні речі, якими багато хто з нас нехтує. Книга «Навіщо ми спимо» нейролога Метью Волкера оперує останніми науковими спостереженнями за різними фазами сну та переконливо доводить важливість якісного нічного відпочинку. У книзі Волкер дає відповіді на запитання, які ставить собі чи не кожен другий мешканець планети: як на сон впливає кофеїн, що відбувається з організмом під час різних фаз сну і чому режим — це дуже важливо. До речі, про каву. Для любителів розпочати бадьорий день із горнятком кави раджу чудове видання «Нові кавові правила» Джордана Майклмена та Закері Карлсена. Читачі цього видання дізнаються не тільки 55 кавових правил та рекомендацій про основи варіння кави, але й прочитають міфи про каву, різні цікавинки та особливості нової міжнародної культури виробництва.

Бачити мету, сміливо йти до неї, робити своє життя яскравішим

За допомоги нон-фікшн видань ви можете навчитися багатьох корисних речей, прокачати власні навички. Прочитавши книжки про відносини та вирішення конфліктів, ви точно зможете скорегувати стосунки з близькими та колегами на роботі, а це напряму вплине на якість життя. У цьому аспекті раджу книгу «Чому виникають конфлікти? Причини. Етапи. Роз'яснення, Наслідки» професора психології Каліфорнійського інституту інтегральних досліджень Нікі Вокера. Читачі видання дізнаються, як невеликі розбіжності загострюються й перетворюються на великі та серйозні, що спільного в усіх конфліктах, а також про вплив упереджень в історії дипломатії. У разі, якщо ви бажаєте попрацювати із власними здібностями, рекомендую звернутися до видання «Без меж. Вдосконалюй мозок, вчися швидше, роби своє життя яскравішим» Джима Квіка. Квік — всесвітньо відомий фахівець із поліпшення пам’яті, оптимізації роботи мозку та прискореного навчання. Він прискіпливо дослідив усе, що заважає нашому мозку працювати на повну, й розробив систему, яка дає змогу натренувати його, відкорегувати спосіб мислення та мотивацію, а відтак — прямувати до мети найкоротшим шляхом.

Ще одна сфера, яку можна прокачати за допомогою книг — ефективність. Стівен Кові у своєму світовому бестселері «7 звичок надзвичайно ефективних людей» детально розповість вам про методи особистого росту. Книга позитивно вплинула на життя мільйонів людей по всьому світі, серед яких Білл Клінтон, Ларрі Кінг, Стівен Форбс. Чому б і вам не скористатися порадами автора? Нарешті, твір Марка Сидонія Фалкса «Як керувати рабами». І нехай незвична назва вас не відштовхує — видання є унікальним довідником від античного менеджера з кадрів. А під ім'ям римського аристократа Марка Сидонія Фалкса ховається відомий фахівець з римської історії, викладач Кембриджського університету і доктор наук Джеррі Тонер. У книзі йдеться про рабовласництво в Стародавньому Римі, про яке доктор Тонер написав у формі посібника з менеджменту. Оповідач, шляхетний римлянин Марк Сидоній Фалкс, дає поради майбутнім рабовласникам щодо різноманітних ситуацій, пов’язаних із володінням рабами. «Але запевняю, вона буде корисною і для сучасних менеджерів. І, насамкінець, унікальне видання Білла Брайсона «Тіло. Інструкція з використання» для всіх, хто хоче дізнатися про структуру людського тіла та його можливості. Наше тіло — це щось більше, ніж елементи таблиці Менделєєва. Автор вважає, що воно — справжнє диво, яке варто навчитися любити, цінувати й уміло ним користуватися.

Тепер ви розумієте, навіщо потрібно читати саме такі книжки. Читаючи нон-фікшн, ви знаходите те, що може змінити ваше життя, — знання і розуміння, як їх застосувати. Зробіть це своєю звичкою. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]