Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2013 14:50

Угода про примирення VS звільнення від кримінальної відповідальності

Адвокат, партнер Адвокатського об'єднання "Правовий Альянс"

Чим відрізняється?

Більше ніж пів року в Україні діє новий КПК.
Однією із новел, яка активно обговорювалась в багатьох колах на семінарах, конференціях, круглих столах, стало кримінальне провадження на підставі угод.
Відповідно до ст. 468 КПК України угоди в кримінальному провадженні існують двох типів:
-Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим;
-Угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.
Необхідно звернути увагу на те, що в першому випадку угода може біти укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення; в другому – у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.
З одного боку, прийняття такого механізму медіації дозволяє учасникам процесу зекономити час, завчасно визначитись із розміром та порядком відшкодування шкоди, визначити покарання.
Але, хочу звернути увагу і на доволі негативний аспект - в разі затвердження суддею угоди, обвинувачений отримує судимість. А як ми всі знаємо з практики, в разі притягнення до кримінальної відповідальності в майбутньому, товариш прокурор або суддя так і скаже: «Не судимий в силу ст. 89 КК України»… Та і взагалі не всі захочуть мати судимість, нехай і погашену з часом.
В той же час, ще в силу дії Кримінального кодексу є й інший спосіб звільнити особу від відповідальності – ст.ст. 44-49 КК України.
Я не буду змістовно пояснювати суть кожної статті, оскільки в коментарях все же описано, зверну увагу лише на те, що відповідно до ч. 1 ст. 44 КК України «особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках , передбачених цим Кодексом». А отже, як наслідок, ми отримуємо той самий результат, але при цьому клієнт не отримує судимість. 
Підсумовуючи, можу сказати лише те, що особисто в мене двояке ставлення до провадження на підставі угод.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]