Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.03.2019 10:07

Чи є світло в кінці закупівельного тунелю?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Якщо вважаєте, що не варто боротись з дискримінаційними вимогами медзамовників та участь в державних закупівлях може лише снитись, то час змінювати свою думку вже настав!

Я неодноразово розповідала, як особливості проведення закупівель в медичній сфері дають можливість недобросовісним замовникам встановлювати дискримінаційні  вимоги в тендерній документації. Це і поєднання значної кількості позицій в одному лоті, і об’єднання в одному лоті звичайних та "ексклюзивних" лікарських засобів, і, звичайно ж, улюблена вимога більшості замовників ‑ про надання гарантійного/авторизаційного листа від виробника, що, на мою думку, є "абсолютним злом" у закупівлях.

"Не забувають" й замовники додати дискримінації до вимоги остаточного терміну зберігання та терміну постачання ліків.

Саме на таку проблему звертала увагу в закупівлі, що проводилась медзамовником – Київська міська клінічна лікарня № 8, – який вирішив, що Закон України "Про публічні закупівлі" є для нього лише шаблоном та свідомо та упереджено відмовлявся вносити будь-які зміни до документації процедури закупівлі наркотичних препаратів. Вартість закупівлі - понад півтора мільйони гривень (наших з вами коштів). 

Для Лікарні виявились вкрай необхідними вимоги терміну придатності товару не менше як 80 % терміну зберігання, а термін постачання – не більше ніж 24 години з моменту отримання заявки. При чому в проекті договору, що мав бути укладений з переможцем процедури закупівлі, замовник встановив інший ще коротший термін постачання – протягом двох годин з моменту надходження заявки.

Дискримінаційний характер таких умов не викликає сумніву – окремі постачальники матимуть явну перевагу за територіальними ознаками (або ж тут потрібен телепорт). Крім того, враховуючи такий надкороткий термін постачання, учасник повинен мати можливість забезпечити доставку товару цілодобово та без вихідних.

Бажання ринку працювати з даним замовником було, потенційні учасники закупівлі звертались до замовника з проханням внести зміни до тендерної документації. Але в Лікарні на цей рахунок було своє бачення, вносити зміни замовник відмовився.

Враховуючи, що Лікарня ігнорувала моє звернення, ігнорувала принципи здійснення закупівель, я звернулась до Департаменту внутрішнього контролю та аудиту «Київаудит» та Департаменту охорони здоров’я КМДА. 

Такий підхід спрацював – через два дні після звернення закупівля була відмінена – по причині неможливості усунення порушень, які виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель. Отже, маємо перемогу.

Чому варто боротись з дискримінацією замовників та чи є світло в кінці тунелю?

На сьогодні Київська міська клінічна лікарня № 8 оголосила та проводить нову процедуру закупівлі наркотичних препаратів. До тендерної документації внесені суттєві зміни: по-перше, термін придатності товару повинен відповідати терміну встановленому інструкцією для кожного окремого найменування; по-друге, термін постачання товару складає не більше ніж шість днів з дня надання заявки. 

Так, це дійсно перемога! Лікарня виключила дискримінаційні вимоги з тендерної документації.

Отже, медзамовники свідомо (як у випадку Лікарні) або ні обмежують коло потенційних учасників та реально шкодять конкуренції, не розуміючи, що відсутність справжньої змагальності, конкуренції на торгах не дасть можливості замовнику укласти договір за дійсно вигідною ціною.
Але, світло в кінці закупівельного тунелю є! Борітеся - поборете!©

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]