Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2013 12:31

Введення в експлуатацію індивідуального житлового будинку 2013

Введення в експлуатацію житлового будинку - дуже важливий етап, який є завершальним будівництвом і дає право на підключення всіх необхідних комунікацій: електроенергія, водопостачання, каналізація, опалення.

Введення в експлуатацію житлового будинку - дуже важливий етап, який є завершальним будівництвом і дає право на підключення всіх необхідних комунікацій: електроенергія, водопостачання, каналізація, опалення. Готовим до введення в експлуатацію вважається такий будинок, який може функціонувати, як житловий. Це означає, що до нього повинні бути підведені всі комунікації і є можливість під'їзду. Також слід зазначити, якщо житловий будинок не введено в експлуатацію, це позбавляє його власника можливості проведення будь-яких юридичних операцій, тому що юридично будинку не існує.

Однак як же діяти, якщо будинок збудований без відповідних на те дозволів контролюючих органів?

Згідно пункту 9 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2013 року безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти будівництва, збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж приймають в експлуатацію:

  • індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року;
  • збудовані до 12 березня 2011 року:
  • громадські будинки I і II категорій складності;
  • будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

Мінрегіонбуд прийняло наказ на виконання п. 9. Прикінцевих положень ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» від 19.03.2013 N 95 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 квітня 2013 р. за N 612/23144 Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.  Даний Порядок набув чинності 29.04.2013 року після його офіційного опублікування в Офіційному віснику України.

Порядком встановлено процедуру та умови прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт та механізм проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, збудованих у період з 05 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року; збудованих до 12 березня 2011 року громадських будинків I і II категорій складності, а також будівель і споруд сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

Відповідно до зазначеного наказу, Індивідуальний (садибний) житловий будинок - будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, поверховість якої не повинна перевищувати чотирьох поверхів, призначена для постійного у ній проживання та яка складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень.

Отже, згідно із вищезазначеним передбачено спрощену процедуру введення в експлуатацію індивідуальних житлових будинків, яка складається з наступних основних етапів.

  • Проведення технічного обстеження

Технічне обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єктів (далі - технічне обстеження об'єктів) включає в себе такі етапи:

  • попереднє (візуальне) обстеження об'єкта, в тому числі огляд і фотографування об'єкта та його конструктивних елементів, визначення категорії складності об'єкта, вирішення питання щодо необхідності застосування спеціального устаткування, приладів та апаратури під час технічного обстеження;
  • детальне (інструментальне) обстеження об'єкта, в тому числі визначення параметрів і характеристик матеріалів, виробів та конструкцій, а також при необхідності порушення перед виконавцем питання щодо залучення до технічного обстеження атестованих лабораторій для проведення необхідних досліджень чи інших відповідальних фахівців для прийняття обґрунтованого рішення.
  • Якщо етапи технічного обстеження об'єкта, що проводилось, не збігаються з указаними етапами, зазначаються фактично пройдені етапи технічного обстеження.
  • Виконавець з урахуванням виду, складності, технічних та інших особливостей об'єкта при здійсненні технічного обстеження та з урахуванням проведених заходів, проводить оцінку технічного стану об'єкта та за результатами готує звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта.
  • Приблизнай строк 5-7 днів (за індивідуальною домовленістю із виконавцем)
  • Технічне обстеження проводиться спеціально уповноваженим на те суб’єктом господарювання (виконавцем), який діє на оснві ліцензії виданої ДАБІ.

 

  • Прийняття в експлуатацію об'єктів.

Замовник або його уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до Інспекції за місцезнаходженням об'єкта заяву про прийняття в експлуатацію об'єкта за формою, наведеною у додатку 3 до Порядку № 95, до якої додаються:

  • два примірники заповненої декларації;
  • звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації;
  • засвідчені в установленому порядку копії: документа, що посвідчує право власності чи ко ристування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт; технічного паспорта.

Інспекція розглядає документи, зазначені вище, та приймає рішення про реєстрацію декларації або її повернення у строк протягом 10 робочих днів. Один примірник декларації після проведення реєстрації повертається замовнику, а другий залишається в Інспекції, яка її зареєструвала.

Датою прийняття в експлуатацію об'єкта є дата реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Слід розуміти , що зареєстрована декларація є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об'єкт необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла, електроенергії, включення даних про такий об'єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.

А також важливою є вимога Порядку, згідно з якою Замовник зобов'язаний протягом семи календарних днів з дня прийняття в експлуатацію об'єкта подати копію декларації місцевому органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об'єкта для подання такими органами інформації про прийнятий в експлуатацію об'єкт до органу державної статистики за формами, передбаченими звітно-статистичною документацією.

Отже, прийняти в експлуатацію закінчені будівництвом об'єкти, збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, за спрощеною процедурою з прийняттям Наказу №95, стало не тільки можливо, а й доцільно.

Таким чином, за результатами проходження спрощеної процедури прийняття в експлуатацію побудованого без дозволу об'єкта оформляється право власності такого об'єкта.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]