Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2020 10:46

ТОП-5 головних тенденцій у видавничому бізнесі у 2021 році

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Нові технології та підхід у створенні видавничого продукту диктують нові тренди, активність яких зростатиме у 2021 році.

На видавничий бізнес сильно вплинули як останні розробки індустрії розваг та інформації, так і постійно зростаюча увага до екологічного стану навколишнього середовища, які - разом з незаперечними економічними причинами - привели до переходу від друкованої продукції до цифрової. Якщо кілька років тому публікувати щось означало надрукувати за допомоги видавничої компанії. То сьогодні, завдяки можливостям, запропонованим Інтернетом і мобільною екосистемою, ви можете самостійно публікувати практично всі на різних ресурсах. Отже нові технології та підхід у створенні видавничого продукту диктують нові тренди, активність яких зростатиме у 2021 році.

1. Віртуальний світ розширює свої межі 

В той час, як друковані версії книг і журналів, безсумнівно, продовжать існувати в найближчі роки, існує незаперечна тенденція "буму" цифрових публікацій. Вже сьогодні 44% населення світу читає онлайн. Ця тенденція ще більше посилилася через спалах коронавируса 2020 року, в результаті якого більше і більше людей зверталися до цифрового контенту, а не до друкованого. Це справедливо по відношенню, як для художньої, так і для документальної літератури. Фахівцям, які створюють контент варто не випускати з зони уваги той факт, що перехід в цифрові форми робить його багатшим за рахунок додавання мультимедійних (аудіо, відео) матеріалів, які отримують все більшу частку потенційної публіки. Крім того, модель цифрової підписки стала значним стимулом доходу для багатьох видавців. Згідно зі спільним дослідженням тенденцій у видавничій індустрії, проведеного Оксфордським університетом  - підписка на новини є ключовим пріоритетами для видавничої індустрії у майбутньому. 

2. Правила візуального контенту

Відповідно до аналітичного звіту Cisco (Annual Internet Report (2018-2023 рр.) до 2022 року 82% всього онлайн-контенту становитиме відео. Зображення, що рухається, такі як короткі фільми, відео в соціальних мережах, кліпи тощо. Разом з традиційними статичними зображеннями та картинками, відео стане невід'ємною складовою комерційно успішних цифрових видань. Отже, якщо ви плануєте супроводжувати свою діяльність інформаційними компаніями онлайн, вам слід відповідально підійти до цього питання.

3. Самостійна публікація

Самостійна публікація авторських творів є постійно зростаючою часткою ринку видавничої індустрії, що пропонує безпрецедентні можливості для авторів. Для незалежних авторів розроблені та продовжують створюватися  цифрові платформи. Серед них найвідоміші - Shopify, Blurb, Amazon та Bookscouter. Функціонал платформ постійно збагачується, вони навіть пропонують авторам додаткові послуги, такі як SEO.

4. Голос в тренді

У найближчі 3 роки відбуватиметься неймовірне зростання інтересу до голосового пошуку та голосових помічників. Експерти прогнозують що у 2021 році 40 % запитів будуть голосовими. Це, звичайно, вплине на всіх видавців цифрового контенту і зробить необхідним пропонувати подкасти та інший голосовий контент користучам. Звичайно, видавцям важливо розуміти, як налаштувати голосовий контент для користувачів, визначаючи найбільш ефективний, індивідуальний для кожного видавця метод.

5. Успіх формування Story в соціальних мережах

Формат цифрового контенту Story міцно закріпився у багатьої соціальних мережах. У Facebook, Instagram та Whatsapp кожен день публікуються більше мільярдів історій. Це новаторський вид контенту, який триває один день, але саме завдяки новизні він привертаю до себе більше уваги навіть ніж проплачена реклама в соцмережах. Звісно успіх Story залежить від багатьої факторів, в тому числі від креативності подачі контенту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]