Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2022 18:21

Як світ допомагає Україні? Латвія

Керівниця пресслужби Інституту "Республіка" та ВІ "Активна Громада

Про те, як Латвія допомагає Україні на різних рівнях, розповідає представниця української діаспори в Ризі, журналістка Людмила Пилип.

Триває другий місяць війни росії проти України. росія щохвилини вчиняє воєнні злочини, атакує мирних жителів. Українці з перших хвилин повномасштабного вторгнення рф згуртувалися і 24/7 кожен працює на спільну перемогу: хтось волонтерить, хтось допомагає внутрішньопереміщеним особам, хтось воює на інформаційному фронті.

Надзвичайно цінною є також підтримка інших країн, української діаспори закордоном та небайдужих європейців.

Пропоную поговорити про Латвію та про те, як країна допомагає українцям зброєю, гуманітарною допомогою, ліками та дає прихисток тим, хто втікає від війни. Латвійці допомагають Україні на економічному полі, вводячи санкції проти росії, масштабними акціями проти вторгнення росії в Україну та одноголосно ухваливши заяву, в якій висловлювалася підтримка надання Україні статусу країни-кандидата до Європейського Союзу.

Також є цінною допомога шукачам притулку з України. Латвійський парламент ухвалив поправки до Закону про підтримку цивільних осіб України, які визначають додаткові механізми підтримки українців, що прибувають до Латвії. Таким чином, при вступі до трудових відносин громадянин України матиме право на одноразову стартову допомогу у розмірі однієї мінімальної місячної зарплати (500 євро), яка не обкладатиметься прибутковим податком. Передбачено, що громадяни України матимуть право безкоштовно користуватися громадським транспортом.

Більше про те, як Латвія допомагає Україні на різних рівнях, розповідає Людмила Пилип, Українка, громадянка Латвії, журналістка.

 «Латвія на різних рівнях надає потужну допомогу Україні. У столиці Ризі та інших латвійських містах майорять прапори України, повсюди можна побачити українську національну символіку, проводяться мітинги на підтримку України, найбільший з яких відбувся у Ризі 5 березня», - розповідає Людмила.

 

Каже, що майже 30 тисяч громадян Латвії, українців, мешканців та гостей Риги взяли участь в урочистій ході, яка розпочалася біля монумента Свободи, де зібралася велика кількість людей, та продовжилася біля Посольства України в Латвії, де був розгорнутий 30-метровий український прапор.


 «У заході взяли участь Президент Латвії Егілс Левітс, а також колишні президенти Латвії Раймондс Вейоніс, Валдіс Затлерс, колишній Президент Естонії Тоомас Хендрік, політики, представники міської адміністрації Риги, представники громадських організацій, письменники, активісти, члени української громади Латвії тощо».

Людмила Пилип розповідає, що Парламент Латвії ухвалив закон, який дозволяє добровольцям, громадянам Латвії воювати на боці України у війні проти російського агресора. Відомо, що в Іноземному легіоні територіальної оборони України проти російського агресора воюють і латвійці, серед яких і депутат Сейму ЛР Юріс Юрашс.

 «У Латвії створена дієва інфраструктура надання допомоги українцям, які шукають в цій країні притулок через війну Росії в Україні. Зокрема у Будинку конгресів у Ризі (Krišjāņa Valdemāra iela 5) діє Єдиний центр підтримки для українських громадян, які покинули територію України у зв’язку з воєнними діями.

Українці отримують усі необхідні послуги або консультації державних та муніципальних установ та громадських організацій в одному місці одразу після прибуття до Латвії. Лише за один тиждень роботи Центр надав допомогу 2862-ом особам. Незабаром у Ризі відкриється ще один центр допомоги в колишній будівлі Ризького технічного університету», - зазначає Людмила Пилип.

Діють аналогічні Центри допомоги українцям також і в інших містах Латвії, зокрема і в Вентспілсі.

Латвійці жертвують кошти, надають українцям безкоштовно жило та майно

За словами Людмили Пилип, у Латвії діють різноманітні платформи допомоги українцям, зокрема розлога платформа www.ukraine-latvia.com  з інформацією про можливості надавати допомогу біженцям з України в Латвії. Тут надається інформація для тих мешканців, підприємств та організацій Латвії, що готові надати підтримку громадянам України, а також для мешканців України, яким ця допомога необхідна.

 Організація «Gribu palīdzēt bēgļiem» («Хочу допомогти біженцям») та товариства «Tavi draugi» («Твої друзі»)  допомагають облаштуватися у Латвії. Також латвійська держава та муніципалітети усіляко підтримує людей, які приїжджають до Латвії та мають бажання тут працювати. На порталі вакансій Державного агентства зайнятості (NVA) українським біженцям пропонується понад 4 200 робочих місць. За даними на 13 березня, роботу українським біженцям запропонували 534 латвійські роботодавці.

Громадяни Латвії, латвійські компанії та установи лише за 15 днів війни в Україні пожертвували через благодійний фонд майже 6 мільйонів євро.

Значну допомогу українським сім’ям з дітьми надає громадська організація Альянс «Латвія без сиріт». Ця організація ще після агресії Росії на сході України у 2014 році почала надавати значну підтримку дітям, батьки яких загинули на сході України, зокрема запровадила проведення їхньої реабілітації в латвійських родинах. І зараз представники Альянсу разом з волонтерами продовжують надавати допомогу українським переселенцям.

 Представники громадської організації «SOS palīdzība Ukrainas armijas» («SOS допомога українській армії»), які надають допомогу українським військовим ще з 2014 року, зібрали кошти у суму понад 56 тисяч євро і придбали на потреби українських військових термокамери, рації, генератори позашляховики, медобладнання та іншу військову амуніцію.

 «Також до України вже прибув перший вантаж — понад 70 метрів сіток, які необхідні для маскування машин, збройної техніки та для прикриття гуманітарних вантажів. Ці маскувальні сітки у Ризі в рамках акції «Eliza» сплели понад 300 активістів.

У Ризі почав діяти культурний центр «Common Ground», який допоможе українським переселенцям адаптуватися, отримати психологічну допомогу та організувати своє дозвілля», - додає пані Людмила.

Людмила Пилип також розповіла про допомогу латвійських українців:

Значну допомогу Україні надають місцеві латвійські українці. Зокрема конфедерація українських організацій Латвії «Віче» організувала відправку двох фур з гуманітарною допомогою Україні. Півтори фури - це берці, військовий одяг, тепловізори, рації, тушонки, корм для тварин, дитяче харчування та інше. Ще пів фури зайняли 60 великих наборів з усім необхідним для малят до одного року, які придбала та підготувала одна молода родина, що сама виховує маленьку дитину.


Майже в кожному місці Латвії, де діють українські товариства, ведеться значна робота, щоб допомогти Україні. Багато є волонтерів серед місцевих українців, які діють самотужки або групами.

 Відзначаючи значну діяльність місцевих українських організацій у наданні допомоги, 11 березня Президент Латвії Егілс Левітс в Президентському палаці прийняв Посла України в Латвії Олександра Міщенка та представників восьми діаспорських організацій українців в Латвії.

 

На питання, чи є у вас родичі, друзі в Україні та що вони розповідають про війну Росії з Україною, Людмила Пилип відповідає, що рідні, близкі, знайомі є по всїй Україні. Кажуть, що йде війна, але віра в перемогу велика.

 «Я бажаю всім віри в перемогу, надії, що ця перемога буде скоро, а також любові до тих, хто поряд і до України. Усе буде Україна!», - побажала Людмила Пилип.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]