Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2020 19:49

Цифрове слабоумство – це не жарт або навіщо треба читати книги

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Досліди показали, що у мізках дітей, які проводять багато часу з гаджетами, відбувається зміни дуже подібні з ранньою стадією деменції — слабоумство, що розвивається у людей похилого віку.

Смартфони підкорюють світ. Разом з розвитком технологій все більше дітей занурюються у віртуальний світ телекомунікації. Досліди показали, що у мізках дітей, які проводять багато часу з гаджетами, відбувається зміни дуже подібні з ранньою стадією деменції — слабоумство, що розвивається у людей похилого віку.

Деменція — синдром стійкого порушення когнітивних функцій внаслідок ураження мозку — зниження пам'яті, уваги, рухових навичок, інтелекту. Характеризується невмінням фокусуватися, пригніченістю та депресіями, низьким рівнем самоконтролю, поганими мовними навичками. Призводить до побутової, суспільної та соціальної дезадаптації.

Зазвичай такі симптоми спостерігалися у людей похилого віку. Вперше вчені Південної Кореї почали масово фіксувати аналогічні поведінкові симптоми у сучасних підлітків, що годинами витрачали час із мобільними гаджетами. У 2012 році нейропсихолог Манфред Шпіцер вперше застосував термін Digital dementia (цифрове безуміє). Ліва частина нашого мозку асоціюється з раціональним мисленням, фактами, числами, тоді коли права частина відповідальна за креативне та емоціональне наповнення нашого життя. Якщо права частина мозку залишається недорозвинутою впродовж довгого періоду, то це призводить до перших ознак деменції.

Які симптоми цифрової деменції у дітей та підлітків? — Згорблена статура; затримки в ментальному розвитку; забудькуватість; неможливість запам'ятати напрямки або числа; небажання спілкуватися з друзями та дорослими; тривога та депресія; втрата мотивації; нескоординовані рухи; гнів без всякої причини; жити без сучасних технологій сьогодні неможливо.

Кілька порад допоможуть уникнути залежності від гаджетів: не беріть телефон в руки, коли ви прокидаєтесь; під час сніданку, обіду, вечері спілкуйтеся без телефону; спорт або активності на свіжому повітрі обов'язкові; спробуйте проводити деякий час офлайн та читайте книги. Читання розвиває обидві півкулі мозку.

Ми використовуємо смартфон навіть для запису дрібниць. Спробуйте не використовувати гаджети у тих випадках, де це можливо.

Найбільш схильні до цифрової деменції діти та підлітки. Тому що у дітей мозок тільки розвивається. Якщо ви побачили дошкільника, який згорблений за обідом грається в планшеті — покажіть цю статтю батькам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]