Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2013 10:10

Роль коми у розвитку ринку цінних паперів

Партнер Адвокатського об’єднання AVER LEX

На ринку цінних паперів відбулася подія, яка дала можливість згадати про шкільні приклади правильності розставляння ком. Адже саме таким простим методом правильної постановки коми, законодавці планують вивести з під обкладення акцизом операцій з відчуженн

Для учасників ринку цінних паперів введений з 2013 року акцизний податок на операції з відчуження ЦП став дуже неприємною новиною.

Цей податок ускладнив проведення операцій. При цьому, видається, що серйозного економічного ефекту від такого податку бюджет також не отримав.

Додатково ускладнювалося питання тим, що норми відповідного розділу Податкового кодексу були відверто погано прописані.

Тому одразу після появи норм ПК пішли чутки і про відміну акцизу на цінні папери. І у цьому випадку законотворці вирішили "піти в обхід".

Отже, пропоную ознайомитися з чинною редакцією норми п. 212.1.9. Податкового кодексу:

Не є платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами фізичні або юридичні особи - резиденти або нерезиденти (в тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з відчуження акцій ощадних (депозитних) сертифікатів, акцій приватних акціонерних товариств, корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, цінних паперів, корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, емітованих нерезидентами.

Тепер прошу уваги, подивіться на нову редакцію цієї ж норми згідно ЗУ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень", який був опублікований у "Голосі України" 12.11.2013 року:

Не є платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами фізичні або юридичні особи - резиденти або нерезиденти (в тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з відчуження акцій, ощадних (депозитних) сертифікатів, акцій приватних акціонерних товариств, корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, цінних паперів, корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, емітованих нерезидентами.

Так все правильно - тільки одна кома, але з під обкладення податком виведена більша частина цінних паперів, а саме - акції.

Зверну увагу, що зміни наберуть чинності з 01.01.2014 року.

Зрозуміло, що така в чомусь нахабна законотворчість не пройде непоміченою тими, хто займається наповненням бюджету.

Можна припустити, що до Нового року норма пункту 212.1.9. ПК України зазнає чергової редакції.

Інакше ж - потрібно відмовлятися від цього акцизного податку взагалі. Оскільки, якщо й були якісь розрахунки, які б визначали, що ефект від такого акцизу для бюджету буде позитивний, то тепер важко уявити, що витрати учасників ринку, витрати на адміністрування будуть меншими ніж сума коштів, яку отримає державний бюджет.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]