Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.02.2024 11:47

Топ-5 ключових тенденцій розвитку ринку нерухомості у 2024 році

Експерт у сфері девелопменту, маркетингу та управління проєктами, СЕО компанії Enhance Development

В найближчі роки індустрію нерухомості чекають нові виклики, але й нові можливості.

Аналіз щорічного звіту Emerging trends 2024 від PwC та the Urban Land Institute* дав мені змогу визначити 5 головних напрямків індустрії.

Підприємці, які спіймають ці тренди, зможуть досягнути успіху в цій непростій галузі, яка постійно розвивається та змінюється.

Тренд 1. Розвиток mixed-use обʼєктів та гнучких просторів

Стиль життя та роботи сучасного європейця кардинально видозмінюється відповідно до нових реалій. Адаптується й ринок нерухомості. Все більшої популярності набувають гнучкі робочі місця та спільне проживання.

Mixed-use обʼєкти з високим рівнем стійкості та низькими витратами на електроенергію є однією з найбільших тенденцій у сфері нерухомості.

Лідерам індустрії варто задовольнити цей попит, пропонувати адаптовані приміщення під професійні та житлові потреби. А інвесторам – звернути увагу саме на такі об’єкти нерухомості. 

Загалом, вплив гібридної роботи на офісний сектор залишається гострою проблемою для багатьох керівників. Вони вважають, що зниження загальних витрат, гарне місцеперебування та привабливість для талантів – ось три найважливіші фактори, що визначатимуть стратегію оренди. Частиною такої пропозиції є коротші терміни оренди та гнучкіші робочі місця. 

Інституційні інвестори стверджують, що дійсно успішні проєкти матимуть багатоцільовий простір. Такі приваблюють різні покоління та типи користувачів.  

«Ці простори будуть міськими, з добре розвиненою транспортною системою. Щоб досягти масштабу та ефективності управління, проєкт має бути дійсно великим. Оцінити такі складно. Керувати ними складно. Але це майбутнє», – говорить один з інвесторів.

Тренд 2. Цифровізація операцій з нерухомістю

Тренд на цифровізацію глобально набирає обертів. У дослідженні ж її все ще відносять до проблем, які потребують вирішення.

Диджиталізацію варто виділити, бо саме вона сьогодні трансформує традиційні операції з нерухомістю. Це і підвищення безпеки, і прозорість, і ефективність таких операцій, і оптимізація операцій з майном без посередників. Окремо слід приділити увагу набираючому популярність та вагу штучному інтелекту, у сфері якого зараз зосереджено багато нових проєктів та розробок.

Розвиток цифровізації цікавий як для покупців, так і продавців та інвесторів.

Тренд №3. Ревіталізація міст для подальших інвестицій

Судячи з опитування, у 2024 році учасники ринку вкрай обережні щодо того, як і де вони розміщують капітал. 

Для багатьох інвесторів і забудовників це означає зосередження на містах, які пропонують гарну ліквідність у ризиковані часи. Перші місця рейтингу, як і минулого року, посідають Лондон та Париж.

Та не лише міські центри сьогодні цікаві для інвестування, переживає відродження також і передмістя. Важкі часи призвели до переоцінки пріоритетів у способі життя. 

Так, багато європейців шукають просторі будинки в приміських зонах. Водночас українці, наприклад, все більш зацікавлені в нерухомості на Заході України, якомога далі від війни.  

Підприємці повинні відстежувати цю тенденцію та вчасно надавати споживачу потрібний та актуальний продукт.

Тренд №4. Сталий розвиток та екологічна стійкість

«Екологічна стійкість» давно перестала бути просто трендовою фразою. Це питання посідає топове місце, коли йдеться про проблеми бізнесу нерухомості, які сьогодні викликають глибоке занепокоєння (див. таблицю).

Ринок нерухомості стає все більш екологічно свідомим. В наступні роки очікується посилення уваги до практики екологічного будівництва, енергоефективності та екологічного розвитку. 

Підприємці, які віддають пріоритет екологічній стійкості та вимогам декарбонізації, не лише сприяють збереженню навколишнього середовища, але й працюють в узгодженні з уподобаннями ринку.

Судячи з дослідження, нове покоління нішевих секторів, включно з накопиченням акумуляторів для відновлюваної енергії, сонячними електростанціями, паркуванням і зарядкою електромобілів та іншою інфраструктурою, може скласти «величезну кількість інвестицій у квазінерухомість протягом наступних п'ять-десять років».

Тренд №5. Глобальні економічні впливи

Світова економічна невизначеність продовжує драматично впливати на ринок нерухомості. 

Підвищення процентних ставок центральним банком у 2022 і 2023 роках змусило основних гравців галузі відмовитися від динамічних стратегій стрімкого розвитку до вичікувальних стратегій. 

Ключовими індикаторами були: зміна оцінки вартості капіталу та боргу, оцінка нерухомості, собівартість будівництва та оцінка ризиків. Ринок пронизує величезна невизначеність.

«Люди, які зароблятимуть гроші протягом наступного десятиліття, будуть людьми, які вирішуватимуть проблеми суспільства», – каже один інвестиційний менеджер.

Сьогодні опитування вказує на більшу ділову впевненість гравців ринку й очікування вищої прибутковості у 2024 році, ніж рік тому. Але про оптимізм попередніх років говорити не доводиться.

Інвестори та кредитори продовжують боротися з кризою вартості капіталу. Вищі процентні ставки ускладнюють проблеми, пов’язані з невизначеними економічними перспективами та зростальним тиском щодо дотримання ESG. 

«Залишитися в живих до 2025 року» стало чимось на зразок мантри серед лідерів нерухомості.

Серед ключових причин невпевненості головних гравців індустрії: 

▫️ очікування рецесії у Європі загалом та в найбільших економіках, таких як Німеччина та Велика Британія.

▫️ Конфлікт Ізраїля в Секторі Газа.

▫️ Війна в Україні.

▫️ Вибори в багатьох країнах Європи та перемога правих.

▫️ Внутрішні проблеми Європи: доступність житла, соціальна нерівність та масова міграція.

Регіони з геополітичною стабільністю можуть залучати більше інвестицій у нерухомість, тоді як регіони з нестабільністю можуть спостерігати уповільнення. 

Отже, проблеми, які потребують вирішення, включають доступне житло, охорону здоров’я, декарбонізацію, цифровізацію та комунікації. Нерухомість уже спрямовує більше капіталу в сектори, які задовольняють ці фундаментальні потреби.

Також підприємці мають слідкувати за геополітичними подіями, коливаннями процентних ставок та економічними тенденціями в цілому. Всі ці фактори можуть вплинути на вартість власності, довіру інвесторів, інвестиційні можливості в глобальному масштабі.

Лише залишаючись поінформованими та гнучкими, можна орієнтуватися в складнощах ринку нерухомості та використовувати нові можливості, які безперечно існують у 2024, попри всі складнощі сучасності.

*Звіт Emerging Trends in Real Estate базується на інтерв’ю з провідними фахівцями з інвестицій у нерухомість та регіональних опитуваннях, проведених спільно PwC та Urban Land Institute в Європі, Сполучених Штатах, Канаді та Азійсько-тихоокеанському регіоні, і є ключовим індикатором настроїв щодо глобальної нерухомості.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]