Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2015 17:30

Відмінити податки, або не треба годувати корупціонерів

Директор ПрАТ "Візіком"

В мене є питання: «З точки зору моралі, недоплата податків і отримання хабарів (відкати, неправомірна вигода, тендерна перевага і …) це одне і теж або щось різне?».

В мене є питання: «З точки зору моралі, недоплата податків і отримання хабарів (відкати, неправомірна вигода, тендерна перевага і …) це одне і теж або щось різне?»

Бюджет країни формується із податків, а потім вибрані нами представники і ду-у-же розумні чиновники починають їх розносити по статтям бюджету: на медицину, на оборону, на освіту …

І через деякий час ми починаємо розуміти, що нас просто обікрали: ліки дорогі, а чиновники при дачах; вчителям платять копійки, а судді і прокурори на лексусах; міста занедбані, а офшори тріщать від вкрадених грошей. Давайте погодимося, що це, як мінімум, несправедливо, а по правді, потребує довгих строків у тюрмі для компенсації збитків суспільства.

В той же час бізнес теж ухиляється від сплати податків. Безкінечні податкові ями, перетворення безготівкових грошей у готівку, зарплати в конвертах. Неподобство да і тільки. Але якщо придивитися до структури походження грошей, то можна знайти деяку різницю. Майже всі вкрадені гроші: через хабарі, відкати, великі конвертаційні центри мають походження з бюджету. І, навпаки, майже всі гроші, які отримані в результаті ухиляння від податку (майже 100% для малого і середнього бізнесу) мають комерційне походження, до якого бюджет держави майже не має ніякого відношення.

Витрати цих коштів теж зовсім не схожі. Перші йдуть майже виключно на персональне збагачення людей, які в своєму житті не знають як заробити копійку окрім неправомірно отриманої вигоди і незрозумілих преференцій.

А інші гроші йдуть на утримання фірм, щоб вони розвивалися і конкурували на зовнішніх ринках, збільшення реальної зарплати робітникам, щоб вони навчали своїх дітей, утримували пристарілих батьків, якось відпочивали.

В результаті по країні їздять на коштовних автомобілях з коштовними годинниками, відпочивають за кордоном, купують маєтки, тисячі молодих самозакоханих  чоловіків і не менше вдачливих жінок і їх сім”ї.

В менш коштовних автомобілях, з менш коштовними годинниками по країні їздять бізнесмени, які живуть в менш коштовних будинках, які платять податки, розвивають фірми, створюють робочі місця, підтримують Майдани і наших воїнів, займаються благодійністю, піклуються про людей і довкілля і паралельно відбиваються від першої групи людей, яка їх весь час цькує і вчить жити.

Якось несправедливо виходить. То може зовсім відмінимо будь-які податки на малий і середній бізнес, знімемо будь-які обмеження, скоротимо всіх тих, хто їх контролює і пошлемо в бізнес?

Коротше кажучи, якщо ти бізнесмен, не використовуєш державні кошти, створюєш робочі місця, годуєш працівників, в світі маєш добру  репутацію, займаєшся добрими ділами – то ти і є Герой-українець, а не злодій за визначенням.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]