Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.02.2024 13:53

Україна раптово піднялась в Глобальному індексі втручання тютюнової індустрії:які загрози?

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб"

У Глобальному індексі втручання тютюнової індустрії 2023 Україна зайняла 16 місце в рейтингу серед 90 країн світу отримавши 44 бали зі 100 можливих.

У Глобальному індексі втручання тютюнової індустрії 2023 Україна зайняла 16 місце в рейтингу серед 90 країн світу отримавши 44 бали зі 100 можливих (де 0 це найменший рівень втручання, а 100 — найбільший). Загалом піднялася на 20 балів в порівнянні з Індексом 2021, коли мала 64 бали. Нагадаємо, у 2021 році Україна обіймала 52 місце серед 80 країн. Давайте надамо оцінку, чому таке досягнення стало суттєвим проривом і що саме підняло Україну у 2023 році на 36 сходинок? 

За останніх 15 років було прийнято два важливих антитютюнових закони: перший у 2012 році, який заборонив  куріння в громадських місця та рекламу тютюнових виробів, та другий - наприкінці 2021 року. Основною причиною підйому в Глобальному індексі України можна назвати саме прийняття комплексного антитютюнового закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну” (закон № 1978), який імплементувався протягом 2022 та 2023 років. Новий закон імплементував ключові положення євроінтеграційної Директиви 2014/40/ЄС, зокрема запровадив графічні попередження про загрозу для здоров’я, заборонив використання ароматизаторів у сигаретах та рідинах до електронних сигарет, встановив норми щодо вмісту нікотину в сигаретах та заборонив рекламу електронних сигарет та ТВЕНів. 

Фактично з реалізацією закону № 1978 ми одночасно зробили декілька кроків вперед у збереженні здоров’я наших громадян, що суттєво вплинуло на Глобальний індекс. Проте у 2024 році є загрози, які можуть понизити Україну в цьому рейтингу. 

До прикладу, наприкінці 2023 року вийшло розслідування, в якому йшлося про те, що голова фракції “Слуга Народу” Давид Арахамія користувався автівками бізнесмена Бориса Кауфмана, власника дистриб’ютора тютюнових виробів – фірми “Тедіс Україна”. Це може свідчити про тісний зв’язок тютюнової індустрії з керівництвом Парламенту. І враховуючи те, що найближчим часом в країні не очікується виборів, ці зв’язки можуть допомогти тютюновій індустрії активно виборювати їхні норми у Верховній Раді України. Найперше - це створення преференцій на тютюнові вироби для електричного нагрівання, також вони можуть завадити плановому підвищенню акцизів відповідно до вимог Європейського союзу. Вже зараз існують спроби Мінфіну створити податкову преференцію для ТВЕН, що може призвести до багатомільярдних втрат Держбюджету. 

Складність моніторингу та відстеження раптових “ініціатив” на користь тютюнової індустрії у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів полягає у “закритості” їхньої роботи у зв’язку з воєнним станом. Станом на сьогодні досі не анонсувються окремі засідання та події в Парламенті, публікація трансляцій засідання Парламенту проводиться постфактум, відео можуть викладати із затримкою, коли неможливо задати питання. Фактично не відбувається належне інформування суспільства про рішення, які приймаються в комітетах чи Парламенті. 

Окремої уваги заслуговує те, що  активізувалась робота кальянних асоціацій, які намагаються розширити місця для паління, зокрема, в закладах громадського харчування. Такий дозвіл фактично поверне куріння в ресторанах та барах. Ми вже спостерігали подібні ініціативи у Парламенті, ініційовані представниками провладної партії “Слуга Народу”. Разом з тим, будь-які правки, пов’язані з посиленням антитютюнового законодавства та виконання вимог статті 5.3 РКБТ ВООЗ, депутати намагаються заблокувати. До прикладу, така ініціатива була провалена шляхом винесення в зал на підтвердження правки № 174 до Закону України "Про рекламу" народним депутатом Мар’яном Заблоцьким, який до обрання депутатом очолював громадську організацію “Українське товариство економічних свобод”, яка отримала від тютюнової компанії Філіп Морріс Інтернешнл 427 тис. дол. впродовж 2017-2019 рр.

Ми вже спостерігаємо активізацію так званого “спаму” народних депутатів до Держпродспоживслужби України щодо їхньої роботи по попередженню та зменшенню вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення. Це ще одна тенденція, яка свідчить про бажання розширити майданчики для паління кальянів, цигарок та тютюнових виробів для нагрівання, що призводить до погіршення здоров’я населення. 

І наостанок, наразі в Парламенті активно розробляється законопроект про лобістську діяльність. З однієї сторони це дасть можливість бачити, хто офіційно лобіює тютюнові інтереси в Парламенті, але з іншого - може дати можливість впливати на громадські організації, які адвокатують антитютюнове законодавство відповідно до вимог ЄС.

Незважаючи на досягнення України в Глобальному індексі втручання тютюнової індустрії у 2023 році,  здобутки в 2024 можна швидко втратити з огляду на загрози, описані вище. 

Нагадаю, щороку близько 8 млн людей у світі та 130 000 українців помирають внаслідок хвороб, спричинених курінням.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]