Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2018 08:19

А чи готові ви заплатити за перевірку забудовника?

Керуючий партнер ЮФ KopotLawyers, співзасновник і керівник сервісу он-лайн перевірки нерухомості Monitor.Estate, адвокат, к.ю.н

Чому люди готові витратити 40-50 тис. дол. США на купівлю квартири, але не готові витрати 200-300 дол. США на перевірку юридичних ризиків?

Чому люди готові витратити 40-50 тис. дол. США на купівлю квартири, але не готові витрати 200-300 дол. США на перевірку юридичних ризиків?

Питання, мабуть, криється в психологічних аспектах, неготовності платити за послуги або сподівання на «авось». І в мене погані новини для таких безтурботних людей. 

В Україні купувати житло вкрай ризиковано. Навіть у відомих забудовників є проблемні об‘єкти, не говорячи про ледь не щоденні репортажі про виявлення шахрайських схем або недобросовісних забудовників. 

Дивно, але багато покупців так і прагнуть стати потенційними клієнтами “Еліта-центр». Не звертаючи увагу на наявність відкритих даних, ряду інноваційних сервісів з онлайн перевірки, різноманітних джерел інформації, юристів, покупці продовжують грати у рулетку, ставлячи лише на місце розташування житлового комплексу або ціну за квадратний метр. 

Як це можна змінити?

У своїй роботі я користуюся правилом не робити самому те, в чому нічого не тямлю. Тому мені здавалося, що краще один раз заплатити за перевірку, ніж переживати за вкладенні кошти в новобудову. Мені, як юристу, видається логічним скористатися послугами експертів з питань нерухомості. І це має бути не знайомий ріелтор чи нотаріус. Це фахові спеціалісти з юридичною освітою і з не меншим практичним досвідом. Спитаєте чому це важливо?

Не так давно до мене звернувся клієнт, який хотів придбати квартиру в одному із столичних житлових комплексів на вул. Жилянській. Після попередньої перевірки необхідних документів я прийшов до висновку, що ця новобудова потенційно проблемна – цільове призначення земельної ділянки не відповідало цілям забудови. Клієнт, на жаль, відмовився проводити детальну перевірку, і вклав гроші в цей об’єкт. Станом на сьогодні, в судовому порядку заборонено здійснення будівництва за тією адресою, а Державна архітектурно-будівельна інспекція скасувала дозвіл на будівельні роботи. Прикро, що клієнт пошкодував декілька тисяч гривень на комплексний аудит об’єкту і натомість втратив значно більше. Цьому можна було зарадити заздалегідь. Питання що робити далі – це вже тема окремої статті. На разі, я лише хотів підкреслити важливість перевірки об’єкту нерухомості та його забудовника.

А що, якщо все ж таки хочеться обійтися без юристів?

Я вже згадував про відкриті дані, які кожен може взяти з державних реєстрів. Окрім них, функціонують ряд порталів з нерухомості, на яких міститься інформація про забудовника, адреса, вартість квадратних метрів житлового комплексу, навіть є перелік дозвільних документів. Також форуми та блоги «допомагають» людям з інформацією про проблеми у тих чи інших комплексах. Використавши увесь набір зазначених інструментів, майбутній покупець зекономить гроші на юриста, проте витратить час на пошук такої інформації. Але хто ж в Україні рахує свій час? Крім того, покупець отримає певну емоційну інформацію з набором даних по дозволам чи статусу забудовника, яка не тільки не дасть змоги прийняти зважене раціональне рішення, але й потребуватиме додаткових пояснень. 

Тож неюридичні інструменти мають наступні недоліки: інформацію шукати довго, отримана інформація може бути не релевантна, дані не вказують на ризики, а лише констатують окремі факти. 

Проте, останнім часом з’явилися ряд сервісів з онлайн юридичного моніторингу об’єктів нерухомості, які здатні автоматично відслідковувати зміни в статусі забудовника (дозвільних документах) чи його забудови та повідомляти покупця про такі зміни. Найбільш цінним є те, що такі сервіси здатні пояснити значимість таких даних, а також вказати на потенційні ризики оперативно в автоматичному режимі. І все це на основі відкритих даних, що дає можливість говорити про достовірність такої інформації. Ці онлайн сервіси - своєрідне поєднання юридичних знань та технологій. 

У моїй роботі такі інструменти значно пришвидшують роботу, заощаджують мій час, а для клієнтів зменшують вартість послуги та потенційні ризики щось пропустити під час перевірки.

Сподіваюсь, що автоматизація юридичної роботи сприятиме зниженню ризикових угод на ринку нерухомості. Однак, це можливо лише за наявності бажання клієнтів (а не необхідності) користуватися юридичними послугами та платити за них, адже це, в першу чергу, їх безпека та спокій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]