Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2022 16:41

Страх Ілона Маска робить російську ескалацію більш імовірною

Війна Росії проти України вступає у фазу, коли Росія у відповідь на поразку на полі бою почала погрожувати застосуванням ядерної зброї. Однак це не вплине на рішучу світову підтримку України.

3 жовтня 2022 року Генеральний директор компанії Tesla Ілон Маск запропонував на своїй сторінці у Твіттері наступне опитування:

«Україно-російський мир:

– Відновити вибори в анексованих регіонах під наглядом ООН. Росія йде, якщо на це буде воля народу.
– Крим формально є частиною Росії, як це було з 1783 року (до помилки Хрущова).
– Водопостачання Криму забезпечено.
– Україна залишається нейтральною». 

Переважна більшість респондентів відповіла негативно на ці питання.

4 жовтня Маск написав у Твіттері: «Я все ще дуже підтримую Україну, але переконаний, що масштабна ескалація війни завдасть великої шкоди Україні і, можливо, світу».

Громадяни різних країн світу прокоментували цей допис на зразок такого: «Росія нахабніє при слабкості і відступає при силі. Цими твітами Ви робите російську ескалацію більш імовірною», «Ні, Ви не підтримуєте Україну. Ви розглянули всі актуальні пункти російської пропаганди: «помилка Хрущова», «референдуми», «Крим історично російський», «припинення вогню» (коли Росія програє?), «загине більше людей», «ядерна війна». Вам має бути соромно», «Чувак. Просто перестань. Соромно як. Чи варто нагадувати Вам про чітко позначений притулок, повний дітей, і що з ним зробили ті миролюбні росіяни? Ми не забули....», «Росія припиняє вогонь – закінчується війна. Україна перестає стріляти – Україна зникає».

Є, однак, й такі: «Серйозно, як люди цього не розуміють? Ми повинні робити все можливе, щоб досягти миру, навіть якщо це означатиме відмову України від частини території. Не варта ескалації з боку Росії, яка ризикує мільйонами життів», «Тому що загнана в кут Росія – це та, якій нема чого втрачати. Це означає вищі шанси на ядерну війну. Має сенс намагатися домогтися миру, поки вони мають перевагу. Якщо Україна сильно затисне Росію в кут, безсумнівно, її чекає ядерна війна».

Дійсно, війна Росії проти України вступає в небезпечну фазу, оскільки Росія у відповідь на поразку на полі бою почала погрожувати застосуванням ядерної зброї. Однак це не вплине на рішучу підтримку України Євросоюзом.

Про це 5 жовтня 2022 року під час виступу на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Є добрі новини з поля бою в Україні. Україна повертається до наступу. Війна вступає у нову фазу, і це небезпечна фаза, тому що є страшні сценарії, на які ми не маємо закривати очі. Росія зараз відступає з конвенційного театру бойових дій, але погрожує застосувати ядерну зброю. Цей сценарій є, безумовно, джерелом занепокоєння. Але ми маємо показати, що наша підтримка України не послаблюється», – наголосив високий представник ЄС.

Він зауважив, що Україна продовжує досягати прогресу на трьох фронтах: на Донбасі, де вдалося повернути контроль над містом Лиман, у Запорізькій області, у зусиллях з просування в напрямку до Маріуполя та до Херсона.

При цьому Росія все ще має велику перевагу у чисельності. Саме тому українські сили застосовують дуже гнучку тактику, з використанням розвідданих, оточуючи місця концентрації російських військ та створюючи «котли». Це дозволяє українським силам зменшувати власні втрати, які могли б бути вищими при наступі, та досягати успіхів, які ніхто не міг передбачити раніше.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс 4 жовтня написала у своєму Твіттері: «Росія неспровоковано вторгається в Україну, вбиває сотні цивільних, руйнує будинки, загарбує території і не зупиняється. Це ескалація.

Україна дає відсіч, щоб повернути свої вкрадені землі і припинити загарбання нових, а також убивства більшої кількості мирних жителів і руйнування ще більше будинків. Це самозахист. Ось так».

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр 4 жовтня 2022 року заявила, що все, що стосується України, не буде обговорюватися без неї. Вона додала, що «ми не збираємося говорити про Україну без України. Це їхнє рішення, коли справа стосується будь-якої дипломатії чи переговорів щодо цього. І тому я залишаю це на розсуд українського народу. США будуть поряд з українцями, коли вони боротимуться за свій суверенітет».

Таким чином, світ був, є і буде на боці України. Так, існують боягузи й запроданці, які, однак, хоч і допомагають злу, не завадять прагненням України до справедливості, права та демократії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]