Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.10.2019 13:04

600 000 сплатили б медзамовники,якщо порушення виявив орган держфінконтролю!

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Одне з найбільш поширених порушень, як виявилось, які чинять замовники – забувають публікувати звіт про виконання договору.

За результатами постійного моніторингу закупівель, що їх здійснюють медзамовники можу сказати, що одне з найбільш поширених порушень, як виявилось, які чинять замовники – це відсутність звіту про виконання договору.

Так, саме про нього замовники забувають. Але дарма, бо це порушення законодавства в сфері закупівель, що тягне за собою накладення штрафу.

І зрозуміло, яке навантаження припадає на тендерний комітет наприкінці року, але строки оприлюднення звіту про виконання договору визначені законодавством! Протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання. (Звернули увагу? Й розірвання також!).

Не оприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі тягне за собою накладення штрафу від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 164-14 КУпАП).

За період моніторингу, що здійснюю у Київській області, Львівській та Одеській областях, мною було встановлено 50 (!) випадків неоприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю, про що було направлено замовникам відповідні листи. 

Отже, загальна сума штрафів сплачених до бюджету за це порушення могла б становити щонайменше майже шістсот тисяч гривень.

Всі замовники швидко реагують на звернення і максимум протягом двох-трьох днів публікують дану інформацію в системі публічних закупівель. Але, це добре, що в цих випадках порушення встановлені мною, а не органом державного фінансового контролю.

В новій редакції Закону України «Про публічні закупівлі», по якому будемо працювати вже в наступному році, відповідальність зменшена до 100 неоподаткованих мінімумів. Але в будь-якому разі неоприлюднення звіту про виконання договору – це порушення законодавства у сфері закупівель, за яке передбачено застосування штрафних санкцій до винних осіб.

Шановні замовники, кінець року зовсім скоро. Не забувайте про оприлюднення звіту про виконання договору, так би мовити, поставте крапку у проведеній закупівлі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]