Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2023 13:46

Вибори Голови АРМА: рейтинг кандидатів

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Як відомо, керівників антикорупційних органів обирають на неупереджених конкурсах. Нещодавно обрано керівника САП, раніше НАЗК, наразі триває робота комісій з обрання директора НАБУ та Голови АРМА.

До Вашої уваги незалежний рейтинг за методикою щодо кандидатів на Голову АРМА. Перший в рейтингу Деркач Сергій Анатолійович.

Доцільно зупинитися на методології оцінювання відповідно до якої створювався наведений вище рейтинг, а саме відповідності кандидатів на посаду Голови АРМА критеріям доброчесності із розкриттям показників, що її формують.

Відповідно до законодавства Головою АРМА може бути громадянин України, який, зокрема, здатний за своїми діловими та моральними якостями виконувати відповідні службові обов’язки. Окрім того, кандидат на посаду має відповідати Загальним правилам етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

Передусім важливу роль відіграє доброчесність кандидата – це спрямованість дій державного службовця на захист публічних інтересів та відмова державного службовця від превалювання приватного інтересу під час здійснення наданих йому повноважень.

Оцінювання професійних якостей у кандидатів може проводитися із урахуванням таких складових доброчесності, як можливість кандидата виконувати свої посадові обов’язки якнайкраще, чесно, неупереджено, незважаючи на особисті і ідеологічні, релігійні або інші погляди, не надавати будь-яких переваг та не виявляти прихильність до окремих фізичних чи юридичних осіб, громадських, політичних, релігійних організацій, а також не допускати ухилення від прийняття рішень та відповідальності за свої дії (бездіяльність) та рішення.

Тобто, на підставі зазначених критеріїв представником громадської ради при АРМА було складено «Категорійний список щодо негативної інформації із відкритих джерел мережі Інтернет відносно кандидатів на посаду Голови АРМА».

Додатково слід зазначити, що під час роботи конкурсна комісія може керуватися інформацією із відкритих джерел мережі Інтернет та іншою достовірною інформацією у вигляді письмових пояснень, підтверджуючих документів, яка може надаватися комісії кандидатами та іншими особами у встановлений строк та спосіб, задля всебічного дослідження відповідності кандидатів вимогам доброчесності.

Системний та неупереджений підхід до вибору керівників є запорукою належного функціонування антикорупційних органів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]