Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2020 11:05

Рівно за місяць вводиться в дію нова редакція Закону про публічні закупівлі

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Замість економії Ірпінська центральна міська лікарня відмінила процедуру закупівлі. Проте через місяць у медзамовників та учасників з'явиться "другий шанс".

Пандемія коронавірусу, оголошений карантин, умови якого стають все більш жорсткими, особливості закупівель товарів та обладнання для боротьби з коронавірусом - за розвитком подій дещо загубився факт, що рівно за місяць вводиться в дію Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель»  (або ж нова редакція Закону).

Сподіваюсь, що всі готуються до майбутніх змін. І чим ближче 19 квітня, тим частіше розглядаєш певну закупівлю медзамовників та заодно і аналізуєш ‑ а як би така процедура проводилась при новій редакції Закону, яким міг би бути результат?

І ось нещодавно отримала звернення від учасника медичних закупівель щодо дискримінації його медзамовником та порушення принципів здійснення закупівель і ця ситуація – яскравий приклад, як би все могло змінитися за наявності в учасника так званого «другого шансу», який надаватиме нова редакція Закону.

До мене як до регіонального координатора центру реагування на порушення у закупівлях у місті Києві та Київській області звернувся учасник процедури закупівлі, яка проводилась КНП «Ірпінська центральна міська лікарня».

В ході аналізу закупівлі було встановлено, що учасник ФОП_Л подав свою тендерну пропозицію на закупівлю послуг з прання та прасування білизни. Пропозиція учасника була найбільш вигідною за результатами аукціону, майже на 15 % нижче очікуваної вартості закупівлі. Але оскільки надана ФОП_Л довідка про наявність працівників відповідної кваліфікації не відповідала наданому замовником зразку (учасник не вказав про досвід роботи працівників на відповідній посаді у учасника та про умови працевлаштування таких осіб), пропозиція була відхилена як така, що не відповідає вимогам тендерної документації.

Замовник оприлюднив повідомлення про намір укласти договір з наступним учасником, пропозиція якого була лише на 2,1 % дешевше очікуваної вартості закупівлі.

Але, проаналізувавши пропозицію переможця, встановила, що й вона не відповідала вимогам тендерної документації, отже мала бути відхилена, я звернулась до лікарні з листом про такі обставини, крім того повідомила про вибір лікарнею переможцем учасника, пропозиція якого не відповідає тендерній документації, й орган державного фінансового контролю.

Отримавши мій лист, замовник відмінив процедуру закупівлі з причини неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення з питань публічних закупівель.

Отже, закупівлю відмінено, порушення усунуто. Але замовник тепер повинен буде підготувати та провести нову процедуру закупівлі послуг з прання та прасування білизни. А це тягне за собою додаткові витрати часу, затримку в отриманні послуг тощо.

В даній ситуації були в допомогу замовнику, який зацікавлений придбати товар, роботи, послуги з максимальною економією, а також й постачальнику, що допустився помилки в оформленні довідки, положення нової редакції Закону, а саме 24 години на виправлення помилок.

Так, учасник міг би протягом двадцяти чотирьох годин завантажити довідку про наявність працівників відповідної кваліфікації, що мають необхідні знання та досвід за встановленою замовником формою. Необхідно зазначити, що в даній закупівлі Ірпінської центральної міської лікарні в учасника були в наявності працівників, він лише не так оформив довідку. Замовник міг би отримати необхідні йому послуги за вигідною ціною, адже економія бюджетних коштів складала б близько 90 тисяч гривень, що для міської лікарні було б доволі суттєвою економією.

Діючою редакцією Закону України «Про публічні закупівлі» передбачено, що замовник зобов’язаний відхиляти тендерну пропозицію, якщо вона не відповідає вимогам тендерної документації, навіть коли невідповідність неістотна, не змінює суті пропозиції та її можна виправити. Такий стан речей призводить до відхилення вигідних тендерних пропозицій та унеможливлює укладення договорів з учасниками, що пропонують кращі умови.
Натомість в новій редакції Закону запроваджено механізм «24 години», що дає можливість зберегти найкращу тендерну пропозицію. Тепер учасник може виправити невідповідності, які були виявлені після розкриття тендерних пропозицій та завантажити виправлені документи.

Зауважую, що таким чином учасник може виправити не будь-які (!) документи своєї тендерної пропозиції, а лише ті, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям відповідно статті 16 Закону, а також документи, що підтверджують його право підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

Виявивши невідповідність в пропозиції учасника, Замовник не пізніше ніж за два робочі дні до завершення розгляду тендерних пропозицій має оприлюднити повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель.

Повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей повинно містити таку інформацію:

1) перелік виявлених невідповідностей;

2) посилання на вимогу (вимоги) тендерної документації, щодо яких виявлені невідповідності;

3) перелік інформації та/або документів, які повинен подати учасник для усунення виявлених невідповідностей.

Постачальник завантажує в електронну систему закупівель уточнені або нові документи протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Замовник не може розміщувати щодо одного й того ж учасника процедури закупівлі більш ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником в тендерній пропозиції, крім випадків, пов’язаних виконанням рішення органу оскарження.

Отже, нова редакція Закону спрямована на те, що незначні неточності та технічні помилки, наприклад незавантажена сторінка документу або підготовлена не за встановленою формою довідка (як у закупівлі Ірпінської лікарні) не будуть причиною відхилення конкурентоспроможної пропозиції. Таким чином, медзамовники зможуть реально максимально ефективно проводити свої закупівлі.

Готуємось до нового життя  в закупівлях разом!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]