Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2018 12:10

Юридична безпека сьогодні – спокійний сон власника компанії завтра

Адвокат, засновник і керуючий Адвокатського бюро "Сергія Пагера"

Це необхідний захід, а не рекомендація для кожного бізнесу, не залежно від його форми власності або виду господарської діяльності.

Безпека компанії є однією з важливих завдань, які стоять перед будь-яким підприємцем. Це необхідний захід, а не рекомендація для кожного бізнесу, не залежно від його форми власності або виду господарської діяльності.

Сьогодні сукупність факторів: жорстка конкуренція і нестабільна ситуація в країні змушує власника нарощувати «незримий» фундамент захисту для безпечного майбутнього компанії. 

На практиці, компанії починають замислюватись про свій захист тільки після того, як виникли проблеми, і відбулись в компанії значні фінансові втрати.

В першу чергу з чим стикається підприємець - це низький рівень знань у співробітників, відсутність практичного досвіду роботи, дефіцит професійних кадрів, здатних ефективно побудувати стратегію безпеки компанії.Тиск або перевищення службових повноважень з боку державних органів, напевно відчув кожен власник бізнесу.

Ці чинники є супутніми елементами господарської діяльності кожної другої компанії в Україні. Головне не панікувати і не приймати поспішних рішень. Власнику слід прийняти ряд основоположних заходів для захисту своєї компанії від можливих загроз і ризиків, як з боку конкурентів, так і з боку держави.

Однин з таких основоположних заходів - юридична стратегія безпеки. Основною метою, якої, є мінімізація потенційних ризиків у відносинах з третіми особами, вибудовування балансу інтересів компанії. Юридичний захист в компанії повинен бути побудований на постійній і системній основі. Юридичний захист будь-якої компанії повинен включати два невід'ємних напрямки: 

Правове регулювання відносин компанії з його контрагентами

Необхідний інструмент для дотримання безпеки і балансу ваших інтересів під час здійснення господарської діяльності. Включає в себе:

• Перевірку ділової репутації контрагентів, потенційних партнерів, інвесторів;

• Експертизу всіх майбутніх угод, комерційних та інвестиційних проектів компанії;

• Аудит договорів, первинної бухгалтерської та кадрової документації та приведення їх у відповідність до законодавства України;

• Оцінку ризиків при укладанні договорів і угод;

• Розробку перевірених на практиці шаблонів договорів, які гарантують надійний захист майнових інтересів компанії.

 Правове регулювання відносин компанії з державними органами

Контроль взаємодії компанії і держави, в особі його контролюючих органів. Здійснюється за допомогою застосування юридичних інструментів і методів, які спрямовані на стабілізацію та впорядкування балансу інтересів у відносинах з державними органами. Включає в себе:

• Підготовку компанії до перевірки державних органів;

• Супровід перевірок вашої компанії державними органами;

• Представлення інтересів компанії в процедурі досудового врегулювання спору, який виник і / або рішення в судовому порядку;

• Представлення інтересів компанії в органах прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, органах Державної податкової служби України, інших державних установах усіх рівнів;

• Забезпечення захисту в разі незаконних спроб вилучення правоохоронними органами документів компанії.

На перший погляд, власнику компанії може здатися, що таке рішення буде тягнути значні кошти з підприємства. Часто чую від своїх клієнтів, що з точки зору подальшої господарської діяльності це буде «невиправдано дорого». Власник повинен сам, об'єктивно оцінити всі можливі ризики, які може понести його компанія.

Правильно розроблена стратегія юридичної безпеки компанії, допоможе знизити витрати компанії, завдяки виключенню факторів як суперечки щодо оскарження незаконних дій з боку державних органів або судові спори з контрагентами і третіми особами.

Крім того, на етапі розробки стратегії юридичного захисту виявляються допущення раніше помилки в частині фінансової та юридичної діяльності компанії. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]