Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2020 19:43

Не надіслати рішення = визнати скаргу (ст. 56 ПК України)

Досліджуючи практику Верховного Суду, наткнувся на рішення, яке може бути корисним в процесі оскарження податкових повідомлень-рішень

Суть ситуації заключається в тому, що Товариством було подано скаргу у порядку ст. 56 ПК України на податкове повідомлення-рішення (оскарження в адміністративному порядку). На думку такого Товариства контролюючий орган допустив порушення строків розгляду скарги.

Строк розгляду скарги установлений п. 56.8 ст. 56 ПК України. Відповідно до даного пункту контролюючий орган зобов'язаний прийняти рішення та надіслати його протягом 20 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника податків поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.

Пункт 56.9 ст. 56 ПК України передбачає, що керівник (або його заступник) контролюючого органу може прийняти рішення про продовження строку розгляду скарги понад 20-денний строк, але не більше 60 календарних днів, та повинен про це  письмово повідомити до закінчення 20 - денного строку.

Якщо рішення за скаргою не надсилається платнику податків протягом 20-денного строку або протягом продовженого строку, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем зазначених строків.

Скарга вважається також повністю задоволеною на користь платника податків, якщо рішення про продовження строків її розгляду не було надіслано платнику податків до закінчення 20-денного строку.

Верховний Суд у постанові від 24.01.2019 р. у справі №826/500/15 звернув увагу, що норми ПК України містять в собі строк не тільки для прийняття контролюючим органом рішення, за наслідком розгляду скарги платника податків, а й обов'язок надіслати відповідне рішення платнику податків протягом строків встановлених ПК України.

Законодавець чітко встановив алгоритм дій податкового органу в ході розгляду скарги платника податків та правових наслідків невиконання таких дій.  Невиконання такого обов'язку веде до того, що скарга визнається такою, що повністю задоволена на користь платника податків.

Також було проаналізовано сталість такого висновку Верховного Суду та знайдено наступні рішення: Постанова Верховного Суду від 24.11.2020 р. у справі №560/3048/19; Постанова Верховного Суду від 03.12.2020 у справі № 826/15950/17.

Вказані рішення підтверджують сталість судової практики щодо даного питання.

Таким чином при дослідженні дотримання строків розгляду скарги необхідно звертати увагу не на дату прийняття рішення контролюючим органом, а на дату його надіслання. Це допоможе значно зекономити процесуальний час при судовому оскарженні дій податкової.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]