Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2024 11:08

Топ-5 країн, які активно використовують криптовалюту в структурі світових фінансів

СЕО Trustee Plus

З кожним роком криптовалютна індустрія розростається і привертає все більше прихильників.

Чималу роль у цьому відіграє не тільки інтерес приватних інвесторів до зростаючого курсу Bitcoin та інших валют, а й інтерес великих гравців і держав до самої технології блокчейн, які використовують її вже сьогодні в багатьох сферах життя.

Що таке блокчейн і де його можна використовувати?

Блокчейн – це технологія розподіленого реєстру, тобто мережа, що не має єдиного центру, а дублюється вузлами з усього світу. Такий формат дає змогу мережі забезпечити незмінність даних, невразливість від хакерських атак, а також виключити з формули ухвалення рішень головне джерело помилок – людину. 

У наші дні блокчейн використовують у багатьох сферах життя і бізнесу, наприклад:

• Для реформації системи освіти: створення єдиної бази учнів, оцінок. Прикладом такого проєкту є угода між Cardano та Ефіопією;

• Для оптимізації юридичних процесів за допомогою смарт-контрактів. Вони допомагають автоматизувати процеси, прибравши з рівняння людський фактор;

• Для управління ланцюжками поставок і відстеження термінів придатності. Це стосується як поставок продуктів харчування, так і більш делікатних сфер на кшталт фармацевтики. Роботою в цьому напрямку займається VeChain;

• Для реорганізації сфери охорони здоров'я: створення бази пацієнтів та їхніх анамнезів, прискорення перевірки кваліфікації співробітників, контроль донорів;

• Для модернізації банківської сфери на державному рівні: оплата податків за допомогою криптоактивів, запуск національних цифрових валют – CBDC. 

Особливих же успіхів у застосуванні блокчейна домоглися в таких країнах. 

Швейцарський Цуг і Лугано

Ще у 2016 році місто Цуг у Швейцарії дозволило платити в BTC за державні послуги. Сьогодні в ньому зареєстровано сотні блокчейн-компаній, зокрема організація, що займається розробкою другої найбільшої валюти – Ethereum. 

Будучи одним із перших криптохабів у світі Цуг отримав назву "криптодолина". Його влада створила всі умови для залучення інвестицій у стартапи і створила правову базу, приведену у відповідність до міжнародних стандартів AML. 

Сьогодні в долині працюють такі великі компанії, як:

• SEBA – перший швейцарський криптовалютний банк, відкритий у 2019 році;
• Crypto Finance Group – великий брокер із послугами зберігання криптовалют;
• Erenials – медіа майданчик для монетизації контенту за допомогою блокчейна;
• Ethereum Foundation – розробник другої найбільшої криптовалюти у світі;
• Tezos Foundation – ще один розробник, який запустив мережу Tezos (XTZ). 

За ці роки Швейцарія впровадила технологію блокчейн у сфери банківських послуг, страхування, контролю поставок продуктів і ліків, медичні послуги. 

У березні 2022 року ще одне швейцарське місто Лугано визнало Bitcoin, стейблкоїн USDT і місцевий токен LVGA, прив'язаний до курсу швейцарського франка, законним платіжним засобом. Лугано став першим містом у Європі, яке почало приймати цифрові валюти для купівлі будь-яких товарів – від податків до стаканчика кави. 

Сінгапурська далекоглядність

Як ви вже зрозуміли, створення сприятливої нормативної бази є відправною точкою для прийняття криптовалюти на державному рівні. Такі країни насамперед приваблюють компанії, готові спонсорувати блокчейн-технології.

• У 2019 році MAS Сінгапуру (грошово-кредитне управління) визначило блокчейн, як технологію, здатну здійснювати операції без посередників. Воно розробило принципи його впровадження в системи міста, чим залучило багато фірм;

• Зарубіжні компанії – Circle, Coinbase, Paxos – через регуляторну невизначеність у США 2023 року отримали ліцензію на роботу в Сінгапурі;

• До кінця 2024 року Сінгапур планує дозволити використовувати стейблкоїни як платіжний засіб. Але туристи можуть платити ними вже зараз. 

Серед гравців Сінгапуру можна відзначити: Zilliga – перша мережа, що використовує шардинг для розв'язання проблеми масштабованості, Kyber Network, що займається питаннями децентралізованих фінансів, Switcheo – лідируюча торгова біржа. 

Сьогодні Сінгапур приділяє багато сил інноваціям у сфері блокчейна, але й звертає пильну увагу на проблеми відмивання грошей і захисту прав споживачів. 

Китайська незалежність

Незважаючи на те, що в травні 2021 року влада Китаю заборонила майнінг (чим спричинила міграцію майнерів в інші країни), а також будь-які транзакції з криптовалютою і взаємодію громадян із зарубіжними криптобіржами, країна все ще залишається одним із найяскравіших експериментаторів із технологією блокчейн на державному рівні.

• У 2019 році про підтримку блокчейна висловився голова Китаю Сі Цзіньпін, закликавши використовувати всі можливості нової технології;

• У середині 2021 року Китай одним із перших почав розробку CBDC, цифрового юаня. У 2023 він почав тестування валюти, запустивши офлайн-гаманці на базі SIM-карт. Сьогодні тести проходять уже в багатьох регіонах республіки;

• Blockchain Services Network (BSN), підтримуваний владою, у січні 2022 року заявив про розробку власної NFT-платформи, а в грудні 2023 року повідомив про запуск Real DID – служби ідентифікації всього населення Китаю (1,4 млрд людей). 

Також, незважаючи на ізоляцію країни з багатьох питань, BSN підтримує як внутрішні, так і зовнішні проєкти, що робить Китай важливим гравцем в індустрії.  

