Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.07.2023 12:24

Свідомий бізнес та сталий розвиток: чому він актуальний?

Податкова експертка та co-founder консалтингової компанії "Бюро"

Будь-який бізнес – це не просто банальна можливість заробити, це можливість стати краще через допомогу іншим.

У цьому і проявляється соціальна відповідальність бізнесу або, як його ще називають, сталий розвиток.

Соціальну відповідальність можна реалізовувати за допомогою різних способів та конкретних заходів. Можна змінювати свій продукт або ж удосконалювати організаційну структуру, наприклад брати на роботу людей пільгових категорій, молодь, літніх людей. Можна рухатися в природозберігаючому чи екологічному векторі. Також реалізовувати благодійні проєкти, насправді, шляхів багато, головне, щоб було бажання та конкретні дії. 

Я би радила з самого початку створення бізнесу побудувати модель суспільної орієнтації. Зрозуміло, що це залежить від поглядів і принципів власника, його пріоритетів і цінностей. Якщо людині байдужі інші, навряд чи вона раптом схаменеться і почне діяти в інтересах суспільства, а не лише своїх власних. Хтось з бізнесменів вважає достатнім те, що він платить податки, на цьому його суспільна місія закінчується. Прикро, що такі бізнеси зустрічаються. Добре, що їх меншість. Лише усвідомлення факту, що віддавати завжди приємніше, ніж отримувати, може змінити позицію «егоцентриків».

Якщо говорити про власний досвід, ми обрали свій унікальний шлях суспільної реалізації, підписавши угоду про співробітництво з одним із навчальних закладів Києва. До цієї угоди входить розробка та впровадження на основі нашої експертності програми навчання для студентів. Загалом відкритість для студентів щодо стажування дуже важлива, адже так вони можуть набути практичний досвід. Ми всі добре розуміємо, що для майбутнього працевлаштування важлива не лише теорія, а й практика. 

Для планомірного і логічного занурення молодих спеціалістів у справжній бізнес, ми розробили спеціальну програму. Документ передбачає поетапне ознайомлення молоді з робочою інструкцією, особливостями ведення документообігу, бухгалтерського обліку, аудиту тощо. І хоча новачки працюють за «пільговим сценарієм» (менша тривалість робочого дня, більше роз’яснень і т. д.), кожного дня вони стають більш професійними.   

Можу зараз точно сказати, що працювати з молоддю справді цікаво: вони відкриті до знань, амбіційні, активні та мають свіжий погляд на деякі речі. Також це старанність і допитливість в усьому. Крім цього, вони дуже вдячні. Ми уважно слідкуємо за нашими «стажерами», дехто точно має шанси в майбутньому отримати роботу. Насамперед, ми придивляємося до їхніх софт скілів, адже з досвідом їх не напрацюєш. І, безперечно, не забуваємо про додаткову мотивацію: можливість кар’єрного зростання, доступ до відкритих баз знань, залученість до процесів просування компанії, зокрема маркетинг напрям та smm. Це завжди може бути цікаво молоді, бо вони розуміють цю сферу. 

Крім цього, ми долучилися до тренінгової програми з підприємництва для жінок. І тепер представники нашої компанії у ролі спікерів допомагатимуть жінкам-підприємицям здобувати актуальні знання з осучаснення бізнесу. Така активність для нас теж є елементом соціальної відповідальності. За воєнних умов у бізнесі навантаження на жіноцтво росте, і ми маємо підтримувати одна одну.     

Бізнес без соціальної відповідальності втрачає свою суть. Якщо ми хочемо бути у європейській спільноті, ми маємо дивитися на свою справу тільки крізь призму суспільної значущості.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]