Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2020 11:45

12 способів зменшення корупції в містах

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб"

23 громадських організацій презентували Антикорупційний порядок денний для кандидатів на місцевих виборах

21 вересня Антикорупційний штаб та 22 громадських організацій презентували Антикорупційний порядок денний для кандидатів на місцевих виборах.

Антикорупційний порядок денний - це ряд вимог, які розробила коаліція громадських організацій з метою ліквідації корупційних схем на місцевому рівні. Більшість цих схем існують та активно викачують кошти з місцевого бюджету кожного регіону. Якщо навіть частина вимог буде реалізована - місто зможе зберегти мільйони гривень.

Ми разом з Коаліцією розробили перелік 12 першочергових заходів по боротьбі з корупцією, які є типовими для всіх регіонів.

На наше переконання слід: 

1. Прийняти дієві антикорупційні програми у місцевих радах.

2. Відкрити реєстр договорів оренди комунального майна, запровадити передачу майна в оренду через електронні аукціони.

3. Провести аудит, ліквідувати  неефективні комунальні підприємства. Запровадити порядок обрання керівників комунальних підприємств через незалежні, відкриті та прозорі конкурси.

4. Оприлюднити єдиний реєстр транспортних засобів, що працюють на маршрутах населеного пункту та врегулювати порядок проведення конкурсів на маршрутні перевезення.

5. Забезпечити прозорість та збільшення надходжень від зовнішньої реклами та реклами на комунальному майні.

6. Усунути зловживання та купівлю місць у дитсадках.

7. Замість “безоплатної” приватизації комунальної землі, яка насправді можлива лише для наближених до влади осіб, запровадити  передачу таких земель через аукціони.

8. Провести антикорупційну експертизу та аналіз місцевих регуляторних актів щодо їх ефективності, результативності, доцільності та скасувати/змінити ті акти, що містять корупційну складову, спотворюють конкуренцію або створюють необґрунтовані перешкоди для бізнесу.

9. Вдосконалити регламенти та бюджетні регламенти місцевих рад з метою деталізації процедури ініціювання, розгляду, затвердження рішень/програм на предмет цільового і ефективного використання бюджетних коштів, а також  подальшого моніторингу виконання  цільових програм.

10. Імплементувати процедуру врегулювання конфлікту інтересів у регламенти міських рад. Запровадити поіменне голосування постійних депутатських комісій та членів виконавчих комітетів місцевих рад.  Підтримати заборону суміщення мандату депутата місцевої ради з посадою у виконавчому органі відповідної ради та комунальному підприємстві/установі для уникнення конфлікту інтересів.

11. Не голосувати за детальні плани території, які порушують містобудівну документацію вищого порядку. Захистити від забудови культурну спадщину. Належним чином та у повному обсязі вносити до місцевого реєстру містобудівних умов та обмежень (згодом – до Єдиної державної Е-системи у сфері будівництва) відомості про надані містобудівні умови та обмеження (МУО) забудови земельних ділянок .

12. Провести інвентаризацію місць для поховання та впровадити відкриті електронні реєстри місць для поховання, виділити земельні ділянки та залучити інвесторів для будівництва крематоріїв, вивести з тіні ринок поховання домашніх тварин.


Долучитись до коаліції громадських організацій або підтримати Антикорупційний порядок денний політичним партіям, які беруть участь на місцевих виборах можна за контактами розміщеними на сайті.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]