Правова невизначеність США

Протягом 2023 року багато компаній розчарувалися в політиці США щодо криптовалют, оскільки донині регулятори країни не можуть визначитися з тим, як саме їм контролювати цифрові активи. SEC заявляє, що для цього достатньо існуючих законів про цінні папери, коли як інші сторони виступають за створення нової нормативної бази спеціально для криптовалют. 

Проте, навіть незважаючи на це, США залишається найбільшим блокчейн-центром:

• Влада займається дослідженням багатьох проєктів: від банкоматів до запуску CDBC. Втім в останнього є безліч противників. Так останній законопроєкт про заборону цифрового долара був представлений у вересні 2023 року;

• Після заборони в Китаї, штат Техас і Монтана стали одними з найбільших світових центрів майнінгу Bitcoin. У січні 2024 року рішення зменшити майнінг через аномально низьку температуру коштувало падінням хешрейту мережі на 34%; 

• Також у січні 2024 року SEC США після місяців переговорів схвалила спотові Bitcoin-ETF. Ця подія здатна залучити в індустрію мільярди доларів традиційних інвесторів, класичних банків і пенсійних фондів США, які не довіряють криптовалюті, але покладаються на репутацію інвестфондів;

• Американські компанії використовують блокчейн у роботі: в IBM він допомагає контролювати поставки і фінанси, у Microsoft – пропонувати послуги через хмарний сервіс Azure. Amazon запустив функції блокчейна на базі Amazon Web Services.  

Сьогодні регулятори США ведуть судові справи проти багатьох компаній (Ripple, Binance, Kraken), що спричиняє багато проблем і їхній відхід на інші ринки. Але після внесення ясності в закон, країна легко поверне свої позиції. Питання тільки коли. 

Сальвадорський експеримент

Першою країною у світі, яка визнала Bitcoin законним платіжним засобом, став Сальвадор – сталося це ще у вересні 2021. Президент країни Найіб Буккеле ухвалив це рішення, щоб залучити інвестиції та скоротити витрати за перекази – більша частина населення працює в інших країнах і надсилає гроші через незручні та дорогі банківські сервіси. Також влада Сальвадора запустила:

• Державний криптогаманець Chivo з бонусом у $10 для нових клієнтів;

• "Вулканічні" облігації на базі BTC і майнінг на енергії вулкана;

• Для їх забезпечення вона купила BTC. Наприкінці 2023 на її рахунку 3144 BTC;

• Також держава запустила програму отримання громадянства за $1 млн інвестицій у BTC або USDT. Громадянами можуть стати до 1 000 осіб на рік, приносячи сумарно до бюджету до $1 млрд.  

Незважаючи на те, що сьогодні справи Сальвадору в галузі впровадження криптовалют ідуть не найкращим чином, своїм рішенням він вписав себе в історію і надихнув інші країни. Так після цієї події BTC було визнано платіжним засобом у Центрально-Африканській республіці, тому самому місті Лугано, Аргентині тощо. 

Розвиток блокчейн-технологій в Україні

Одним із ключових чинників розвитку блокчейну в країні є правильна нормативна база про що свідчить досвід багатьох країн. На жаль, сьогодні в Україні законопроєкт про віртуальні активи ще не набув чинності. Він був ухвалений ще у вересні 2022 року, але не буде введений в роботу до розробки оподаткування. 

Попри це ще одним важливим фактором розвитку є рівень ухвалення схвалення та впровадження. Так у 2023 Україна посіла п'яте місце в рейтингу країн за рівнем прийняття криптовалют. На перших місцях Індія, Нігерія, В'єтнам і США. 

Також важливу роль відіграють державні ініціативи та проєкти:

• У грудні 2022 року Міністерство цифрової трансформації України запустило курси криптовалютної грамотності – близько 100 годин теорії та практики;

• Раніше воно повідомило про запуск державних функцій у метавсесвітах. Наприклад, укладення або розірвання шлюбу, як одна з тестованих послуг;   

• У листопаді 2023 року міністерство заявило про запуск регуляторної пісочниці для інноваційних проєктів. Вона дасть змогу стартапам проводити тести, вести діалог із владою, вийти на ринок і отримувати інвестиції;

• Тоді ж Верховна рада схвалила проєкт про випуск NFT-марки, внісши зміни до закону "Про поштовий зв'язок";

• Ще одним важливим проєктом стала розробка "цифрової гривні". У січні 2023 глава Мінцифри розповів, що готовий стати першим користувачем мережі, почавши отримувати зарплату в новій цифровій валюті. На сьогодні проєкт ще не запущено. 

Розвиток блокчейн-технологій в Україні йде повним ходом, незважаючи на швидкість опрацювання регулювання. Сьогодні в Києві проходять маса зустрічей і хакатонів, наприклад, Kyiv Incrypted Meetup, Talents on AI Hackathon або Kyiv Tech Summit, який відвідав засновник Ethereum Віталік Бутерін. 

Висновки

Розвиток інфраструктури блокчейна і криптовалютної свободи вимагає великих інвестицій, як то було у Швейцарії та Китаї, а також широкої підтримки влади, як у Сінгапурі. Таке середовище приваблює інвесторів і проєкти з усього світу. 

Але навіть в умовах правової невизначеності, про що нам говорить приклад США, можна розвивати блокчейн, хоч і в повільнішому темпі. Головним фактором зростання в цьому випадку може стати рівень прийняття технології серед звичайних людей, інвесторів і розробників, готових змінювати свій світ на краще.

І саме цим ми й продовжуватимемо займатися! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]